General information
Type of the document Letter
SenderMartinů, Bohuslav
Sender (corporation)
Sender‘s locationParis
Send date30.07.1935
RecipientŠafránek, Miloš
Recipient (corporation)
LanguageCzech
AcquiredCBM
Owner of the sourceCentrum Bohuslava Martinů v Poličce
Former call number at IBM2000/PBM Kmš 723
Call number at IBMŠafM 1935-07-30
Content and physical description
Diplomatic transcription of the letter

[Paříž] Mandi 30. Juielet 1935.



 



Drazí přátelé,[1]



 



vzpomínáme na Vás a přejeme Vám hodně slunce, kte­rého asi nepostrádáte, my také ne, jsou zde skutečně nemožná vedra a zima, takže jsme chvíli v Pyrenejích a chvíli v Poličce. Děkujeme za lístek.



Zde není nového nic vyjma Decrets-lois[2] a tour de France[3]. Já jsem si dal několik dní volno a zpytoval jsem svědomí a uvolnil jsem si trochu myšlenky „refou­lées“[4] Ten můj špatný plán vycházel z docela jiných důvodů než jsem Vám udal než jsem si sám myslel teď to vidím teprve po tom generálním pořádku který jsem si udělal a tak Vás prosim znovu aby Madame na to zapo­měla že se s tím koncertem dostala do mých špatných závěrů.[5] Vysvětlím Vám to zde, celý ten coup de tête[6] zde léta měl jiné příčiny. Co se týče legace zůstalo to na tom samém místě jak jste odjel, Min.[7] se asi do zálo­hy moc nechtělo a p. Monček[8] to asi nechtěl stále urgovat je n’ai pas insisté[9]. Do toho přišlo potom vyřízení z pres. kanceláře a sice 5000 Kč, ale abych to neutratil najednou je to tedy moudře rozděleno na deset měsíců to jest asi 300 franků na měsíc. Psal jsem taky znovu do Prahy nedostal-li bych to najednou, dosud nic nevím. Zahraničí dosud nic nevyřídilo. Zatím mi půjčil peníze Zrzavý[10]. Pro ten Ruský balet jsem to dokončil byla to těžká práce v 33° pod nulou[11] a nevím není li to trochu upocený.[12] Je to nějaká podivná muzika. No­vák mi psal, oženil se[13] a co se týče toho místa píše že se to asi potáhne celý rok, budu mít tedy možnost se v Praze sám o to starat. čekají hlavně jak to dopadne s Ostrčilem, a také se s tím ušetří celá gáže za rok což se nesmí podceňovat. Píšou mi z Amsterodamu, že se za­jímá Mengelgerg [Mengelberg][14] o provedení mého kvar­tettu s orchestrem a chtějí mi mimo to udělat komorní večer, žádají abych hrál druhou violu v kvartettu, což ovšem musím odříci.[15] Pro ty komorní koncerty ve Švýcarsku žádají sextett. Také se přitelefonoval čtvrtou rychlostí Pierre Pasquier,[16] kterého jste poplašil se zprávou že existuje trio s orchestrem,[17] ale to je bohužel klavírní. Firkušný psal zdá se že se mu koncert líbí.[18] A jak pak cvičí Madame, ať raději užije co nejvíce procházek a odpočinku.[19]



Teď mi právě telefonoval p. Monček,[20] že tam je pro mne chec od min. Beneše na 5000 Kč. Tak toho užiju tím způsobem že se někam podívám na prázdniny, mys­lím že toho mám moc zapotřebí, srovnat si to všech­no v klidu v hlavě.



Srdečně Vás oba zdravíme a těšíme se na Vás v Paříži.



                                               Váš



                                                               B. Martinů



 


Total number of leaves1
Number of pages bearing text2
FixationHandwriting
Letter

Preview only available at the Institute.

Digitisation
Quality of digitisationProfessional
Location as subject
Amsterdam
France
Polička
Prague
Switzerland
Person as subject
Corporation as subject
Composition as subject
« previous
ID 2608 (entry 1 / 0)
next »