General information
Type of the document Letter
SenderMartinů, Bohuslav
Sender (corporation)
Sender‘s locationSchönenberg - Pratteln
Note on Sender‘s location[Schönenberg]
Send date03.03.1958
RecipientMartinů, rodina v Poličce
Recipient (corporation)
Recipient‘s locationPolička
Note on Recipient‘s location[Polička]
LanguageCzech
AcquiredCopy from the Bohuslav Martinů Centre in Polička
Owner of the sourceCentrum Bohuslava Martinů v Poličce
Owner‘s call numberPBM Kr 591
Call number at IBMMar 1958-03-03
Content and physical description
Diplomatic transcription of the letter

[Schönenberg] Brezen 3. 58.[1]



Drazi:



Odepisuji na vas dopis z 18 unora a chci vam rici ze nemusite hned platit jak vam nekdo posle ucet, jako Melantrich a vubec v budoucnosti nic neplatte. Jsou to pekne zpusoby ci nezpusoby ze poslou ucet za moje veci vam. Ostatne jsem jim napsal co o tom minim, ze si ode mne, to jest od vas, nechaji platit za moje skladby jeste ze jsou tak generosni a udelali mi slevu. Melantrich vydelal dost na mych komposicich a je to vubec poprve ze si nakladatel necha ode platit. tedy: moudremu napovez a uz neplatte zadny ucet. Take ten Rozhlas odreknete, to nema vyznam abyste za to vy platili, stejne Prahu chytneme jen malo kdy.



Ruda[2] mel s Kubelikem[3] tri koncerty, hrali ty Incantace[4], ale kritiky jsem nedostal. Za to mam kritiky odsud a jine veci jez vam zase poslu. Sebanek[5] dela jen mrzutosti a ja jsem dost neopatrny mu jeste k tomu dati podnet.



to verim ze jste meli radost z dopisu p. Kovarika i z fotografie jez je moc hezka a tak nas po letech p. Kovarik potesil.



Ted co se tyce nekterych ostatnich veci, nesmite si myslet ze lide nemaji nic jineho na starosti nez mi delat radost. Mnozi by se radeji jenom svezli sebou, to uz je tak na svete zarizeno, tak to nesmite vse brati tak do slova, jako dukaz ze mne maji radi. Ty kritiky od Stuckerschmida[6] nemam, pozadam Safranka[7] aby mi je poslal, ty jsou dulezite, on je jednim z prednich kritiku v Nemecku a protoze se jedna o opery tak bych je zde potreboval, snad by vam je nekdo mohl oklepat na stroji a mohli byste mi je poslat. Ted se to zacne trochu konecne pohybovat se Juliettou.[8] Partitura jiz odesla do Prahy, mel jsem skoro obavy ze se ztratila ale byla v Bonnu v Nemecku a ted Praha bude delat novy material a take konecne preklad ktery uz mel ostatne byt davno hotov, to jest do nemciny a uz to mohlo davno bezet po scenach. Ty Pasie budou jeste chvili trvat nez je cele zkoriguju[9] a o Locandieru[10] jsem psal do Londyna aby mi ji vratili, kdyz pro ni nic nedelaji.



Ruka se stale lepsi ale vezme to cas, nicmene uz zase mohu byt i pomalu psat.[11] rad bych kdyby se udelalo u vas hezky abyste mohli vyjit z domecku a hlavne Fanousovi[12] by to prospelo se projit po venku. Maruska[13] je moc hodna ze se o vas tolik stara a tak ji podekuji az se uvidime, je to na dobre ceste, dostanu asi novy pas a tak by se vse ulehcilo. Munch[14] psal ze bude v Praze koncem cervna a jak by to bylo pekne kdybychom se tam sesli[15], hraje moje Fantasie[16] v Brne, tak bychom pri te prilezitosti se podivali i Brna s nim. Ted mam jinou neprijemnou povinost a sice platit



 



dane a ted se potrebuje moc penez na ruzna zbytecna vydani jez na konec mohou zniciti cely svet.



Pro ty Karlova Vary cas nemem a take do jinych funkci se nechci zatahovat proto jsem vlastne odejel na samotu abych se takovych zalezitosti zbavil a mam jine prace az nad hlavu, partitury mi daji ted hodne prace vzhledem ze musim psat jeste pomalu.



Co se p. Popelky[17] ty ce myslim ze je nazlobeny ze jsem podekoval za jeho snahy jenom na listku ale to bylo prave v dobe vanoc a korespondence byla velika, napisu mu az se zase dostanu k dopisovani, jenom ze cim vice clovek na dopisy odpovida tim vice se hromadi nove dopisy a tak je to bez konce.



Tak bych vam pral abyste vsichni a hlavne Fanous si udrzovali dobrou naladu to hodne pomaha v tomto svete podivnem kdexse vsichni do dobre nalady musime vice mene nutit ale prece to dela na konec dobre ze clovek tak nemysli na ty stinne stranky. Karel[18] snad jiz o tom[19] vi ale ani nemuka. Take Filharmonie[20] letos vlastne nic nehraje sama, orchestr z Yugoslavie hraje Invence a Gilgamesh bude delat myslim ten orchestr FOG se Smetackem.[21] Take smutnou zpravu, kterou uz asi vite ze zemrel ten P. Kuhn co nastudoval tak krasne Studanky[22], to je velka skoda nevim kdo jej nahradi. Sebanek ma snad jet do Anglie a jak jsem predpokladal z toho jeho zajezdu do Francie v unoru asi seslo.



Tak to je vse pro dnesek, nauceni z toho je: Neplatte zadnemu ani halir i kdyby vam posilali ucty pro mne, to neni vase zalezitost a jiste si muzete za ty peniza koupit neco pro sebe, jsem jist ze nemate vse co byste potrebovali. Charlotte[23] vas mnoho zdravi, uz se ruka take hoji, spalila si ji a tak je klidnejsi. Sacherovi[24] se vrati asi zitra tak se zase dozvime novinky. Frank Rybka[25] mi take psal a vypada to tam spatne, je zima a snehu az po usi, tak to pro auta dobre neni a oni uz vsichni chodit pesky skoro zapomneli. U nas zde je zima mirna a tak ani neuziju ten muj novy kropenaty zimnik, snih se drzi u nas na kopci ale ve meste uz neni a meli jsme uz par dni jako na jare, tesim se moc na jaro az to vsechno okolo zacne pucet, to mi pripomina stary prazsky vtip: Vsechno puci ale me nikdo nic nepuci.



Mnoho vas vsechny zdravime



vas



Bohouš


Total number of leaves1
Number of pages bearing text2
FixationTypescript and handwritten signature
Letter

Preview only available at the Institute.

Digitisation
Quality of digitisationProfessional
Digitized atBohuslav Martinů Centre
Location as subject
Bonn
Brno
Karlovy Vary
Prague
Person as subject
Corporation as subject
Composition as subject
« previous
ID 1416 (entry 1 / 0)
next »