General information
Type of the document Letter
SenderMartinů, Bohuslav
Sender (corporation)
Sender‘s locationRome
Note on Sender‘s location[Rome]
Send date22.12.1956
RecipientMartinů, rodina v Poličce
Recipient (corporation)
Recipient‘s locationPolička
Note on Recipient‘s location[Polička]
LanguageCzech
AcquiredCopy from the Bohuslav Martinů Centre in Polička
Owner of the sourceCentrum Bohuslava Martinů v Poličce
Owner‘s call numberPBM Kr 549
Call number at IBMMar 1956-12-22
Content and physical description
Diplomatic transcription of the letter

[Řím] Dec. 22. 56.[1]



Drazi:



odepisuji na váš dopis, doufám že Mařka[2] je už doma a že budete pohromadě na svátky letos asi nebudou veselé a ani počasi se nezdá že jim dodá svátečni náladu. Abych nezapomněl, tedy paní Munchova[3] zemřela a je pochována tam co jsme bydleli před tim odjezdem do ameriky, ale ona byla dlouho už nemocna a tak to bylo pro oba vysvobozeni on byl na pohřbu., stále jsem vám to chtěl napsat a vždy jsem zapomněl.



Zouharovi[4] jsem také psal a tak jsem ho snad potěšil ačkoliv on ani mně si nikdy nestěžoval. To je pořád ta stará historie že v Praze maji na Brno zlost a také Šebanek[5] by chtěl aby nikdo jiný se o mne nestaral než on. S tou bustou je to taky taková historie, to si vzpoměli ze nikdo jiný to nemuže dělat než ta pani, známá Diviše[6], ja ji neznám a tak snad abyste ji uspokojili tak mu pošlete, máteli totiž nějakou foto z profilu, už mne o to žádají po měsice, ačkoliv ta druhá také nemăla foto z profilu. ale když to chtěji dělat tak at ji dokonči. Doktorka Berkovcova[7] mi tež psala že ta busta je moc dobrá. Teď co se týče té v Pariži[8] napíšu Š.[9] dopis o který žádá, ačkoliv jeho plany jsou nejisté a kdo vi zdali tam vůbec pojede, on má všechno v mysli ihned hotové a pak to dopadne jinak, nevim zdali by to nebylo lepši to už nechat Milošovi[10], když o tom vi, vždyt by to nemusel sám vozit ale zăridit na legaci aby to poslali, ostatně také od něho teď nemám zpráv a tak nevim zdali na to nezapomněl, také teď nevim adresu te sochařky, miloš ji zná. Karel Novák[11] mi teď už dlouho nepsal a tak nevim co dělá. Co se týče toho napjeti mezi Zouh. a básnikem[12] tedy samozřejme Bures je trochu v rozpacich, já mu to ostatně napsal, že se mi to nelibilo jak si to ihned v praze rozdělili. Doma žadné sbory nejou, oni vědí že já nejsem sborový skladatel a že jsem pro to málo psal a ted najednou dělaji jako by nikdo jiný pro sbory nepsal. Pani Ježkova měla radost z věnovani té romance.[13] Tak se divám zda li jsem něco zase nezapomnel abychom to vše s tim starým rokem vyřidili. karlovi[14] do prahy jsem psal. S rukou je to stále stejné a beru nějake pilulky ale nezdá se že by to pomáhalo, ještě musim dopsat tu operu[15] a pak si ji necham odpočnout. jsem rád že jste dostali podobenku a snad i ten Film vám Š. poslal, doufám že jsem všem odepsal a ještě to zkontroluji aby se zase někdo necitil dotčen. Ted co svátků týče myslim že budeme doma, sice nas zvali Vaňkovi[16] ale teď se zase Charlie[17] nastudila a tak nebudeme asi moci jit z domu, hlavně že počasi je mlhavé a ošklivé, aspoň se pujdeme podivat do akademie tam už to ozdobují a budou tam asi všichni studenti. Ani do města se teď nedostaneme, stále prši a tak ani dárky nemáme a zustanem na štědrý večer doma.



 



.musime se podivat abychom našli nějakého kapra ačkoliv zde jsou jen mořské ryby v New Yorku bychom byli měli aspon vánočku, tam ji v české čtvrti dělaji a dobrou ale zde se takové věci nenajdou. tak jsme ani moc ven nemohli chodit, jen doufáme že charlie kašel a chřipka brzo přejde, hlavně nesmi chodit ven. Tak ten nový rok už je skoro zde ale take se zdá že nebude moc radostný, vše je to pomichané ve světě a lide lžou ani se při tom nezardi, tak z toho moc dobrého nemůže vzniknout. napište jak vy jste ztrávili vánoce a co vám děda mraz nadělil, my zde máme ještě Mikuláše po starém zvyku a je to tu pěkné, přišli pastýři z hor a vyhrávaji na dudy a po celém měste je plno stromků ozdobených a celé piramidy stromků na prodej, to vite zde je to slavnostni, kostely jsou plné a zvony ani nepřestanou zvonit, kde kdo se chystá do vatikanu, se podivat na papeže, to bude všude velka paráda.



měl jsem hodne korrespondence k svátkum a jistě jsem polovinu ještě zapomnel. Ruda F.[18] měl přijet v těchto dnech do evropy ale nemáme od něho zprávu zdali jel do yugoslavie nebo kam jel. pani Kovalova[19] mi poslala knihu jejiho chotě o Mozartovi[20], je pěkná. Ty disky jsem dosud nedostal a take nevim co je s vydánim studánek[21] zdali už to vyšlo nebo ne a na disky si asi počkám, jsou to v praze padouři.



charlie napiše přište také měla hodně psani to vite celé rodině a mnoho věci za mne musela vyřidit a tak ted odpočivá, je mrzutá zě nemuže z domu. ackoliv je tu pěkně prěce jenom to omrzi stále ležet doma. ješte vam oba posilame přani do nového roku a mnoho na vás myslime. srdecně váš Bohouš


Total number of leaves1
Number of pages bearing text2
FixationTypescript and handwritten signature
Letter

Preview only available at the Institute.

Digitisation
Quality of digitisationProfessional
Digitized atBohuslav Martinů Centre
Location as subject
Brno
Yugoslavia
New York, NY
Prague
Vatican City
Person as subject
Corporation as subject
Composition as subject
« previous
ID 1369 (entry 1 / 0)
next »