General information
Type of the document Letter
SenderMartinů, Bohuslav
Sender (corporation)
Sender‘s locationNice
Note on Sender‘s location[Nice]
Send date17.09.1958
Send date note17.9.[1958]
RecipientMartinů, rodina v Poličce
Recipient (corporation)
Recipient‘s locationPolička
Note on Recipient‘s location[Polička]
LanguageCzech
AcquiredCopy from the Bohuslav Martinů Centre in Polička
Owner of the sourceCentrum Bohuslava Martinů v Poličce
Owner‘s call numberPBM Kr 610
Call number at IBMMar 1958-09-17
Content and physical description
Diplomatic transcription of the letter

            [Nice] Ctvrtek Sept 17? 58[1]



Drazi:



Dosel dopis z 12 a hned odpovidam a hlavne Fanousovi[2] posilame se Charlottou[3] mnoho pozdravu, stale na vas myslime, pises take ze je mu lepsi tak jsme take klidnejsi a jsme vdecni take ze je tak peclive osetrovan, to mu take dodava odvahyMyslim ze jste mezi tim dostali muj posledni dopis, Dolfovi jsem tez podekoval a jiste uz taky dopis dostal, take Buresovi[4] jsem odepsal a celou korespondenci jsem si pomalu vyridil ale mezi tim prišly zas nove dopisy a tak to nemá konce. O těch Studankach[5] v Brusellu nevim, ani kdo to mohl zpivat. Snad uz bude provedena ta Pampeliška[6]; S pučovanim nic nevyjednavejte, odkazte kazdeho na Śebanka[7], on rád pracuje tak at má co dělat. Myślim ze ted bude miti dost prace po navratu z prazdninMilos[8] se mne stale dotazuje kde jsou ti Tři jezdci[9], ten stary kvartet, ja myslim že je u vás, neni? ZPrahy oznamuji že Juliette bude provedena v lednu ve Wiesbadenu ale ja tomu uveřim až to bude na scéne, což bude asi o mnoho později ale jsem rád že Wiesbaden drži slovo, kdyz mi slibili už dávno že to budou studovat[10]; V lednu asi pojedeme do Berlina na premieru toho noveho klav. koncertu[11] s Mme Weber[12]; Hlasi mi Universal že Gilgamesh[13] bude v Turině a v Hamburgu; Tam take provedli v Televisi tu Ženitbu[14]. Hamburg se moc zajimá o Pašije[15]; Hlasí mi známí zě divadlo v Brně už ohlašuje premieru Pašiji na přisti rok, jak k tomu přišli nevim, protože opera neni dosud dokončena; Žde měli h-rát Toccatu ale nedošel včas materiel a tak budou hrati tu Sinfoniettu la Jola[16], je zde novy dirigent. Tu novou malou operu[17] jsem poslal do Benátek je tam jakysi konkurs. Munch[18] jiste provede v Bostonu ty Paraboly, (podobenstvi)[19] a jistě je bude dělat take v Paříži. Budu miti novou machinu a tak snad bude lepsi a nebude delat chyby; O Studankach se vsude mluvi a mnoho lidi by chtelo desky ale myslm ze to vydani je rozebrano a nevim zali udelali



 



nove, snad to chteli udelat na ty dlouhe desky aby se to mohlo hrat bez vyměnovani, coz by bylo lepši, ty staré gramo už nikdo nemá. Jsem jist že Kytice[20] by take šla dobře ale moc se s tim couraji Kdyby se našla přiležitost tak bychom vam nějaké desky taky poslali ja je sám taky všechny nemám, to vite s tim stalým cestovanim to je/neohodlný balik.Mařka[21] se musi ovládat s nervy, čim vice se na to mysl tim se stav zhoršuje. To je jako s cigaretami, nervosni clovek si mysli že je kouřenim uklidni a zatim je jenom zhoršuje.



Jsem rád že se Elsa[22] ješte vráti prěce vam v domácnosti nějak muže pomoci a ona ma energii. Pojedu se podivat za pani Kazantzakis[23], ona nás ráda uvidi, doufam ze žije jesťe v Antibes, je ji tam asi smutno. Zde se najednou vŝechno uklidnilo, turisti se už vratili domu, je po prazdninachNapište mi zdali Dolfa dostal muj dopis; Od Karla[24] nemam nic asi ma sve duvody. Charlie napise zase priste tak ji zase par řadku budeš moci napsatTak to viš všechno, dopis přečtéte Fanousovi a prejeme mu vsechno nejlepsi, trochu ho to přivede na jiné myšlenky.



Mnoho pozdravu.



Váš Bohouš



 



Take jsem dostal rekomdovany dopis z Vatikanu z Riman zadaji zdalich nemohl napsat Cantatu na latinsky text k nejakym oslavam v Lurdech; ohuel nemam na to cas; Pildam znamku.



 



 


Total number of leaves1
Number of pages bearing text2
FixationTypescript and handwritten signature
Letter

Preview only available at the Institute.

Digitisation
Quality of digitisationProfessional
Digitized atBohuslav Martinů Centre
Location as subject
Antibes
Venice
Berlin
Boston, Massachusetts
Hamburg
Lourdes
Paris
Torino
Vatican City
Wiesbaden
Person as subject
Corporation as subject
Composition as subject
« previous
ID 1056 (entry 1 / 0)
next »