General information
Type of the document Letter
SenderMartinů, Bohuslav
Sender (corporation)
Sender‘s locationRome
Note on Sender‘s location[Rome]
Send date13.01.1957
RecipientMartinů, rodina v Poličce
Recipient (corporation)
Recipient‘s locationPolička
Note on Recipient‘s location[Polička]
LanguageCzech
AcquiredCopy from the Bohuslav Martinů Centre in Polička
Owner of the sourceCentrum Bohuslava Martinů v Poličce
Owner‘s call numberPBM Kr 552
Call number at IBMMar 1957-01-13
Content and physical description
Diplomatic transcription of the letter

            [Řím] Leden 13. 57.[1]



Drazi:



odpovidám na váš dopis z 30. pros. a je mi velice divné že jste neměli ode mne dlouho žádné zprávy, psal jsem každý týden a tak asi dost věci jste se nedozvědeli. Děkuji za pozdravy od Marušky[2], poslal jsem ji přáni na vaši adresu a také za pozdravy Zdenky Podhajske[3], vždy rad slyšim něco od starých známých.



Ted mam novinku:



Nevim zdali byl Bureš[4] v Poličce ale já jsem si vše rozmyslil a poznal že neni dobře jiti proti světu i když je nesmyslný a že bude přece jenom lépe dáti lidem to na co se těši a zapomenouti na to co se mi nelibi. Čili v krátkosti tu Legendu z Bramborovych natí[5] pošlu domu, vždyt je to pro ten učel psáno. Tak jsem uz psal Burešovi aby to čekal a snad to brzo dojde. To vite že to take provedou v Poličce ale poprve asi ne[6], to vite, to je Praha a ty si to nene)chaji vzit z ruky, jako se Studankama.[7]



Zdali pak došlo k tomu provedeni v Poličce na Novy Rok? Z Prahy jsem dostal Studánky ale jenom jeden vytisk, je to pěkně vydané a i překlad je pěkný.[8] Ale po diskach ani památky, nevim kde to bloudi, ja myslim že to neposlali, protože i kdyby to zustalo na celnici tak bych dostal aviso a ostatně co sem jde na Akademii tak tam nezadržují. Podivné, podivné. Rád bych je sam už take uslyšel když se nam nepodařilo to chytit přes Radio. A zde jsou též na ně zvědavi. Vankovým[9] se bas-eň moc libi.



O těch Legende se musite domluvit s Buresěm který jiste bude chtit je provest doma take, bude to zpivat ten Kuhnuv sbor a je pry báječný. On asi take natočil Studanky tak budete vědet jak je zpivali a zdali lepe nez Brno, ale on měl asi na to dětský sbor, což vypadne vždy hezky.



Ted jinou novinku:



Přes tu mou bolavou ruku jsem napsal pro Pražské Učitele malé sbory. Venhoda[10] je vytrvalec a nenechá se odradit a poslal mi takovou privatni knihu s ilustracemi[11], nějaký pan z Vysočiny si to udělal i nakreslil pro sebe. A jsou to zbojnické písně, tak jsem si myslel, že by tam u nás trochu zbojnicke krve neškodilo, trochu oživit mysl a nebát se tolik a tak jsem jim to napsal.[12] Od Venhody bych neměl pokoj a ostatně se mi libi že se nepolekal a drzěl se až toho dosáhnul. Je to pět[13] zbojnických pisni pro mužský sbor jenom pro sbor, bez nastrojŭ. Tak budou miti co dělat.



Budu ovšem muset uspokojit take ty druhé v Brně ale až později.



Ruka mi neslouži hlavne pro psani ale je to unava nervu a nic se s tim nedá delat než si odpočnout a to nemohu dokud nedokončim tu operu[14], coz bude ted brzo ale stejně i pak si moc odpočnout nebudu moci. Dávám si na ni vécer teplé obklady.



Charlie[15] byla hodně nemocna a bylo to čim dále tím hořsi ale ted je už z toho doufame ven, ale musi pomalu začinat jíst, ale už je veselejší, mrzi ji že nemŭže chodit ven ale stejně počasi nestoji za moc, dnes dokonce jakoby byl padal snih Na kopcich je plno sněhu. Snad už se to brzo obrati.



Tak naše zpravy z nového roku js te už asi dostali, byli jsme doma.



O milošovi[16] nevim vubec nic, snad prý se už vrátil ale nic nepsal. Šeb[17], take nepsal jak to vypadá z jeho zájezdem ale ja myslim že to je teď na nějaky čas zase zaraženo a že zustane v Praze.



Psala mi take herbertka Masarykova[18], ona chodi hodně s Karlem[19] tak vzpominala na Juliettu[20]. Ja nevim co máte s temi Koledami, ty se už davno museli někde ztratit a nebo jsou ve Vieux Moulin, je mi to lito protože to byly všechny pisničky co zpívala maminka, posledně jsem se po nich koukal ale nenašel jsem je.[21]



Na Milosovi kritiky a nic nechtějte protože vam je stejně nepošle on by raději abyste mu vy vsěchno poslali, jak je daleko s knihou nevim.[22]



Pišete že se Ježisek vraci ale asi si to sám rozmyslel a odložil na pozdější dobu.



O Firkusnem[23] ani stopa ăckoliv uz musi byti v Evrope. Kdyby Sěb.[24] jel do Parize tak tu adresu te sochařky[25] dostane u Mihalovici[26] s kterým on se take zná.



O Divisovi[27] jsem vam psal ve dvou dopisech, ty jste nedostali. Vaš Bohouš


Total number of leaves1
Number of pages bearing text1
FixationTypescript and handwritten signature
Letter

Preview only available at the Institute.

Digitisation
Quality of digitisationProfessional
Digitized atBohuslav Martinů Centre
Location as subject
Brno
Paris
Prague
Person as subject
Corporation as subject
Composition as subject
« previous
ID 1372 (entry 1 / 0)
next »