General information
Type of the document Letter
SenderMartinů, Bohuslav
Sender (corporation)
Sender‘s locationSchönenberg - Pratteln
Note on Sender‘s location[Schönenberg]
Send date04.03.1959
RecipientMartinů, Marie
Recipient (corporation)
Recipient‘s locationPolička
Note on Recipient‘s location[Polička]
LanguageCzech
AcquiredCopy from the Bohuslav Martinů Centre in Polička
Owner of the sourceCentrum Bohuslava Martinů v Poličce
Owner‘s call numberPBM Kr 625
Call number at IBMMar 1959-03-04
Content and physical description
Diplomatic transcription of the letter

            [Schönenberg] Brezen 4. 59.



Mila Marko[1]:



Nevim zdali necekas na dopis ode, myslim ze jsem ti na tvuj odpovedel ale mozna take ze ne, tak radeji pisu sam. Marusku[2] hodne a mnoho oba zdravime a jsem zvedav zadli jste dosli k nejakemu dohodnuti s J.[3] Ale jak se zda tobe se u Marusky libi a je tam asi veseleji nez na ztracene Svepomoci[4] a zda se ze se k vam uz vratilo jaro. Zde take je moc krasne a tak delame velke prochazky po lese, do mesta malo ted prijdeme. Tento tyden ma P. Sacher[5] zase svuj koncert a tak pujdeme v sobotu. Ani se nam po meste nestyska, je zde klid a krasne. Ja porad nemohu dohonit svoje ztracena kila[6] a zustavam na 65, tak jsem pribral jenom tri kila od Vanoc, to neni moc, jinak je to v poradku, hlavne ze se nemusim unavovat navstevami a videt moc lidi, tak jsem tu u piana a pomalu se bavim komponovanim. Mikes[7] bude brzo hotov a tak se bures[8] ma zase na co tesit, bude z toho pekny cyklus, on vam to ostatne jiste povedel sam, kdyz byl v Policce. Ted jeste pisu jinou vec, pro sextett[9] pozvali nas totiz z Brunschweigu, to jest nekde nahore v Nemecku, na Festival na listopad a chteji neco noveho, chteji davat orchestralni vec a dve komorni trva to cely tyden. Sejdeme se tam take s ostatnimi prateli z Parize tak to bude jiste pekne. O Juliette ted nevim nic, uz se to hralo 8krate.[10] Ten intendant prijede sem tak se pozname, on byl v Yuogoslavii kdyz my jsme byli ve Wiesbadenu. Je take zajem ted o Hry o Marii[11], jedna dama v Mnichove to prelozila do nemciny a tak snad se i tato opera dostane zas na scenu, a nas ovsem naty veci uz se neveri tak se to u nas na scenu nedostane, julietta take ne, to je uz ten stary svet. Ale locandieru ted ji rikame Mirandolina, uz v Praze pilne studuji na kveten.[12] Soucasne se zase situace ve svete pokazila. My se chystame do Nicy, tam si clovek take odpocne a ma zarucene slunce od rana az do vecera a more take, tak myslime ze nam to obema poslouzi, pojedeme koncem brezna. Paraboly[13] mely pry veliky usoech v Bostonu i v nwe Yorku psal mi Firkusny[14], ze to dela velky dojem. Z Louisvillu mi poslali pas natocili ty Estampes[15] tak jsem si to aspon mohli poslechnout sami take, budou to natacet na disky v dubnu. Ted dost cadto poslo uchame Radio, hraji mne hodne a take najednou v Belgii, oni mne totiz pozvali zasecdo nejake Jury ale ja to odmitnul



 



a podekoval jsem jim ale pridal ze mne vubec Belgicani zapominaji, coz je pravda protoze se tam na programech nic neobjevilo uz leta, vyjma komedii na moste[16]. Tak se asi dovtipili. Komediii jsme si poslouchali z Milana, davali to moc pekne a bejecne zpivali, hlavne Popelka. Poslu vam program. Az budu delat zas poradek. Dostala jsi ten posledni balicek? posilali jsme jej asi p red dvema tydny. Rybka[17] pise casto a chce prijeti na prazdniny do Evropy ale stale ceka jak se to ve svete utvari, bude letos asi mene turistu, vse je nejiste.



Ale jeho syn si koupil nekde farmu ve Vermontu, na severu tak mozna ze pojedou na leto tam. Recke Pasije[18] se uz rozepisuji, budou asi v Hamburku ale jeste to jiste neni, pani Kazantzakis[19] byla v Americe a uz se take tesi na operu, onma velkybuspech ted, skoda ze tak rychle musel odejit.



Tak uz toho vis dost a zase napis nejake novinky z Policky. Mnoho zdravíme.



Bohouš


Total number of leaves1
Number of pages bearing text2
FixationTypescript and handwritten signature
Letter

Preview only available at the Institute.

Digitisation
Quality of digitisationProfessional
Digitized atBohuslav Martinů Centre
Location as subject
Belgium
Boston, Massachusetts
Braunschweig
Hamburg
Yugoslavia
Liestal
Louisville, Kentucky
Milan
Munich
New York, NY
Nice
Paris
Prague
Vermont
Wiesbaden
Person as subject
Composition as subject
« previous
ID 1070 (entry 1 / 0)
next »