General information
Type of the document Letter
SenderMartinů, Bohuslav
Sender (corporation)
Sender‘s locationNice
Send date14.05.1959
RecipientŠafránek, Miloš
Recipient (corporation)
Recipient‘s locationPrague
LanguageCzech
AcquiredCBM
Owner of the sourceCentrum Bohuslava Martinů v Poličce
Former call number at IBM2000/PBM Kmš 893
Call number at IBMŠafM 1959-05-14
Content and physical description
Diplomatic transcription of the letter

[Nice] May 14. 59.



 



Mily Milosi :



Tvuj dopis o Mirande mne moc potesil nebot dle sveho stareho zvyku jsem to zacal povazovat ne zrovna za uspech.[1] Je tim tez vina ta okolnost ze divadla kte­ra prohledla partituru rekla ze je to moc tezke, to mi aspon rekl Dr;Roth?[2] A ponevadz doufam ze mi napises svuj dojem po premiere tak bych byl zvlaste rad kdybys mi popsal CO je na tom tezke, nebot ja mam dojem ze to je nejlehci partitura kterou jsem kdy napsal aspon zadne zvlastni obtize v tom nevidim, tak mi tohle podrobne osvetli, zajima mne to velice. Ja se samozrejme zase uz na tu operu nepamatuji, osvezil jsem si ji kdyz mi poslal B. a H. klavirni vytah, ktery je ostatne bajecne udelan a tak jsem tuto operu shledal dobrou ale ne tezkou, tak bych chtel vedet kde jsou ty obtize; Styl? Ten je prece zrejmy, neni? Jsou hlasove partie tezke? Je souhra tezka, diable, co je na tom tezkeho? Popis dukladne. Ja chapu ze tam netrobijo, je to snad az moc delikatni?



Na kazdy zpusob jsi mne predbeznou kritikou potesil.



Ted druha vec je jak se tam dostal ten balet? Neni to preplnene kdyz i mezihry jsou v akci, doufam ze z toho neni cirkus.



Ja bych ovsem byl mel svoje nazory jak se to ma provest ale nikdo se mne na ne nezeptal. Udrzel tam Mandaus[3] ten kontakt s publikem, ktery je v Comedia nutny? Jak zasahuje balet do hry same? Zkratka chtel bych to videt ale neuvidim az snad prilezitostne na nekterem zajezdu Narodniho do ciziny, kde budu blize.



Nemyslim ze jsem to napsal za mesic;[4] protoze jsem musel vzdy cekat na schuzky se svym Tamianem ktery mi daval pouceni o akcentech, jez jsem na konec asi stejne udelal spatne;[5] Co vim urcite ze jsem mel to nejmizernejsi piano v celem svem zivote, takovou malou potvoru, nebot jsme obycejne piano nemohli dopravit do bytu, tak jsem toho previta koupil levne ale jeste draze, protoze byl asi o tercii niz nez normal a mel takovy zalostny zvuk ze jsem skoro brecel kdyz jsem zacal na to hrat, uplne dojemny, prodal jsem jej na konec za 8000 franku.



Myslim taky ze mas pravdu ze jsem ten rok nic jineho neudelal nez se zabyval temi Besy[6] a Geirges Plainte,[7] to byla s obema dlouha prace a taky jsem byl asi mesic nemocen.



Pises ze jsem akceptoval tu nahravky Prazskou Fan­tasii[8] ale ja ji nikdy myslim neslysel, jenom kdyz to Filharmonie hrala uz nevim kde, nekde v Nemecku (?) a tak jen pres Radio, coz je vzdy klamne ale mel jsem dojem ze to hrali dobre. Skoda ze nekteri moudri pani odrekli Munchovi aby ji v Praze hral, ze pry tam uz byla provedena a Munch ji tam chtel hrat, to byste byli videli jak veliky rozdil je i mezi jeho diskem a provedenim primym.[9]



Nemam tu nic abych zkontroloval to Vide v 3 jed, ale jsem jsem obycejne vzdycky pro skrty, tak to snad udelal dobre; Ono totiz v divadle nema byti „stale napeti a gradace“, to je stara moudrost divadelni.



Psal jsem divadlu podekovani snad to dostanou ku premiere.



T ke dobre nevidim ze jsou vsechny sceny na tocne, vzdyt se tam vlastne dekor nemeni ?



Vyrid Zrzavemu ze je velika moznost ze budeme okolo 26. zari take v Benatkach, pani Weber tam hraje muj koncert a tak je nadeje ze nas vezmou sebou, tak bychom se moc tesili na setkani s tim starym fousatym.[10]



Az se vratim to jest bud koncem kvetna a nebo nekolik dni v cervnu podivam se zdali najdu tu prvni versi Pasiji.-



Asi 22 Cervna, Myslim, budeme ve Vidni na Gilgamesh, Sacher diriguje[11]



 



Kdosi mi rikal ze Melantrich dosud existuje ? ? ? ?[12]



Zajima mne to protoze jsem po ta cela leta nedostal vy­uctovani.



Kam se chystas na prazdniny? My budeme v cervenci nekde v horach ve Svaicu, nedaleko ST Mairitze, cely mesic, bez piana tedy veliky klid; Posledni dny jsem se necitil dobre, tak bych ani nebyl mohl na premieru prijet i kdybych byl chtel, ono se zda ze to vezmz [vezme] dlouho nez se organismus zase upravi do poradku.[13]



 



Tak se tesim na tvoje zpravy a jak to bylo prijato, ne kritikou ale obecenstvem.



Myslim ze Noneto neudelalo dobre ze dali premieru do Sal­zburgu,[14] tam co neni dodekafonique a nebo 12ton, to tak neexistuje, tak at si nic z toho nedelaji kdyz mne tam zrezou, jako s Freskama[15].



 



Mnoho te pozdravuji a tesim se na brzsky dopis.



Tvuj



Bohouš



 


Total number of leaves1
Number of pages bearing text2
Noteenvelope attached
Fixationtypewriting, handwritten signature
Letter

Preview only available at the Institute.

Digitisation
Quality of digitisationProfessional
Location as subject
Venice
Nice
Prague
Salzburg
Person as subject
Corporation as subject
Composition as subject
« previous
ID 2770 (entry 1 / 0)
next »