General information
Type of the document Letter
SenderMartinů, Bohuslav
Sender (corporation)
Sender‘s locationNice
Send date29.10.1958
RecipientNovák, Karel
Recipient (corporation)
LanguageCzech
AcquiredCBM
Owner of the sourceCentrum Bohuslava Martinů v Poličce
Owner‘s call numberPBM Kkn 706
Former call number at IBM17/7
Call number at IBMNovK 1958-10-29
Content and physical description
Diplomatic transcription of the letter

[Nice] Oct. 29. 58.[1]



Mily Karle[2] a Karelu[3]:



Dekuji ti za tvuj dopis z 9 rijna; jsi jediny kdo mi doda konkretni a koncisni zpravy, jinak to co dostavam v dopisech jsou vetsinou sama fantasie, tak jsem vzdy rad kdyz se od tebe neco dozvim; Take ti dekuji ze jste s Karolkou[4] si zajeli k nam doprovodit Fanouse na jeho posledni ceste.[5] Take myslim ze uz na tomto svete nemel mnoho radosti, kdo je ostatne ma? Konec jsme cekali a tak jedina utecha je ze se vyhnul boletne smrti. Doufam take ze se vse ostatni doma pomalu srovna a nejak upravi ku spokojenosti obou devcat dnes uz starsich[6] a ze Marka[7] bude trochu ovledat svoje nervy a nebude takova citlivka, v tomto nasem svete se takova povaha nevyplaci.



Rad jsem se dozvedel o vsem mych starych kamaradech, jak vidim uz se vsichni chyli k pensi, musim o teto otazce take premyslet; Vyrid jim vsem moje srdecne vzpominky a pozdravy, take od Charlotty[8], ktera stale vzpomina na pobyt o prazdninach s Pecirkovymi[9], i na Muziky[10] a obe devcata Masarykovi[11], na Zrzaveho[12] atd. zkratka na lepsi casy; Kolikrate si ted vzpomela na Stanu[13]; kdyz jsme ted byli v Bretagni[14], jak chytal kraby a davali jsme si humry k obedu; Ja tez na neho myslim casto, jak uz je to daleko kdy nas opustil a jak se dela p azdno okolo nas. Tak si zrovna vzpominam kdyz jsem byl poprve ve Smiricich[15], jak jsme se sli koupat do reky, byla tam takova boudicka a tvuj tata[16] prinesl sebou velkou cihlu mydla, s jelenem, uplne novou hladkou; Tak jsem vlezl s odvahou do vody uchopil jsem mejdlo a zacal jsem mydlit telo ale ovsem mydlo se hned stalo kluzke a uteklo mi z ruky, nez jsem se nadal; Tata nerekl nic ale kdybyjeho pohled mne mohl znicit tak uz jsem byl tez davno mrtvy; Stana ovsem z toho mel velkou psinu.



Tak bych ti chtel jeste vysvetlit, aniz bych nekoho jmenoval, ze sice vymenuji korrespondenci abych jakz takz urovnal nektere nazory na moji praci ale co se tyce diskuse o komposocnich principech, tu si nechavam jenpm pro ty kteri tomu mohourozumet, mnoho lidi si mysli ze tomu rozumi lepe nez ja ale nahodou se myli; Tak si na mne delaji jakasi autorska prava, coz jim necham kdyz jim to dela radost ale jinak myslim ze si i vy o tom myslite neco jineho. A tak nikoho nejmenuji a nech si to taky pro sebe. Tvuj soused o dva domy dale je taky z te kategorie a taky mne potesuje rozlicnymi fantasiemi obcas, obycejne kdyz uz je vsechno davno vyrizeno. Bures[17] ted asi stale zije ve slave Studanek[18], ktere by meli ostatne rychle vydat na dlouhe disky[19], protoze jz o to velky zajem; Jsem zvedav jaky dojem udelaly Pampelisky, doufam dobry.[20]



