Základní informace
Typ dokumentu Dopis
OdesílatelMartinů, Bohuslav
Odesílatel (korporace)
Lokace odesláníŘím
Poznámka k lokaci odeslání[Řím]
Datum odeslání23.03.1957
PříjemceMartinů, rodina v Poličce
Příjemce (korporace)
Lokace přijetíPolička
Poznámka k lokaci přijetí[Polička]
JazykČeština
Jazyk 2Francouzština
Původ, datum získáníKopie z Centra Bohuslava Martinů v Poličce
Vlastník prameneCentrum Bohuslava Martinů v Poličce
Signatura současného vlastníkaPBM Kr 560
Signatura v IBMMar 1957-03-23
Obsah a fyzický popis
Stručný obsahPosílá své fotografie; Moravští učitelé nemají na Zbojnické čas, snad až na podzim; naproti tomu Pražští učitelé „dělají to hned“ (11.4.1957, M. Venhoda); na informace z Prahy musí čakat měsíce, „je to všechno trochu moc po sousedsku“; Studánkami „nalákal mnoho básníků“; dostává knížky básní z celé republiky, „tak by se kdekdo rád svezl“; v Brně dávali Polní mši pod Bakalou (Moravan?); měl „určité námitky“ vůči Sborníku; mnoho věcí se mu nelíbí a omezí styk s domovem; potěšil ho zájem doma; potíže se smlouvou na operu (Řecké pašije).
Diplomatický přepis dopisu

[Řím] Brezen 23. 57.[1]



Drazi:



Posilam vam ten profil s dlouhym nosem, ale mam jej opravdu takovy a tak se bude na plakete hezky vyjimat, doufam ze to Tkadlecovi staci. Ja si rozhodne nove fotografie z profilu nebudu delat, ty nepotrebuju. A take jednu ve stoje od V.[2] Tak to je jedna vec. ted co se tyce ostatnich veci nevim co si mam myslet o tech Moravskych Ucitelich, stale mi psali a i jejich znami vd Americe abych neco jim dal a ted najednou nemaji cas, pry moc prace s Festivalem[3] a zajezdy a tak ze to snad nastuduji na podzim.[4] To ja ovsem nebudu cekat na jejich premieru a dam to zde zajemcum kteri o to zadaji. Zase Prazsti se vytahli, delaji to hned a zda se s velkou paradou a peknymi programy, take do novin to hned hlasili a tak nevim zdali Moravsti nemaji zlost ze to dostali pozdeji. ale ani to neni moje vina, ja posilal rukopisy skoro ve stejne dobe a kde se to couralo to nevim, ze jsem od nich dostal potvrzeni az za sest nedel.



I jinak mne to prestava bavit, kdyz potrebuji nejake informace tak musim cekat mesice nez dojde odpoved. Psal jsem Seb.[5] o neco duleziteho ohledne te nove skladby pro Cleveland[6] ale uz jsou to dva mesice a odpoved nejde, zkratka je to vsechno trochu moc po sousedsku.



Milos[7] je V Praze a zustane tam, mel pry starosti s bytem, dal to nejakym mladym lidem po dobu jeho neprittomnosti a ted se nechteli hnout a tak musel sam hledat novy byt. O vaze se ovsem nezminuje ani o buste.[8] O tom vsem si take jednou vice promluvime, kazdy jen hleda prospech pro sebe.



Ted jsem nalakal mnoho basniku s temi Studankami[9] a tak dostavam knizky basni z ruznych koutu Republiky a jinych zadosti od starych znamych ktere jsam ani dobre neznal. Tak jsem to vse dal do poradku ale uz nebudu ani odpovidat nemam na to cas. Take si mysli ze by to byla dobra affera kdyz to se Studankami melo takovy ohlas a tak by se kde kdo rad svezl.



Davali pry a moc krasne v Brne Polni Msi[10]. Dirigoval Bakala[11]. Snad dostanete kritiky jsou krasne. Zouhar[12] uz take nepsal, asi se mu nelibilo ze jsem mel urcite namitky k vuli Sborniku.[13]



Tak zkratka jak vidite se mi mnoho veci nelili a myslim ze ten kontakt hodne omezim, stejne uz na to poukazuji ze jsem moc zamestnan doma. Na druhe strane mne ovsem moc potesily mnohe dopisy a zajem s jakym lide poslouchaji.



Zde noveho mnoho neni, jaro je sice tady ale jeste stale to neni ustalene. Ale u nas v Academii to zacina byti ted opravdu krasne v zahrade a tak jsme vice venku nez v pokoji, jime na terase a do mesta chodim malo.



S operou se stale tahame o ten kontrakt[14] a ja do toho nechci moc mluvit, ten pan v Oslo tomu rozumi a jedna za mne. coz jsem mel uz udelat davno.



Ted pockam jeste do rana zdali nahodou nebude zde vas dopis abychomse dostali trochu do poradku a mohl vam hned odpovedet na otazky.



 



Ma chère Marienka.



