General information
Type of the document Letter
SenderMartinů, Bohuslav
Sender (corporation)
Sender‘s locationRome
Note on Sender‘s location[Rome]
Send date24.02.1957
RecipientMartinů, rodina v Poličce
Recipient (corporation)
Recipient‘s locationPolička
Note on Recipient‘s location[Polička]
LanguageCzech
AcquiredCopy from the Bohuslav Martinů Centre in Polička
Owner of the sourceCentrum Bohuslava Martinů v Poličce
Owner‘s call numberPBM Kr 557
Call number at IBMMar 1957-02-24
Content and physical description
Diplomatic transcription of the letter

[Řím] Unor 24. 57.[1]



Drazi:



Zase se mi nahromadily programy a tak vám pošlu vše v baličku. Piše Šeb.[2] z Pařiže že ten diplom doveze a že to zařidil na legaci s tou bustou[3], tim ovšem neni řečeno ze ji brzo dostanete, ale musime doufat že se o to budou starat. Od Miloše[4] teď zpravy nemám, nevim co dělá a take co je s tou knihou nevim, říkal že to už má hotove.[5] Zouhar[6] mi poslal seznam mych skladeb pro Sbornik, který chce vydat ale museji to hodně opravit, je to udělano trochu moc po česku.[7] Poslal jsem mu ty pisně pro Moravské ale myslim že jsou všichni i on na prazdninach, protože nemám od nich zprávu a naopak mi piše ten jejich dirigent, abych na ně nezapomnel teď když jsem dal ten cyklus zbojnickych Učitelum v Praze.[8] Snad se prázdniny brzo skonči a tak to dostanou.Take psal pr. Šíma zase krásné psani a chtěl par řádku mého rukopisu, tak jsem mu to poslal. A take říká že jého syn Tonik by mohl dostati lehčeji nějake medikamenty kdybyste je potřebovali, že má spojeni se Švycarskem a tak by je mohl dostat. Jeho adresu snad máte kdybyste něco potřebovali co nejde u vas koupit.



Prof. Ant. Šima. Praha-Strašnice... Bylanska 23. Už jsem vám to chtěl napsat posledně ale pak jsem na to s tou přibuznou Stanislávkou zapomnel. V new Yorku hráli ty Fresky[9], George Szell[10] s Cleveland orchestr a měly veliký úspěch. Také Fantasie[11] mely velky uspěch v Basileji, to jsem vam už asi psal. Doufam že se podaří Burešovi se sem dostat, rád bych ho poznal, a se s nim domluvil na mnoha věcech.[12] Jinak se tu máme stejně ale sluničko trucuje a nechce se ukázat, jen ňekdy přes den ale večer je pořádna zima. S tou rukou to je stejné ale řiká doktor že je to unava a hlavně špatný oběh krve, to jsem měl vždycky, snad byste se mohli zeptat v nemocnici co se má proti tomu dělat. Dávám si takové elektrické masáže, dost to pomahá ale možná že vědi něco lepšiho. K zdejšim doktorum se mi nechce jiti ti jen hledaji nemoce aby udělali co nejvetši učet. Ted mám problem s kontraktem[13] zda se ze mi Universal nenabidla dobrý kontrakt, totiž dobry je pro ně a tak mi v tom pomahá jeden pán v Oslo v Norsku, který dělá kontrakt pro Kazantzakis[14]. Ale to jsem vam už asi taky psal, tak se opakuji. Vidim že jste meli pěkné odpoledne s tou televisi, take mi slibili že mi poslou pas s filmem ale to si asi zase počkám jako s těmi disky[15], to jsou same pohádky pro malé dětičky, samé sliby.



Nevim co mysliš s tim nástrojem com ma dvá rejstřiky to může byti clavesin s dvěma manualy, nevim jak tomu řikame česky, je to jako malé staré piano. Ja jsem pro to



 



napsal koncert[16] v Pariži pro tu pani de Lacour[17] a onehda to hrála a poslouchali jsme to na Radiu z Pařiže. To vydá také Universal a je o to velký zájem jsou na to specialisti, někdo z Izrael to tam chce provest a v Londyne nějáky Čech Heller[18], vyjde to asi tento rok ale to už je dávno co jsem to psal.



Sonatinu pro dva klaviry nemám, to je asi ta Fantasie ale tu jsem nikdy neslyšel a nemyslim že je dobrá, tu taky „zachránil“ myslim Sěbas[19], nekdě ji objevil. Kde ted je to nevim asi v hud. Fondu. Z divadla v Brně mi nepsali a dost mne to zajímá kdo vlastně tu operu chce dělat, pro Radio se to zvlásťe nehodi protoze tam hraje jeden herec současně dvě role, což ovsem na Radiu vidět neni a tak to nemuže býti srozumitelné. Na každý zpusob o tom nic nevim.



Co se deje s Locandierou[20] vubec nevim. Bossey a Hawkes[21] mlčí a nic nedělaji ani tu partituru fantasii dosud nevydali a já se s nimi tahat nechci, je to vlastně lepe aspon to nebude vadit tě-m Pasijim. Co se tyče těch peněz, to je pravě také to co bych chtěl vědet. Myslim ža ta vydani ve Fondu a za film a disky, snad to ukladaji na muj ŭcet v bance ale protože ani smlouvu žadnou nemaji tak take nevim kolik a jak to prováději, to je take takove čechounské jednaní. Ja si v tom ted udělám lepši pŏrádek protože mi vydá u nás St. Nakl. nové věci a oni chodi okolo každé otázky jako kočka okolo horké kaše.



Tak jste měli navštevu Karolky, jak se ji v Policce libilo? Foto jsem čekal dnes od p. Vanka[22] ale on musel odjet náhle do Švédska na pár dni tak se to zase zdrží.



Jak se daři Jindřišce[23]? ted asi už začnou také práce v zahrádce to pro Fanouše[24]. tak uz to vite vsěchno až zase novinky na přistě pošlu.



Zdravime vas všechny



Bohouš. a Charlie[25].


Total number of leaves1
Number of pages bearing text2
FixationTypescript and handwritten signature
Letter

Preview only available at the Institute.

Digitisation
Quality of digitisationProfessional
Digitized atBohuslav Martinů Centre
Location as subject
Basel
Brno
Israel
London
Oslo
Paris
Prague
Person as subject
Corporation as subject
Composition as subject
« previous
ID 1377 (entry 1 / 0)
next »