Základní informace
Typ dokumentu Dopis
Odesílatel
Odesílatel (korporace)Dilia – Divadelní a literární agentura
Lokace odesláníPraha
Poznámka k lokaci odeslání[Praha]
Datum odeslání13.06.1957
PříjemceMartinů, Bohuslav
Příjemce (korporace)
Lokace přijetíŘím
JazykČeština
Původ, datum získáníkopie z archivu Dilia, 2016
Vlastník prameneDilia – Divadelní a literární agentura
Signatura v IBMDLA 1957-06-13
Obsah a fyzický popis
Stručný obsahDilia děkuje Bohuslavu Martinů za dopis z 2. 5. 1957. Došel jim se zpožděním. Pokud se BM zdrží v Itálii, bude nyní komunikace snazší.
Dilia uzavírá s Boosey & Hawkes smlouvu o vzájemném zastupování. Pokud BM přizná Dilii práva ke svým dílům, Dilia považuje za přirozené nechat firmě B&H zastupování; záleží však na BM. Smlouva je uzavírána pouze na vybraná díla.
Podle Karla Šebánka Dilii patří následující skladby:
JULIETTA – Klavírní výtahy vyšly tiskem, Dilia je má na skladě. Partituru a materiál pořízený Národním divadlem má BM. Dilia skladatele několikrát marně žádala o partituru. Kdyby ji dostala, ihned by pořídila materiál.
VESELOHRA NA MOSTĚ – pro ČSR má práva Dilia, pro další země B&H. Národní divadlo chystá provedení, zatím mu zabránila jen nemoc dirigenta Jaroslava Vogela. Orchestrální materiál dodal B&H, sbory a sóla Československý rozhlas. Dilia může operu okamžitě rozmnožit.
DIVADLO ZA BRÁNOU – Dilia má k dispozici kompletní materiál. Dílo je překládáno do němčiny.
ŠPALÍČEK – Dilia má k dispozici kompletní materiál.
O díla BM mají zájem scény z Východního i Západního Německa. Divadlo ve Wiesbadenu žádalo Dilii o materiál k JULIETTĚ (k jehož zhotovení by potřebovali zmíněnou partituru).
Pisatel uvádí zahraniční úspěchy a partnery Dilie. Navrhuje uzavření nové smlouvy na dobu určitou, aby si BM mohl spolupráci s Dilií vyzkoušet.
O MIRANDOLINU má zájem ND v Praze a Státní divadlo v Brně. B&H Dilii stále nesdělil, kdy jí dodá materiál. Pisatel prosí BM o bližší informace.
Dilia by dokázala umístit jevištní díla na zahraniční scény. Materiály musejí být dostupné, v Dilii jsou pak ochotni je rozmnožit. Mohou poslat návrh smlouvy.
Tantiémy za zahraniční provedení oper by mohly být zasílány přímo skladateli, do ČSR by se posílal jen materiálový poplatek a provize Dilie. Na řádné vyplácení honorářů by dohlížel zahraniční partner Dilie. Podle nově uzavřené smlouvy s Alkor-Edition bude Dilia dodávat kromě klasických skladeb i novinky, což by dílu BM pomohlo. Překážkou je pouze nedostupnost materiálů a k té by nedocházelo, kdyby Dilia skladby BM zastupovala.
Celkový počet listů3
Počet popsaných stránek3
Poznámkakoncept dopisu; ručně psané poznámky: "došlo 17. 6. 57", "Návrh dopisu", "Alcor nemá Martinů"
Fixacestrojopis
Vpisky, přípisyneznámou rukou a rukou V. Strnada
Dopis

Náhled k dispozici pouze prezenčně v Institutu.

Digitalizace
Kvalita digitalizaceNeprofi barevná
Digitalizováno v instituciDilia
Datum digitalizace2016
Lokace jako předmět
Brno
Československo
Itálie
Kassel
Londýn
Německo
Paříž
Velká Británie
Wiesbaden
Osoba jako předmět
Korporace jako předmět
Skladba jako předmět
« předchozí
ID 5332 (záznam 1 / 0)
další »