Je vous ai écrit lors de la visite R. Firkusny que sa mère viendrait au mois d’Août en Autriche, vous auriez pu lui laisser le bracelet. Vous devez penser, ma chère, combien de joie j’aurais à vous revoir, mais il ne m’est pas possible de laisser Bohus seul, il est habitué à ce que je sois près de lui. Ici, nous ne sortons jamais et ne voyons presque personne, il aime avoir sa tranquillité, et moi, je suis comme lui, nous commençons à devenir vieux. Le 21 Mars, nous avons fêté notre noce d’argent, 25 années de mariage. C’est déjà plus de 30 ans que nous nous connaissons.



 



Je vous embrasse bien fort, ma chère Marienka, bons souvenirs à Fanuš et Jindricka.



Charlotte



 



Moje milá Marienko[15].



Při návštěvě R. Firkušného[16] jsem Vám napsala, že jeho matka[17] v srpnu pojede do Rakouska, mohla jste u ní nechat ten náramek. Určitě si umíte představit, moje milá, jak velkou radost bych měla ze shledání s Vámi, ale já nemohu Bohuše zanechat samotného, je zvyklý, že jsem u něj. My tady nikdy nechodíme ven a nevídáme se takřka s nikým, on má rád svůj klid, a pokud jde o mne, jsem jako on, začínáme stárnout. 21. března jsme oslavili stříbrnou svatbu, 25 let v manželství.[18] Už je tomu více než 30 let, co se známe.



 



Co nejvroucněji Vás, moje milá Marienko, líbám, pěkné pozdravení Fanoušovi[19] a Jindřišce[20].



Charlotte[21]



 



Obálka k dopisu:



 



Adresát:          Miss



Marie MARTINU.



D. p. 182



POLIČKA.



CECOSLOVACCHIA.



 



Odesílatel:       B. Martinu



Amer. Academy



Roma.



 



Známka:          italská, REPUBLICA ITALIANA



 



Razítko:           18-19 25 – III 1957 ROMA FERROVIA



 



Na zadní straně obálky nahoře vlevo tužkou dopsáno cizí rukou: (Pozůstalost M. Šafránka)



 


Věcné poznámky k DP

[1] Od října 1956 nastoupil BM na American Academy in Roma a zůstal tu po celý školní rok 1956/1957 jako „composer in residence“ – konzultant mladých amerických skladatelů stipendistů.



[2] Vladimír Vaněk (1895-1965), československý diplomat a spisovatel.



[3] Festival Pražské jaro.



[4] Cyklus deseti mužských sborů Zbojnické písně, H 361, zkomponoval BM mezi 8. a 20. 1. 1957. První řada písní měla premiéru v Praze 11. 4. 1957, Pěvecké sdružení pražských učitelů řídil Miroslav Venhoda. Druhá řada písní pak měla premiéru v Brně 19. 10. 1957, Pěvecké sdružení moravských učitelů řídil Jan Šoupal (Halbreich 2007, s. 435).



[5] Karel Šebánek (1903-1980), nakladatel, blízký spolupracovník a přítel BM.



[6] Symfonické preludium The Rock (Skála), H 363, BM komponoval od února do dubna 1957 a věnoval jej George Szellovi a Cleveland Orchestra. Premiéra se uskutečnila v Clevelandu 17. 4. 1958 (Halbreich 2007, s. 263).



[7] Miloš Šafránek (1894-1982) blízký spolupracovník a přítel BM.



[8] Předválečná busta BM od Iriny Codreanu-King (1897-1985), rumunské sochařky.



[9] Kantáta Otvírání studánek, H 354.



[10] Polní mše, H 279, kantáta pro baryton a mužský sbor.



[11] Břetislav Bakala (1897-1958), český hudební skladatel a dirigent.



[12] Zdeněk Zouhar (1927-2011), český hudební skladatel, pedagog a muzikolog. V letech 1953-1956 sbormistr brněnského pěveckého sdružení OPUS.



[13] Zouhar, Zdeněk (ed.). Bohuslav Martinů: Sborník vzpomínek a studií. Brno: Krajské nakladatelství, 1957.



[14] Na vydání opery Řecké pašije, H 372.



[15] Marie Martinů (1882-1959), sestra BM.



[16] Rudolf Firkušný (1912-1994), český klavírista a přítel BM.



[17] Karla Firkušná, matka Rudolfa Firkušného.



[18] Manželé Martinů uzavřeli sňatek 21. 3. 1931 v Paříži, v roce 1957 tedy slavili již 26. výročí.



[19] František Martinů (1880-1958), bratr BM.



[20] Jindřiška Martinů, rozená Palečková (1882-1965), manželka Františka Martinů, švagrová BM.



[21] Charlotte Martinů (1894-1978), manželka BM.


Celkový počet listů1
Počet popsaných stránek1
PoznámkaObálka.
FixaceStrojopis, rukopis
Vpisky, přípisyCharlotte Martinů
PřílohyPůvodně přiloženy fotografie (jedna z profilu a druhá Martinů ve stoje).
Dopis

Náhled k dispozici pouze prezenčně v Institutu.

Digitalizace
Kvalita digitalizaceProfi
Digitalizováno v instituciCentrum Bohuslava Martinů
Lokace jako předmět
Brno
Cleveland, Ohio
Oslo
Praha
Osoba jako předmět
Korporace jako předmět
Skladba jako předmět
« předchozí
ID 1383 (záznam 1 / 0)
další »