Základní informace
Typ dokumentu Dopis
OdesílatelMartinů, Bohuslav
Odesílatel (korporace)
Poznámka k lokaci odeslání[?]
Datum odeslání16.04.1959
PříjemceBureš, Miloslav
Příjemce (korporace)
Poznámka k lokaci přijetí[Československo]
JazykČeština
Původ, datum získáníkopie z CBM, 2015
Vlastník prameneCentrum Bohuslava Martinů v Poličce
Signatura současného vlastníkaPBM Kb 661
Signatura v IBMBurM 1959-04-16
Obsah a fyzický popis
Stručný obsahBohuslav Martinů ihned odpovídá na Burešův dopis. Karel Šebának volal BM z Paříže, že nepřijede, ale říkal, že s Miloslavem Burešem přijedou na Festival do Cannes. BM poslal Burešovi ke své sestře do Poličky ještě jednu kopii Mikeše [MIKEŠ Z HOR]. KŠ slíbil, že od sestry něco doveze, ale nezmínil se o tom. Tak snad by to tedy mohl vzít Bureš, je to dárek pro Charlottu Martinů. BM by byl rád, kdyby přivezl disky ve dvou exeplářích: POLNÍ MŠI, TRE RICERCARI, KYTICI a OTVÍRÁNÍ STUDÁNEK na dlouhých deskách. Nutně je potřebuje a zaplatí je ve francích. Z Prahy Atria píší, že mu posílají tři disky. Doufá, že zůstanou na Schönenbergu. MB má přivézt, co je vydáno, i nahrávky ROMANCE Z PAMPELIŠEK a LEGENDY Z DÝMU BRAMBOROVÉ NATI. Zaplatí mu, jak bude Bureš chtít. BM neví, kdo je Panton, a žádnou smlouvu od nich nedostal. Souhlasí s vydáním ROMANCE, LEGENDY, či celého cyklu, ale definitivní souhlas může dát, až uvidí smlouvu. Je Panton bývalé Státní Nakladatelství? Co se stalo s Melantrichem? BM chce vydat cyklus u nás, ale má špatné zkušenosti s Prahou. Bureš se má zeptat, jak chtějí řešit zásilku honorářů. Gramofonové desky musí BM vymáhat přes známé, např. Miloše Šafránka. Zatím má jen první vydání STUDÁNEK a HOUSLOVOU SONÁTU [SONÁTA č. 3]. Bureš by se měl více věnovat filmu, přijede-li, BM mu řekne, co našemu filmu "hodně vadí". Co se stalo se Státním Nakladatelstvím?
Diplomatický přepis dopisu

[Nice] Avril   16.  59.



 



Mily Buresi:



Vas dopis dosel a odpovidam hned. Karel volal z Parize ale neprijede[1] rikal ze snad prijedete oba na Festival v Cannes: to jest v kvetnu. Tak doufam ze se vam to podari a radivas uvidime.[2]



Poslal jsem vam jeste jednu kopii Mikse abyste mel vice materialu poslal jsem to sestre do Policky, doufam ze se tam jeste pred odjezdem podivate, tak si ji vyzvednete.[3] Karel mi slibil ze mi neco priveze od sestry ale o nicem se nezminil. Snad byste to mohl vzit sebou, je to malickost, darek pro Charlotte. Take bych byl rad kbybyste mi mohl privest nejake disky, kdyz pojedete s vypravou snad by to delalo mene obtizi; chtel bych Polni Msi, Ricercari, a hlavne Kytici a take Studanky na dlouhych diskach[4], vse po dvou exemplarich, potrebuji velmi nutne. Nezadejte to jako dar nybrz je kupte a ja vam zde zaplatim ve francich coz vam bude mozna vitano; Z Prahy Artia pisi ze mi posilaji tri disky ale ktere nevim a doufam ze zustanou na Schonenbergu az se vratim, ale mimo nich potrebuji i dalsi kopie, tak privezte co je vydano a ovsem i nahravky Romance i Legendy[5]; Kupte co je vydano ve dvou exemplarich vyrovname se zde a nebo v Praze, jak budete chtit. A od sestry tu malickost take. Myslim ze vas prijede vice a tak vam bude mozno ty veci privezt, dekuji vam;



