General information
Type of the document Letter
SenderMartinů, Bohuslav
Sender (corporation)
Sender‘s locationNice
Send date27.12.1937
RecipientŠafránek, Miloš
Recipient (corporation)
LanguageCzech
AcquiredCBM
Owner of the sourceCentrum Bohuslava Martinů v Poličce
Former call number at IBM2000/PBM Kmš 738
Call number at IBMŠafM 1937-12-27
Content and physical description
Diplomatic transcription of the letter

Nice 27 / 12 1937



 



Milý příteli,



 



děkujeme srdečně za Vaše přání do Nového roku a za ostatní novinky tuhletu „sensation“ stěhovat se po 11. letech ovšem dosud nemám ale vzpomínali jsme na Vás že to asi není žádná slast.[1] Já jsem myslel že jste stále v Anglii a tak jsem o sobě nedával nic vědět. Teď co se týče Glasgova [Glasgow] nejen že jsme poslouchali ale i sezvali velkou společnost k jednomu známému tady ale neuslyšeli jsme nic co jsme chtěli nýbrž třetí akt Prodané nevěsty. Tak nevím co se stalo[2]. Máte nějaké zprávy! Hledali jsme po celé Anglii, Scottisch reg. i Nat. a odevšad jen „Ach jaký žal“, až se nám to všechno zpro­tivilo[3]. Budete li míti ještě chvilku volnou napište co v tom bylo. Abych se Vám upřimně přiznal stýská se mi tu hodně po Paříži, přes to že tu je překrásně a příroda se předhání aby nám ukázala všechny svoje kouzla a divy, jako je ku př. západ slunce a t.d. Byli jsme se lodí podívat na sníh a do hor a to vše je překrásné ale je to nějak zpomalený život „en rallenté“[4]. Dokončil jsem to Duo[5] které mi vyneslo samý entousiasmus a blahopřejné telegramy a pracuji na Madrigalech pro dechové Trio (do Paříže)[6], žádali mne o to. Ale dohromady mám dojem že nedělám nic. Snad je to tím že dny jsou krátké, ve 4 h. už je večer a zima tak sedím už doma, a já jsem si tak zvykl se courat večer po Montparnasu a do Dómu, že mi to schází. Dostal jsem Smetanu[7] tam se pěkně nabourali do záda o pí. Aranyi[8] a také ovšem v důsledku do mě. P. Selighovi[9] jsem psal a jako mimochodem jsem napsal že kdyby se byl ihned obrátil přímo na mne že bychom se byli třeba domluvili na jasné objednávce a vyhnuli se tak všem nedorozuměním. Načež on mi odpovídá že je velmi potěšen tím že chci pro jeho paní něco nového.[10] Oni musí míti docela jiný slovník asi židovský. Píše mi že některé věci nějak „zlehčili“ ale jinak že je to stejné a že to vyhovuje její technice, tak dobře nevím co to má ve skutečnosti znamenat?



Byl bych rád kdybyste našel to Concertino,[11] snad to bude někde založeno. Chtěl jsem se Vás zeptat zdali by nebylo možno uveřejnit ten článek Ferrouda[12] třeba v Čes­kém Slově ? Šebánek to sice strčil do Hud. Matice ale už je to rok co se Tempo na to chystá a zřejmě se jim do toho nechce, tak kdyby to bylo možné jim to sebrati a uveřejnit jinde byl bych rád. Všichni si tam dělají takovou nestydatou reklamu.



Děkuji za zaslání Špalíčku,[13] už mi oznámilo divadlo že to mají. Co je s Juliette nevím ale myslím že to přece bude provedeno asi v březnu (dubnu). [14] Napište též ještě co to bylo s tím Glascovem [Glasgow][15] a pozdravujte mnoho Germain[16] od nás obou, z Kodaně nemáte odpověď?



                               Srdečně Vás zdravím



Váš B. Martinů



 


Total number of leaves1
Number of pages bearing text2
Fixationhandwriting
Letter

Preview only available at the Institute.

Digitisation
Quality of digitisationProfessional
Location as subject
Glasgow
Copenhagen
Nice
Paris
Person as subject
Corporation as subject
Composition as subject
« previous
ID 2621 (entry 1 / 0)
next »