General information
Type of the document Letter
SenderMartinů, Bohuslav
Sender (corporation)
Sender‘s locationNew York, NY
Send date01.04.1946
RecipientŠebánek, Karel
Recipient (corporation)
Note on Recipient‘s location[Prague]
LanguageCzech
AcquiredCopy from K. Šebánek's estate, Bohuslav Martinů Centre in Polička
Owner of the sourceCentrum Bohuslava Martinů v Poličce
Former ownerŠebánek, Karel
Owner‘s call numberPBM Kkš 930
Former call number at IBM56/37
Call number at IBMŠeb 1946-04-01
Content and physical description
Diplomatic transcription of the letter

New York 1/4. 1946



Milý přiteli,



Děkuji za dopis z 5/3. I za kritiky a zvláště za článek ze Zeměd. Novin. Mam na vás dvě žádosti: ohledně té Universalky ve Vidni a Concerto Grosso, o čemž jsem psal v poslednim dopise. A potom hlavně ohledněJulietty. Prosim , vyzvědte kolik by stála kopie partitury,nebo foto a zdali je možno udělati kopii na těch transparentnich listech,aby bylo možno pořiditi vice fotostatkopii(dostanete je v Praze?)Já bych to připadně zaplatil sám,myslim že je čas abych to měl a budu je potřebovat.Napište mi kolik by to stálo asi přibližně,dobrou kopii partitury,a zdali by to bylo možno na tom průhlednem papiru.Totéž o klavirnim výtahu,myslim že to bude ještě dlouho trvat než se na to Mel.[1]rozhoupá.Hlavně by se mi jednalo když už bych do toho strčil penize,abych měl možnost to snadně rozmnožiti ,to jest tim fotostatem(ne fotografii,to by bylo nakladné.)Prosim napište mi o tom brzo,abychom neztráceli čas, už jsem beztak ztratil mnoho možností.[2]Kdyby se někdo našel kdo by mohl věc přeložiti do angličiny bylo by to dobré.[3]Co dělá Šolz,ještě trucuje?Někam jsem založil tu jeho adresu, napište znova a já mu sám napišu.[4]Když by nebyly k dostani ty papiry v Praze, poslal bych je, v tom připadě bych musel vědět kolika řadková je partitura,a také by se to asi znova hodne protáhlo než by to došlo do Prahy.V každém připadě mi napište, musime něco už udělat a rychle, protože takto ztrácime moc času,ja stále nedostávám ty moje potřebné dokumenty na cestu tak kdo vi jak to vše dopadne[5],raději bych se o to staral už ted,priležitost k provedeni se muže najit každou chvili a já stále nic nemohu ukázat.tak tu kopii partitury musime nutně miti,a když už bychom to dělali, tak by bylo lepe kdyby to bylo na těch transparentnich listech,čimž by to bylo jednou pro vzdy dobře vyřizeno.



            Psali vam už z toho Radi v Bruxellu,ohledně Mariken de Nimeque?[6]



Take s tim Melantrichem musime něco udělat definitivnejšiho,takhle se to courá a nic se nevydavá,možná že se poměry změnily a že budou obtiže s tiskem tak bych to raději vědel, abych zbytečně pro ně nezadrzoval komposice,Na něčem se musi rozhodnout,abych vědel co chtěji konkretně dělati a dle toho se zařidil pro ostatni veci.Nemajili možnosti,tedy by bylo nesmysl abych držel pro ně komposice,jež mohu vydati jinde. A musime konečne dojiti k nějakému závěru,[7]



            Myslite, že by se neco mohlo najiti v Praze pro meho bratra?[8]Byl bych rad, a Prosim pokuste se o něco,oni stále čekaji na můj příjezd že to vše zařidim ale ten se muže zase oddalit a tak jsme s těmi všemi věcmi na stále stejném bodu.



            Jaká je vlastne situace v Mel?[9]Myslite ze bude možnost v dohledné době něco vydat? Mysli to vážně s těmi klav. výtahy,a nebo jsou to jenom takové plány?Dnes dostávám dopis od K. Novaka[10].že Talich už odjiždi do Švedska,tak jsem rád že se dostane trochu ven.[11]Dnes byl u mne take Declou,měl skutečně takove ohromné uspěchy v Praze?



            Prosim,odpovězte mi ted hlavně co se týče te kopie Julietyto bych ch těl miti už jednou v pořadku,abych mohl něco podniknout a nemusel cestovat s rukopisem. A potom s tou Universalkou ve Vidni,se zeptejte jaké jsou jejich plany pro Concerto grosso.[12]Melantrich by mohl vydati POlni mši s angl. překladem?[13]



Co se stalo s těmi Radio operami? Hlas lesa a Komedie na mostě, i Kytice?[14]Jak se vám pracuje teď v Mel?



            Kdybyste potřeboval muj zásah pro váš plan,co se mého bratra týče, napište mi na koho se obrátit a v jakem smyslu mu napsat, byl bych moc rad,kdyby se něco pro něho našlo,S tim jeho bývalým povolanim už to asi nepujde tak raději aby měl neco jistejšiho.



            Nějak se nam zase situace světová kazí,jakoby to vše co se stalo ještě bylo málo.Dostáváte baličky?Poslali jsme 23 brezna.



Mnoho vas oba srdecne zdravime,



jsem váš



B. Martinů[15]



 


Total number of leaves1
Number of pages bearing text1
FixationTypescript, handwritten signature
MarkingsPen
Letter

Preview only available at the Institute.

Digitisation
Quality of digitisationProfessional
Location as subject
Prague
Sweden
Vienna
Person as subject
Corporation as subject
Composition as subject
« previous
ID 2455 (entry 1 / 0)
next »
-Rev-