General information
Type of the document Letter
SenderMartinů, Bohuslav
Sender (corporation)
Sender‘s locationRome
Note on Sender‘s location[Rome]
Send date15.07.1957
RecipientMartinů, rodina v Poličce
Recipient (corporation)
Recipient‘s locationPolička
Note on Recipient‘s location[Polička]
LanguageCzech
Language 2French
AcquiredCopy from CBM, Polička
Owner of the sourceCentrum Bohuslava Martinů v Poličce
Owner‘s call numberPBM Kr 572
Call number at IBMMar 1957-07-15
Content and physical description
Diplomatic transcription of the letter

            [Řím] July 15. 57.[1]



Drazi:



Nemužeme se dočkat dopisu tak pišu sám, zase se budeme s dopisy honit. Vedra stále zde trvají a tak jsme zavřeni v bytě až do pěti hodin, zde vubec je všechno odpoledne zavřeno a tak se nedá nic dělat, ale snášíme to dobře. Meli jsme zde návštěvu z Zurichu, jeden ředitel z divadla a ten pán co si objednal ten novy klavirni koncert[2], jeho pani zde hrála s orchestrem[3], hraje moc dobře a jsou to moc milí lidé, přes to že museji býti ohromně bohatí. Byli u nás v Akademii a pozvali nás abychom v těch horkách přijeli do hor a také nám dnes poslali listky na avion. Tak ke konci měsíce si zaletíme do Švycar[4] někam do kopců a aspoň si budu nucen odpočnouti, jinak zde doma je stále něco na práci. Píšu ted tu skladbu Podobenstvi. (Parables)[5] pro Ch. Munche[6], abych si trochu nadběhl, protože po prázdninam nevime kde budem a pravděpodobně budeme jako v kole. V Basel je ta premiera Gilgamesh[7] v lednu a tak Sacher[8] chce abychom tam byli a pak budu miti práci s tim klavírním koncertem. Vaňkovi[9] už jsou někde u moře, ale turistů je zde mnoho, ja málo teď do města přijdu. Frank Rybka[10] se rozhodl přijeti a chce se podivat domu do Brna, možná že se u vás stavi. Je už na cestě. Ale pani Ježková[11] nepřijede, tak lituje, ačkoliv podle mého, teď jet do Evropy je jenom velká únava, všude plno lidi a přeplněno a také hodne draho a rámusu všude s těmi motory a auty. Mate tám také stále taková vedra? Myslim že jste videli Bureše[12] a že vám něco povědel o Řimě, jsem zvědav jaké dojmy si odnesl.[13] U vás už asi jsou všichni také na prázdninach a tak bude aspon oddech v korrespondenci. Milos[14] je v Telci a asi k vám nepřijede letos. Šebanek[15] psal, zase si dali na program ten koncert pro dvoje housle[16], který, jak jsem již kolikrate psal nemohou dostati, tak to je pořád ta samá historie. Ve světě se dějí všelijaké věci jen nevime co z toho vyjde. V Praze teď máte návštěvu sousedú, tak je tam asi velká sláva. Ten náš koncert, kde byly provedeny skladby skladatelů z Akademie byl pěkný, bylo to v zahradě a postavili pro to cele podium pro 80 lidi v orchestru a obecenstva bylo hodně ale přes to že to bylo večer od 10 hodin tak jsme všichni měli ohromnou žízen a tak se po koncerte všichni vrhli do bufetu, ktery byl také v zahradě připraven a vypili co se dalo píti. Počkám ještě na poštu zdali nepřijde dopis od vás. Karel mi oznámil sňatek, já se z toho stále nemohu vzpamatovat zě už má tak velkého syna. Myslim ze jsem zase upadl poněkud do nemilosti, možná že jste četli ten článek



 



nevim v kterých novinach to bylo, že tam máte lepší skladatelé. Myslim že Bures má s tou slávou také nepřijemnosti a mnoho závisti ale za to já opravdu nemohu, to už je asi se slávou spojeno. Jak to dopadlo s tim zájezdem do Poličky těch sborů? Asi z toho sešlo, ono toho bylo asi moc pro některé moje přátelé. V poště nebylo nic ale už je večer tak počkám do zítřka, stejně by to dnes už nešlo. O opere nevim nic noveho ale budu muset dát do pořádku ty starši opery jako Julietta, která je stále ve Wisbadenu.[17] Boosey a Hawkes[18] taky nějak zamrzli s Locandierou, tu by chtěli u nás ale světovou premieru jiste nedostanou, to vědí.[19] Firkusny[20] je už asi v Evrope ale jeho mamince[21] letos nepovolili visa tak se neuvidi. Bude hráti v Edinburgu ty moje Incantace[22] s Kubelikem[23]. Ty Fantasie[24] už konečně vyšly tiskem a také na disku, ktery je moc dobrý, prěhrávali jsme si jej zde. Vanek chce delat koncert z disku tady v září, ale to my už asi zde nebudeme. Doufam ze se Rybka stavi u vás a zě se o nás vice dozvíte, my jsme se hodně v Americe videli a on asi si bude chtét připomenout vzpominky na jeho lásku v Policce. Ovšem dostaneli take visum, ještě ho nemá. Pošlu vám zase balik s foto a kritikami, byl zde take fotograf ze Stokholmu ktery jich nadělal asi třicet, snad budou dobré. Take foto se Šimkem[25] jsem dostal ale psani dosud ne, je asi ještě na cestě, je to pěkný kus cesty do Chily. Tak ted vite už vše a jsem zvědav proč nepišete snad je vše v poradku a zotavili jste se z te Pražske únavy.



Mnoho se Charlie[26] zdravíme.



Bohouś



 



Ma chère Marienka



J’espère qu’il fait moins chaud maintenant chez vous, et que vous pourrez aller vous promener un peu dans les bois, peut-être aurez-vous la visite de notre ami Ribka, nous le verrons ici, à la fin d’Août.



Depuis quelques jours, la température a baissé aussi ici, on respire un peu mieux, nous serons heureux d’aller faire un petit tour en Suisse, là, nous y avons de vrais amis, que nous retrouverons avec joie. Ici, nous avons seulement la chaleur du ciel. Bonnes santé pour vous trois, ma chère Marienka, pour vous ma plus profonde affection.



Charlotte Martinu



 



Moje milá Marienko[27],



doufám, že už u Vás není takové horko a že si budete moci vyjít na procházku do lesů, možná Vás navštíví náš přítel Rybka, my se s ním tady uvidíme na konci srpna.



Tady už je také několik dnů teplota nižší, člověku se dýchá lépe. S velikým potěšením si zajedeme na malý výlet do Švýcarska, máme tam opravdové přátele, shledat se s nimi bude radost. Zde máme teplo pouze z nebe. Všem třem pevné zdraví, pro Vás, moje milá Marienko, nejvroucnější pozdravení.



Charlotte Martinů


Total number of leaves1
Number of pages bearing text2
FixationTypyscript, handwriting
MarkingsCh. Martinů
Letter

Preview only available at the Institute.

Digitisation
Quality of digitisationProfessional
Digitized atBohuslav Martinů Centre in Polička
Location as subject
Basel
Brno
Chile
Zürich
Edinburgh
Prague
Stockholm
Telč
Wiesbaden
Person as subject
Corporation as subject
Composition as subject
« previous
ID 1394 (entry 1 / 0)
next »