Základní informace
Typ dokumentu Dopis
OdesílatelMartinů, Bohuslav
Odesílatel (korporace)
Poznámka k lokaci odeslání[New York]
Datum odeslání11.11.1946
PříjemceŠebánek, Karel
Příjemce (korporace)
Poznámka k lokaci přijetí[Praha]
JazykČeština
Původ, datum získáníkopie z pozůstalosti K. Šebánka, CBM Polička
Vlastník prameneCentrum Bohuslava Martinů v Poličce
Předchozí vlastníkŠebánek, Karel
Signatura současného vlastníkaPBM Kkš 931
Stará signatura v IBM56/38
Signatura v IBMŠeb 1946-11-11
Obsah a fyzický popis
Stručný obsahBohuslav Martinů se po nehodě na dlouho odmlčel, zranění bylo dost vážné. V průběhu měsíce se má vrátit Charlotte, psala, že mluvila s Karlem Šebánkem a že má hodně věcí k vyprávění. Partitura PAMÁTNÍKU LIDICÍM se mu líbí, těší se na vydání JULIETTY. Po Janu Löwenbachovi posílá tři cykly písní [NOVÝ ŠPALÍČEK, PÍSNIČKY NA JEDNU STRÁNKU, PÍSNIČKY NA DVĚ STRÁNKY], které by se mohly dobře prodávat. KŠ má napsat, co z lehčích a menších skladeb mu má BM poslat. Navrhuje vydat i KONCERT PRO HOUSLE A ORCH. [č. 2]. Do Prahy se nyní nedostane, nejspíš až na jaře. BM žádá KŠ, aby pro něj znovu začal shánět byt nebo ještě lépe vilku v Praze. Má mu napsat nejnovější zprávy. BM vidí, že se v Československu jeho skladby hrají dost často.
Diplomatický přepis dopisu

Nov. II. 1946.



Milý příteli,



            nevykládejte si nijak moje mlčení, víte o mém akcidentu, bylo to mnohem vážnější, než jste se dověděli, a ještě teď nejsem v pořádku ale je to na dobré cestě. Čekám Charlotte tento měsíc, psala mi že s Vámi mluvila a že mi musí říci mnoho věcí nových a nepředvídaných.[1]



            Nyní k vaší edici. Mám „Lidice“ velmi pěkná partitura a těším se na Jullietu[2]. Posílám po Lövenbachovi ty Tři cykly písní, dobrý artikl obchodní, aspoň myslím.[3]Napište co asi budete potřebovati, myslím z lehčích a menších skladeb. Myslím že by bylo dobře vydati také ten houslový koncert (M. Elman) je po něm poptávka a bude se asi hodně v budoucnu hráti, mohl bych jej zadržeti pro Vás.[4]Pošlete mi nějaký návrh smlouvy a napište ji abych o ní nemusel moc přemýšlet, t. j. v můj prospěch nejen v prospěch Melantricha.



Do Prahy se nedostanu, při nejlepším až na jaře možná že Vy se objevíte jednoho dne zde. Prosím Vás, můžete vyvinouti novou činnost ohledně hledání bytu pro mne v Praze, nejraději vilku![5]



Moje žádost se Vám musí zdát asi směšná, dle zpráv o bytové otázce u nás. Možná že by bylo něco ke koupení, vypůjčil bych si zde peníze, možná!



Neztrácejte to z mysli, moje plány se asi značně změní, vzhledem k důsledkům mého akcidentu. O tom Vám napíšu později. Napište mi co je nového, vidím že jsem teď hrán až příliš mnoho u nás, že z toho někoho bolí hlava.[6]



Těším se na Vaše zprávy a pozdravuji Vás.



srdečně



Váš



B. Martinů



 


Věcné poznámky k DP

[1]Martinů utrpěl vážné zranění po pádu z terasy, k němuž došlo v Great Barrington 17. července 1946. Jeho manželka Charlotte byla v té době na léto na návštěvě své rodiny ve Francii. Charlotte Martinů se vrací do New Yorku 19. listopadu 1946 (Srov. Mihule, 2002, s. 590). 



[2]Památník Lidicím, H 296, vydalo nakladatelství Melantrich v Praze v roce 1946, klavírní výtah opery Juliette, H 253, pak o rok později. 



[3]Nový špalíček, H 288, z roku 1942, Písničky na jednu stránku, 294, a Písničky na dvě stránky, H 302 vydalo nakladatelství Melantrich v Praze v roce 1948 (Halbreich, 2007, s. 481–483).



[4]Koncert pro housle a orchestr č. 2, H 293, je dedikován M. Elmanovi a byl vydán v klavírním výtahu v pražském Melantrichu v roce 1949 (Halbreich, 2007, s. 310).



[5]Martinů v této době odsunul svůj návrat do Československa ze zdravotních důvodů, později z těch politických a nakonec se do vlasti již nikdy nevrátil. 



[6]Uvádění Martinů děl bylo v této době ze strany československých úřadů podporováno, což se výrazně změní na přelomu 40. a 50. let 20. století, kdy se Martinů stává „nežádoucím“, a proto také nehraným skladatelem. 


Celkový počet listů1
Počet popsaných stránek2
Fixacerukopis, podpis (Martinů)
Dopis

Náhled k dispozici pouze prezenčně v Institutu.

Digitalizace
Kvalita digitalizaceProfi
Lokace jako předmět
Československo
Praha
Osoba jako předmět
Korporace jako předmět
Skladba jako předmět
« předchozí
ID 2450 (záznam 1 / 0)
další »
-Rev-