General information
Type of the document Letter
SenderMartinů, Bohuslav
Sender (corporation)
Sender‘s locationNice
Send date04/1959
Send date note[1].4.195[9], the date on the letter is typescript as "Duben (. (ç5ç"
RecipientMartinů, Marie
Recipient (corporation)
Recipient‘s locationPolička
LanguageCzech
AcquiredCopy from Czech Philharmonic Archive; call no. of copy (typescript transcription) at CBM: PBM Kr 630.
Owner of the sourceČeská filharmonie
Owner‘s call numberPBM Kr 630
Call number at IBMMar 1959-04-00
Content and physical description
Diplomatic transcription of the letter

                                   1959   



[Nice] Duben  (. (ç 50[1]



Mila Marko[2]:



Asi uz cekas na nase zpravy; dobre jsme dojeli a cesta byla moc prijemna a pekna; ted jsme se uz zde instalovali a tak ti hned pisu:[3]



Stroj je jiny nez ja mam a tak asi budu delat chyby. Je zde krasne ale dnes fouka mistral od Italie a tak se ochladilo; vecery jsou dosud dost chladne ale ve dne slunce pekne uz hreje: Doufam ze jste dostali ten balicek a ze budes moci rozeslat ty noty na patricna mista, snad je Bures[4] jeste v Policce a tak mu jeden vytisk mikse[5] odevzdej, nemel ksem uz cas delat baliky.



V poslednich psanich mne Marus[6] zadala o neco abych napsal na zvlastni list ohledne vydani na hrob ale zapomnel jsem pri odjezdu a tak mi jeste jednou napiste o co se jedna, to Marus psani zustalo na Schonebergu a tak nevim docela jiste co mam napsat.



Bures mi psal take ze se zotavujes a snad uz na vas ta zima zapomene a teplejsi pocasi ti take pomuze.



Ta zprava o provadeni klav. koncertu[7] v Benatkach se potvrdila a tak je mozno ze se do Benatek podivame je to v zari é 23(24).



Trochu jsem byl prece unaveny po te ceste ale dnes uz jsem zase v poradku a tak se tesime na pobyt dvou mesicu. Jsem zvedav zdali se Seb[8] podari odejet a prijet se sem na nas podivat. Ji nak nemam zadne zpravy z Prahy ani z Narodniho[9] Za Juliettu jsem dodud vyuctovani nedostal.[10] Zde nas uz cekali nase znami, Cesi kteri jsou usazeni zde v Nice a tak jsme s nimi hned sli na obed; oni nam zde hodne pomahaji kdyz neco potrebujeme; tak z nas meli take radost. S tou moji vahou se to trochu pohnulo[11] a tak doufam ze zde dohonim svoji starou vahu; protoze zde jz strava moc dobra a hodne ovoce a dobre vino taky: Prahu a i ostatni zajemce ted necham trochu odpocnout a tak si sam odpocnu take, hlavne Prahu necham oddechnout oni pracuji pomalinku Toho DR; Trajana byste mohli pozadat o fotografie to o detskeho sboru[12], myslim ze to jsou uwz vetsi



 



deti, psal mi ze zpivaji Studanky[13] a ty jsou uz dost tezke: Machina mne zlobi ma jinak postavena pismena nez americke stroje a tak to plete. Musim si zvyknout.



Tesime se ze nam brzo napisete neco z domova a doufam dobre zpravy.



Ty Pasije, jak se zda, jsou definitivne prijaty k premiere v Zurichu; pristi saisonu a tak jsem rad nebot je to blizko a v Zurichu m ma dobre zname tak to budeme jako doma.[14]



Bude dirigovat Sacher[15]. Taky Basel asi vypravi Mirandolinu[16] ale nevim jeste detaily a kdy.



POjedeme se podivat pres hranice do Italie na Bordigheru; neni to daleko a jsou tam znami z Bostonu kteri by nas radi videli; Bordighiera je most pekne male rybarske mestecko; mozna ze si udelame vylet na Korsiku, Charlie[17] uz o tom leta mluvi a mame zde lod zrovna pod villou a tak se snad tam letos podivame, abychom videli rodny dum Napoleona.



Jinak nevim uz nic noveho, Sacherovi nebyli doma kdyz jsme odjizdeli, byl u nas jeste ten Editor z Universalky a liboval si jak ty veci co vydali jdou dobre na odbyt, hlavne ten koncert pro clavecin[18] a take Gilgamesbh[19]; ten bude v BBC v londyne a take ve Widni se Sacherem; kam pojedeme v cervnu.



Doufam ze se Marusce budou pisnicky libit[20] a jiste je brzo nekde uslysi; jiste Venhoda[21] je nastuduje mali jeste tu skupinu zpevaku pro Madrigaly[22]; Vyjdou asi v Nemecku ale mozna ze s cekym textem i u nas;



Mnoho vas pozdravujeme a vzpminame a tesime se na dopis od vas;



Tvuj



Bohouš


Total number of leaves1
Number of pages bearing text2
NoteThe date typed on the letter can be deciphered as 1st April 1959, nevertheless, the content of the letter indicates that the letter was sent after arrival to Nice, where B. Martinů and his wife arrived on April 2; a typed transcription from CBM attached; the addressee of the letter erroneously identified as Marie Pražanová and therefore had the call No. Pra 1959-04-00 at Bohuslav Martinů Institute.
FixationTypescript with handwritten signature
Letter

Preview only available at the Institute.

Digitisation
Quality of digitisationProfessional
Digitized atBohuslav Martinů Centre
Location as subject
Basel
Venice
Bordighera
Boston, Massachusetts
Zürich
Germany
Nice
Prague
Vienna
Person as subject
Corporation as subject
Composition as subject
« previous
ID 1076 (entry 1 / 0)
next »