Gilgameshe[21] jsme poslouchali a takyse mi to zdalo vselijake ale svedl jsem to na Radio, prijem byl ostatne spatny, pak dle dalsich zprav jsem taky poznal ze neco nebylo v poradku, ostatne porad nechapu proc to nedelala Filharmonie[22]. Tu jsem minul ve Svycarech[23]; coz lituji, byl bych se chtel setkat s Ancerl[24]; Vratili jsme se vcera zpet z Baselu[25], kde jsme byli na koncerte, Sacher[26] hral Sextett s kom. orchestrem[27], a byl tam take Mihalovici[28] a C. Beck[29], tedy skoro cela nase Parizska parta, dnes uz trochu opelichana[30], Monique Haas[31] tam byla take, stale svezi, devcata nejak vice vzdoruji stari, letela ted do Moskvy tim novym avioem; Tak jsme se navzajem potesili a ted jsme zas v Nice kde je stale krasne a teplo, ze Svycar jsme si privezli rymu, zustaneme zde do prosince[32] a pak se vratime zase k Sachrovi, maji tam pro nas pekny domek.



N a to Double concerto[33] jsem zvedav, je to tezky problem pro mikro dva stejne orchestry, je jeden disk se Svobodou, Henry[34], a Wintertour[35] a jeden s Kubelikem[36] z Londyna.[37]



 



Delal to Sejna[38] s velkym a nebo s komorn m orchestrem?[39] Pozdrav jej taky ode mne. Uz bych rad videl tu Kytici, jez pry je natocena uz davno[40] o tu je taky velky zajel ale mam jenom koledu s detma, nq posledni strance Studanek[41]; Fantasie na disku s Munchem[42] asi jsi uz slysel, je to skvele natoceno.



Mam trampoty se zasilanim svych novych ted tisnevych veci domu, nebot je nekolik lidi kteri by to chteli rozdavati svym privrzencum a kduz to poslu jednomu tak ten druhy zuri a ma vztek, vsak vis jak to je. Slibil jsem napsat Nonetu novou komposici, tak to aspon budu moci poslat primo na ne.[43]



O cem pise Pecirka? On ma dobre pero. A co dela Leonardo, vousatej malir Zrzavy[44].?



O JUliette dosud nemam zprav z divadla ale je zde velke moznost ze to prijde na scenu pristi saisonu, coz bych rad videl; to je jedina vec kterou bych rad jeste uslysel[45] nez se odeberu mezi andeli, doufam do raje nebot jsem se dost slusne na tomto svete choval, vyjma let mladsich ale to uz je snad anulovano casem.



Obavam se ze Herbert[46] se vrati z Varu uplne vyhubla, budeli tak pokracovat. Mnoho ji od nas pozdrav, at se nezlobi ze nepisu vice, s tim cestovanim to zanedbavam.



A ovsem mnoho zdravi Talichovi[47], jsme radi ze se tak drzi a ostatne jsme radi ze si muze ziti prece jenom svuj zivot a ze nebyl zatahnut do zivota a intrik sveta tohoto, v nemz se lide budou miti dobre az v daleke velmi daleke budoucnosti; Sliby, chyby! Tak jej za nas obejmi a pani[48] take; Co se stalo s jeho detmi?[49]



Jak vidim nas stary davny pritel N; jeste funguje, on bude asi nesmrtelny.[50] Z meho piana se vynorilo jeste nekolik novych komposic a sice Koncertatni Fantasie, pro klavir a orchestre[51], pro Mme Weber z Zurichu[52], premiera bude v Berline v lednu a take; Trois Estampes[53] pro mensi orch, s xylofony pixafony a jinymi previty hudebnimi, vyjdou v amarice[54]; V Parizi vyjde ted nekoliv veci, jako dve Tria[55], kvartett s Hoboi[56], Serenady s 2 cL[57]; a mozna ze bych si vzpomel jeste na jine veci.



S Pasijema se ted couram a hotove nejsou ale budou brzo.[58] Take Locandiera se objevi mozna na trhu[59], ja ti pisu jenom veci jez se skutecne udaly a ne jako nas karel z 13ctky[60], ktery zasadne pise o vecech jako hotovych ktere ale se prihodi teprve v budoucnu a nekdy ani v budoucnu ne.



Tak ted to vis vsechno, dekuji ti za zpravy a zase se ozvi;



Mnoho te se Charlie zdravime



tvuj



Bohouš



 


Total number of leaves1
Number of pages bearing text2
Fixationtypewriting, handwritten signature
Letter

Preview only available at the Institute.

Digitisation
Quality of digitisationProfessional
Digitized atBohuslav Martinu Center
Person as subject
Corporation as subject
Composition as subject
« previous
ID 1962 (entry 1 / 0)
next »