General information
Type of the document Letter
SenderMartinů, Bohuslav
Sender (corporation)
Sender‘s locationRome
Note on Sender‘s location[Rome]
Send date16.05.1957
RecipientŠafránek, Miloš
Recipient (corporation)
Recipient‘s locationPrague
LanguageCzech
AcquiredCBM
Owner of the sourceCentrum Bohuslava Martinů v Poličce
Owner‘s call numberPBM Kmš 855
Former call number at IBM2000/PBM Kmš 855
Call number at IBMŠafM 1957-05-16
Content and physical description
Diplomatic transcription of the letter

[Řím] May 16. 57.



 



Mily Milosi:



Kdyz vstavas s kosama tak ti posilam cetbu pro snida­ni. Jsi spravny historik bylo to ne na Cap Code ale na Marthas wineyard kde jsem cetl Spenglera.[1]Ale za to jsi na omylu co se tebe tyce ze jsi nebyl na Vysocine od 1912,protoze jsi tam byl pred dvema lety,to je historika velky defekt. S tim kalendarem jsem to trochu prehnal vlivem 1vniho maje[2]. Protoze cekame dnes Burese tak nebudu asi miti cas[3] tak ti pisu ihned ale nezvykej si na to. Mas taky pravdu o solidnim zivote u nas okolo 1090 [1900], socialni krivdy nebyly brany tak vazne a jenom zeleznicari kteri projizdeli svetem od Policky do Svitav a zpet byli jinak informovani a byli nervosni. Co se kvarteta tyce nemyslim ze dostanes neco od Helenky[4] a ten co jsi privezl bych radeji nechtel dat provest,leda ze by si jej prehrali a videlo se co v nem je,ja o nem mam spatne mineni jak uz vis.[5] Ale kdyz pockaji tak budou miti brzo kvartet sedmy ktery snad brzo vyjde tiskem v Americe,to bych jim poslal.[6] O Gilgameshovi jsem vedel kdyz jsem psal Istar ale tak nejak podvedome[7], protoze v te dobe,myslim, o nem vedelo moc malo lidi a myslim ze ty tablety nebyly jeste publiku pristupny. Saxher [Sacher] to dava v lednu.[8]



Vecery[9] jsem delal pro sebe ale beznadejne, to bych byl potreboval miti sebou Burese,ale jak jsem sam to prohlizel je do detailu promysleno a scenicky ovsem dost vedle vedle,je to zamotane ale sujet je pekny. Kopii zbojn.[10] nemam a take dosud nevim jak se u nas na ne divali kritygri .[11] Take by mne velmi zajimalo ze jsem se vubec nic nedozvedel jak dopadl zajezd C. F.[12] ve vedlejsi zemi, ackoliv hrali Fantasie,velike ticho po pesine,vis o tom neco?[13] Goldoni text mam ale nevim kde. Asi v Nice.[14]Moc mne mrzi ze jsem nenasel ty Koledy v nichz byly vsechna rikani a pisnicky co maminka zpivala[15] a take Deda o nemz se můzes docist ve Sborniku jez jsem prave dostal z Brna, jestli jsi o nem uz nevedel.[16] Kam se mohly podet nevim. S tim tragickym pocitem zivote se netrap to je jenom mentalni vynalez nas samych od te doby co citime ten discomfort of civilization[17] to jest od doby kdy ti Fenicane objevili alfabet. V rime skoncim v kvetnu,to jest skoncim je jenom metafora protoze jsem tu effektivne nemel zadnou praci vyjma svoji,ale zustaneme zde asi az do podzimu,co potom udelame jeste nevim.[18] Vecery[19] jsem planoval v rue Delambre,spravne jsi to umistil.[20] Mezi tou praci a odpocinkem jsem mnoho veci ovsem zanedbal ale nejak zvlast toho nelituji ale mozna ze bych uz byl mel vilu na Cote d’azure tedka.



Neco jsem cetl ze se nedohodli ohledne zajezdu CF do Statu[21] a snad i o odepreni vis pro Cleveland.To jsou vsechno jenom bujnosti,vziti fingerprint[22] neznamena v Americe,jak sam vis, ze je clovek povazovan za kri­minel a bylo by skoda kdyby se ta akce rozbila k vuli tomu anebo lepe po cesku skrz to. Fresky meli v Londyne velky uspech a nikdo mi tam nevycital ze jsem to vzal z respighiho[23] jako ti mudrcove hudebni v Salzburgu.



Poslouchali jsme festival ale priroda nam to prekazila nekde po ceste byla asi boure a tak jsem z Belcikova provedeni slysel jen asi dve noty,skoda.[24]Na Parable myslim ale budou to asi parably ne z bible ale ze St Exupery.[25] Kdybych nemel jeste ten trouble[26] s rukou tak bych se do nich dal ihned.[27] Zrzavemu vyrid nase pozdravy a vzpominky.[28] Co se stalo s obrazy Divise[29]? Ted co se Passion[30] tyce v tom bylo mnoho problemu rozlicnych charakteru. Predne to libret­to upravit byla herkuleska prace ktera se nekolikrate zmenila a jeste i ted je asi moc dlouha. Pak byl ovsem problem cely styl a nemoznost najit aspon nektere zapisy autenticke o recke to jest byzanske hedbe a hlavne o popularni hudbe,ovsem jsem vedel ze na konec to udelam zase po svem ale mne vzdy bavi si praci pripravovat ze vsech stran,to mi dava pretext se zahrabat do knih a cmuchat po pramenech.Take jsem uz dlouho nebyl v praci na opere a tak nez jsem si ujasnil to prave tak jsem ovsem musel predelavat,ono je lehke zacit ale musi byti jasno ze to vydrzi na dalsi vyvoj a pri forme jako opera,dlouhe jako Rokycany, to da hledani.[31] Tak ted jsi o vsem detailne informovan a prenecham te tem tvym kosum. Nazdar.



tvuj



Bohouš



 


Total number of leaves1
Number of pages bearing text2
Fixationtypescript, handwritten signature
Attachmentsenvelope attached
Letter

Preview only available at the Institute.

Digitisation
Quality of digitisationProfessional
Digitized atBohuslav Martinu's Center in Polička
Date of digitisation2016
Location as subject
Brno
Cape Cod, Massachusetts
Cleveland, Ohio
London
Martha's Vineyard, Massachusetts
Nice
Polička
Rome
Salzburg
Svitavy
Vysočina
Person as subject
Corporation as subject
Composition as subject
« previous
ID 2734 (entry 1 / 0)
next »