General information
Type of the document Letter
SenderBureš, Miloslav
Sender (corporation)
Sender‘s locationPrague
Send date15.12.1955
RecipientMartinů, Bohuslav
Recipient (corporation)
LanguageCzech
Acquiredcopy from Bohuslav Martinů´s Centre in Polička, 2005
Owner of the sourceCentrum Bohuslava Martinů v Poličce
Owner‘s call numberPBM Kd 20
Former call number at IBM30/A/80
Call number at IBMBurM 1955-12-15
Content and physical description
Diplomatic transcription of the letter

Praha, 15. prosince  1955.



 



Vážený a drahý Mistře,



posílám Vám opožděně knížku, protože jsem ji dostal teprve nyní.[1] Vyšla v prvních výtiscích v předvečer Vašich narozenin. V Národním klubu Na příkopech se konal intimní večer u příležitosti Vašeho jubilea.[2] Možná, že program je z toho večera a fotografie Vám už došly nebo Vám byly poslány v těchto dnech.[3] Byl to krásný večer, na němž byly v předpremiéře uvedeny „Studánky“.[4] Třebaže sál je malý (tak pro 300 lidí), tísnilo se v přilehlých místnostech mnoho návštěvníků. “Studánky“ provedl v Praze Kühnův ženský a dětský sbor. Recitoval člen činohry Národního divadla M. Doležal.[5]



„Otvírání studánek“ okouzlilo všechny posluchače. Po jejich provedení snad jediné oko nezůstalo suché. Lidé mne obklopili a tiskli mi ruce. To všechno však patřilo Vám a je mou povinností, abych to tlumočil aspoň dopisem. Objal mne se slzami na tváři Václav Talich, přišel František Muzika[6] a jiní a jiní. Byl to večer, jaký už dlouho v Praze nebyl.[7] Právě toho večera přišly první výtisky „Studánek“, které vyšly k Vašemu jubileu. Byly vystaveny v hale Národního klubu a nestačil jsem podepisovat. Veřejné provedení „Studánek“ v Praze bude asi v únoru v Rudolfínu,[8] ale v lednu mají být v televizi.[9] V Poličce budou uvedeny Brněnskými 7. ledna.[10] 4. ledna jedu do Brna na jejich generální zkoušku.[11] Také Váš první večer v Poličce, 8. XII., měl velký úspěch.[12] Druhý večer se „Studánkami“ je předem vyprodán.



Knižní vydání „Studánek“ je trochu rozšířenější než zaslané v rukopise do Nizy. Některá místa jsem pozměnil, ale všechno, co náleží hudebnímu textu je ponecháno.[13] Včera je natáčeli na gramofonové desky.[14] Jiří Trnka je skladbou tak dojat, že skutečně z nich vytvoří obrazovou báseň pro barevný film, jak jen on to dovede.[15] Pan Šebánek Vám jistě bude psát, aby se vše urychlilo, poněvadž Trnka chce začít s přípravnými pracemi na jaro. Každý film dělá velmi důkladně a je nejvyšší čas, aby na něm začal pracovat již v nejbližších dnech.



V neděli byl podvečer z Vaší hudby a mé poesie v Myslbeku Na příkopech. Bylo tam rovněž nabito.[16]



Budete-li, Mistře, potřebovat, pošlu Vám další výtisky „Studánek“. Seděli jsme nedávno večer s p. Šebánkem u Aléna Diviše[17] a zase se tam chystáme.



O vánocích budu v Poličce, tak se u Vašich zastavím. Velmi srdečný dopis mi psala Vaše slečna sestra. V Poličce zůstanu do 8. ledna. Pak budu zase v Praze. Pan Šebánek[18] Vám, Mistře, v těchto dnech napíše o urychlené vyřízení k filmu[19].



Zatím Vás mnoho pozdravuji a přeji v Novém roce hodně zdraví a stejně tvůrčích úspěchů.



                                                      Váš Miloslav Bureš



 



Praha  II,  Vodičkova 17.



 


Total number of leaves1
Number of pages bearing text1
Fixationhandwriting
Letter

Preview only available at the Institute.

Digitisation
Quality of digitisationProfessional
Digitized atBohuslav Martinu Center
Location as subject
Brno
New York, NY
Nice
Paris
Polička
Prague
Person as subject
Corporation as subject
Composition as subject
« previous
ID 3443 (entry 1 / 0)
next »
-Rev-