Co se Pantom [Panton] tyce, (nevim kdo to je) zadnou smlouvu jsem od nich nedostal a ovsem souhlasim s vydanim Romance, Legendy a pripadne celeho cyklu ale to ovsem zalezi jakou smlouvu mi nabidnou, nemihu samozrejme dati definitivni souhlas dokud nevidim smlouvu, chapete?[6] Je ten Pantom Statni Naklad, byvale?[7] Co se stalo s Melantrichem?[8] Jak vite ze bych chtel v principu aby cyklus byl vydan u nas, ale mam dosti smutne zkusenosti v jednani s Prahou. Zeptejte se jich jak chteji resiti zasilku mych honoraru; Jak sam asi vite, ze gramofonove zavody na vydani neprodelali ale aby mi disky poslali to je ovsem nenapadlo, musim to z nich vymahat pres svoje zname, Safranek atd. Aspon Studanky na dlouhych diskach jsem dosud nedostal a dosud mam jen to prvni vydani studanek a houslovou Sonatu[9]. Myslim ze byste se mel venovati vice filmu, mate dobre napady a prijedetel reknu vam co nasemu filmu (a i basnim, ne vasim) hodne vadi.



Co se stalo s drivejsim Statnim Nakl; jez vydalo Studanky[10]?



Doufam ze vas uvidim a tesim se; Srdecne vas    



B. Martinů



 



 


Věcné poznámky k DP

[1] Karel Šebánek navštívil Martinů až 21. srpna ve Švýcarsku (Brádková, 2010, s. 36–37).



[2] Tato cesta se neuskutečnila. Miloslav Bureš navštívil Martinů až na Schönenbergu v červenci 1959 (Bureš, 1960, s. 65, Charlotte Martinů, 2003, s. 201, Mihule, 2002, s. 544).



[3] Rodině do Poličky Martinů sdělil: „Toho Mikse dejte jeste Buresovi, budou potrebovat jeste jednu dalsi kopii.“ (29. března 1959, CBM, PBM Kr 628).



[4] Měl na mysli nové vydání nahrávek na LP deskách skladeb Polní mše, H 279, Tre ricercari H 267, Kytice, H 260 (DV 5347) a Otvírání studánek, H 354 (DV 5395) v nakladatelství Supraphon.



[5] O těchto nahrávkách se zmiňuje Miloslav Bureš (Bureš, 1959 s. 2 ), avšak v té době nebyly vydány a dnes nejsou známé.



[6] Smlouvu na tři pozdější kantáty mu společně s dopisem zaslal hlavní redaktor Lubomír Dorůžka a vedoucí hudebního odboru Václav Kasal 29. června 1959: „[…] rádi bychom také vydali tiskem ty tři části, které dosud nevyšly. Dohodli jsme se s nakladatelstvím Svazu čs. skladatelů Panton, že bude lépe, vyjdou-li tyto skladby u nás.“ (NBM, [bez sig.]).



[7] Má na mysli Panton, nové pražské nakladatelství Svazu československých skladatelů, které vzniklo v roce 1958.



[8] Postupný zánik nakladatelství Melantrich byl završen v roce 1959 přejmenováním na Svobodné slovo.



[9] Patrně měl na mysli Sonátu č. 3 pro housle a klavír, H 303, o níž se zmiňuje v dopise z 9. července 1959, viz pozn. XY.



[10] Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění se až v roce 1961 transformovalo a vzniklo Státní nakladatelství krásné literatury a umění.



 


Celkový počet listů1
Počet popsaných stránek1
Fixacestrojopis, rukopisný podpis
Dopis

Náhled k dispozici pouze prezenčně v Institutu.

Digitalizace
Kvalita digitalizaceProfi
Digitalizováno v instituciCBM Polička
Lokace jako předmět
Cannes
Paříž
Polička
Praha
Schönenberg - Pratteln
Osoba jako předmět
Korporace jako předmět
Skladba jako předmět
« předchozí
ID 4901 (záznam 1 / 0)
další »
-Rev-