General information
Type of the document Letter
SenderMartinů, Bohuslav
Sender (corporation)
Sender‘s locationSchönenberg - Pratteln
Note on Sender‘s location[Schönenberg]
Send date30.03.1958
RecipientŠafránek, Miloš
Recipient (corporation)
LanguageCzech
AcquiredCBM
Owner of the sourceCentrum Bohuslava Martinů v Poličce
Former call number at IBM2000/PBM Kmš 869
Call number at IBMŠafM 1958-03-30
Content and physical description
Diplomatic transcription of the letter

[Schönenberg, Pratteln] March 30. 1958.



 



Mily Milosi :



Schvalne ti pisu dnes aby muj dopis nepadl na 1niho apri­la a tys bys ho povazoval za chytak. Mas uplne prav­du ze mne libretisticka prace odvedla na literarni pole,to je vzdy tak kdyz clovek chce napravovat lidstvo,ackoliv to moc potrebuji,jenze to bylo vzdy mne velice vzdalene az ted jsem do toho spadl. Stalo se to castecne take tim ze bylo tezko stahnouti ten ohromny roman do jednoho vecera myslim ze na to doplatil i film pres to ze ma vetsi casovou moznost.[1]Tak jsem se nachytal na ten krasny yext [text] a ted musim hledat take neco pro hudbu a ovsem aby cela vec byla take srozumitelna. To jsou ty obtize s librettem a tato zalezitost se mi nejak vymika z ruky ale snad to dobre dopadne. Ted jsem zvedav co budes delat az dokoncis tu knihu, to budes miti casu volneho k premysleni a jinym vecem. Jsem rad ze ti to delalo radost ac ti tu praci nezavidim. Co se Gilgameshe[2] tyce,vis ze to zaclo potopou,ktera z toho na konec vypadla vzhledem k casovym proporcim. S potopou by to muselo trvat hodinu a pul, coz znamena entreact a to se mi nelibilo.Jinak toho lituju protoze text je bajecny ale mam dojem ze v moji uprave je to presne akorat dlouhe to jest hodinu, coz je cas.Co se ostatnich veci tyce poznas az to uslusis. Treti parabola je hotova ta ke [také] a ma motto z George Neveux Voyage de Thesee[3],coz neni uz parabola ale to snad nevadi.



[4]Ted bych chtel kdybys se trochu podival zdali by se jeste neco nenaslo v Klicperovi,myslim ze ma nekolik her ale ja hledal tenktrate jen aktovku,Bures mi pos­lal Zleho jelena[5] take spise akt ale je mozno ze by se tam jeste neco naslo co by po pripadne adaptaci xse mi mohlo hodit,on ma bajecny smysl pro scenu a i pro humor. Tak mas novou praci a podivej se do nejakeho divadelniho archivu,zdali by se neco nenaslo.Ted je jina vec kterou ti chci sdelit a sice ze je mozno ze bychom tentorok to jest na Festival prijeli se podivat domu,chtel bych videt jeste nase,je to asi hodina dvanacta,rrekni mi muzesli co o tom soudis?[6] Abych te potesil tedy ti sdeluji ze jsem dokoncil orchestralni vec pro mesni orchestr,2.2.2.2. 4.2.3. harfe piano percussion a string a sice



Trois Estampes. je to pro Luisville orchestr s lekou instrumentaci a prusvitne.[7]Tak to jeste vraz do knihy. Vzal jsem si zpet od Boosey Hawkes Locandeiru[8] a tak ji dam asi do Brna a take oba koncerty pro piano to jest ten pro Germaine,to jest druhy myslim a treti pro Rudu[9],budu je hledet vydat[10]. V universalce vyjde ted ten davny koncert pro Harpsichord ktery asi znas avec Mme de la Cour a uz je na to nekolik interpretu.[11] Kdo hraje u nas Clavecin? Klavirni Sonata[12] uz vysla a poslal jsem ji Sebasovi. Vyjde take Serenady pro housle,violu,cello a dva klarinetty[13] a obe Tria.[14] Vse u Max Eschig,ktery si jeste objednal radu veci. Dostal jsi uz od Leduca ty dva koncert to jest sonaty pro klar[15] a trum. s pianem?[16] kdo zastane zemreleho Kuhna[17]? Zde hrali ten dvouj koncert to jest jmenuje se to taky Sinfonia concertante pro dva orchestry to je pro jeden ale rozdeleny.[18] Je to u Schotta vydano delsi dobu,u nas o tom nevedi? To mohli dat na Festival s Filharmonii nebot letos jak se zda Filcka[19] nic nehraje. Tak se ;podivej po Klicperovi a odpovez mi tentokrate ty na moji otazku treba i zpusobem zastrenym.



Moc te zdravim tvuj



B. Martinů



Jeste dopisuji a sice protoze jsem objevil ze ty stare kom­-

posice co ja bych radeji zapomnel,nejsou tak spatne,skoro naopak.Ku pr. Ta Sinfonia pro dva orchestry[20] kterou jsem chtel vyhodit zni uplne briliantne,je to sice ta stara faktura,rigid ale udelane je to dobre a dela to effekt. Tak si myslim zdali nemam nespravne mineni take o tom kvartetu co jsi vzal sebou a myslim ze bychom ho meli zkusit.[21]Zrovna mi pise St.Naklad. ze jsem slibil v Praze novy kvartet,o cemz nevim,to jest slibil jsem jim kvartet ktery bude vydan ve Statech ale kdyby se objevilo ze ten tvuj kvartet je dobry,coz je mozne tak bych jim ho dal[22].Myslim ze to je kvartet s Pandulou[23],co byli v Libanonu[24],tak by si ho mohli dat na repertoire,je ovsem technicky pekne tezky a je mozno ze by byly nutne opravy(hlavne ve scherzu, pokud se pamatuji) a to by Pandula mohl prohlednout. Je to dobry ensemble?Tak se s nimi dej dohromady,ja pisu soucasne St. Naklad.[25] take,tak bys jim manuscript mohl predat a Fond by mohl udelat party. Tak mas zase o jednu funkci vice,nazdar,dekuji.



 


Total number of leaves1
Number of pages bearing text2
Fixationtypewriting, handwritten signature
Letter

Preview only available at the Institute.

Digitisation
Quality of digitisationProfessional
Location as subject
Brno
Prague
Schönenberg - Pratteln
Person as subject
Corporation as subject
Composition as subject
« previous
ID 2747 (entry 1 / 0)
next »