General information
Type of the document Letter
SenderMartinů, Bohuslav
Sender (corporation)
Sender‘s locationRome
Note on Sender‘s location[Rome]
Send date18.02.1957
RecipientMartinů, rodina v Poličce
Recipient (corporation)
Recipient‘s locationPolička
Note on Recipient‘s location[Polička]
LanguageCzech
AcquiredCopy from the Bohuslav Martinů Centre in Polička
Owner of the sourceCentrum Bohuslava Martinů v Poličce
Owner‘s call numberPBM Kr 556
Call number at IBMMar 1957-02-18
Content and physical description
Diplomatic transcription of the letter

            [Řím] Unor 18. 57.[1]



Drazi:



Cekam na vase zpravy jakty byl film, Bures[2] mi psal je nejak nazloben neco pry mu tam vynechali bez jeho svoleni ale pise ze je film moc pekny.



Od Seb.[3] nemam zpravy ac jsem mu psal i do Londyna i do Parize a tak nevim zdali ho dopisy nasly a jak to dopadlo s tim talirem i portretem.



Byl zde Rudy Firkusny[4] a tak jsme se zase vselicos dozvedeli, mel zde dva koncerty, hral krasne a mel velky uspech. S maminkou[5] se uvidi az na podzim, myslim v Salzburku kde hraje moje incantace[6].



Prihlasila se nejaka Stanislava Martinu z Prahy, 18ti leta, pise mi zdali jsme pribuzni a zdali jsem jejim stryckem. eji otec se jmenovalL,adislav Martinu narozen 1905 v Koline, byl berni adjunkt ucetni a jeho zena (nebo matka) byla rozena Novoramska z opocnice. To vite ja se nevyznam v nasem pribuzenstvu a tak se podivejte do rodinnych archivu zdali to byl nas pribuzny abych ji mohl odpovedet.



Koncert v Baselu dopadl moc dobre byl pry to velky uspech, psali nam o tom p. a pani Reber[7] a take Sacherovi[8], moc se jim to vsem libilo, hrali Fantasie[9] cili jak tomu rikaji Fantastickou Symfonii. Sacherovi jsou stale na cestach on hodne diriguje a tak jen na par dni byli v Baselu, dnes jsem jim take psal rikaji ze nemaji od nas zpravy. ak se nahromadilo moc korespondence a bude to chvili trvat nez to vsechno vyridim.



Ty Zbojnicke pisne[10] uz hlasi v novinach, poslal mi P. Sima vystrizek ale Moravs jsou asi na pololetnich prazdninach, tak to asi dosud nedostali, poslal jsem to na Zouhara[11] nemam jejich adresu. Prazsti to hlasi na duben a ta Legenda[12] snad take v dubnu, tak jiste i Moravsti si pospisi s provedenim.



Tak budete miti zase co poslouchat. Zdenka Podhajska[13] a Karel novak[14] mi poslali listek, Karel jede do Ruska s Filharmonii[15], tak ze mi napise az se vrati.



Opera[16] je ted u toho dirigenta ve Vidni a mame tahanice s Universalkou, nobot nam dala ne moc dobry kontrakt a ponevadz Kazantzakis[17] ma pritele v Norsku ktery tyto smlouvy vzdy pro neho dela a tedy tomu rozumi a neprijal nabidnuto smlouvu. Ja jsem moc rad on se stara take o moje zajmy a ja bych byl asi na o to doplatil, vzhledem k tomu ze nemam zadneho advokata zde a sam nemecky na tolik neumim abych se v tech paragrafech vyznal.



Pocasi je stale ne moc pekne a vetsinou prsi a je jeste chladno a tak to neni na revmatism dobre ale ted uz se to jiste zmeni uz jsme skoro na konci unora a to pry uz zacne slunko hrat.



Hrali jsme studanky[18] u Vanku[19], byla tam party pro Rudy[20] a vsechny byli moc dojati p. Vanek az plakal a Rudy byl nadsen.



Take nas Vanek potografoval a tak jsem vzal ty snimky z profili a en face doufam ze je brzo udela. Fotografove jsou zde pekne drazi a take bych jim to nemohl dobre vysvetlit a musel bych si nechat udelat serii coz nepotrebuji, tak jak to vyvola tak je hned poslu doufam ze budou zdarile.



PSima mi psal ze snad hlasi neco v Nar. Divadle byla by to to Divadlo za bran branou[21]? Vy pisete ze to je snad pro Radio. To by mi jiste mohli dat vedet, vzdyt programy se delaji dlouho napred, mohli by poslat telegram abych to slysel, nebyl jsem na premiere v Brne a tak to neznam.



jak se dari Jindrisce[22]? Pokusil se Fanous[23] dychat jak jsem to popsal?



Prikladam jednu kritiku z Parize. a ty dva podpisy.



Napisu hned po obdrzeni vaseho dopisu.



Mnoho vas vsechny zdravime



vas


Total number of leaves1
Number of pages bearing text1
FixationTypescript
Letter

Preview only available at the Institute.

Digitisation
Quality of digitisationProfessional
Digitized atBohuslav Martinů Centre
Location as subject
Basel
Brno
London
Paris
Salzburg
Vienna
Person as subject
Corporation as subject
Composition as subject
« previous
ID 1376 (entry 1 / 0)
next »