Základní informace
Typ dokumentu Dopis
OdesílatelMartinů, Bohuslav
Odesílatel (korporace)
Lokace odesláníŘím
Poznámka k lokaci odeslání[Řím]
Datum odeslání22.12.1956
PříjemceMartinů, rodina v Poličce
Příjemce (korporace)
Lokace přijetíPolička
Poznámka k lokaci přijetí[Polička]
JazykČeština
Původ, datum získáníKopie z Centra Bohuslava Martinů v Poličce
Vlastník prameneCentrum Bohuslava Martinů v Poličce
Signatura současného vlastníkaPBM Kr 549
Signatura v IBMMar 1956-12-22
Obsah a fyzický popis
Stručný obsahDoufá, že už je sestra doma z nemocnice; zemřela paní [Geneviève] Munchová; psal [Zdeňku] Zouharovi a snad ho potěšil; Praha versus Brno - „stará historie“; sochařku, která má dělat jeho bustu, známou Diviše, on nezná; ať jí pošlou jeho fotografii z profilu, mají-li nějakou; psala mu dr. [Božena] Berkovcová; doprava busty Codreanu-Kingové z Paříže; [Miloslavu] Burešovi psal, že „se mi to nelíbilo, jak si to ihned v Praze rozdělili“; není sborovým skladatelem; psal Karlovi Novákovi; potíže s rukou trvají; ještě musí dopsat operu [ŘECKÉ PAŠIJE] a pak ji nechá odpočinout; na svátky asi budou doma, Charlie se nachladila; musí se podívat po kaprovi, v NY měli aspoň vánočku; nový rok asi nebude radostný; město je vánočně vyzdobené; paní Kovalová mu poslala knihu svého manžela o Mozartovi; nahrávku STUDÁNEK dosud nedostal, neví ani, zda už vyšly tiskem [Stát. nakl. krásné lit., hudby a umění je vydalo 1956].
Diplomatický přepis dopisu

[Řím] Dec. 22. 56.[1]



Drazi:



odepisuji na váš dopis, doufám že Mařka[2] je už doma a že budete pohromadě na svátky letos asi nebudou veselé a ani počasi se nezdá že jim dodá svátečni náladu. Abych nezapomněl, tedy paní Munchova[3] zemřela a je pochována tam co jsme bydleli před tim odjezdem do ameriky, ale ona byla dlouho už nemocna a tak to bylo pro oba vysvobozeni on byl na pohřbu., stále jsem vám to chtěl napsat a vždy jsem zapomněl.



Zouharovi[4] jsem také psal a tak jsem ho snad potěšil ačkoliv on ani mně si nikdy nestěžoval. To je pořád ta stará historie že v Praze maji na Brno zlost a také Šebanek[5] by chtěl aby nikdo jiný se o mne nestaral než on. S tou bustou je to taky taková historie, to si vzpoměli ze nikdo jiný to nemuže dělat než ta pani, známá Diviše[6], ja ji neznám a tak snad abyste ji uspokojili tak mu pošlete, máteli totiž nějakou foto z profilu, už mne o to žádají po měsice, ačkoliv ta druhá také nemăla foto z profilu. ale když to chtěji dělat tak at ji dokonči. Doktorka Berkovcova[7] mi tež psala že ta busta je moc dobrá. Teď co se týče té v Pariži[8] napíšu Š.[9] dopis o který žádá, ačkoliv jeho plany jsou nejisté a kdo vi zdali tam vůbec pojede, on má všechno v mysli ihned hotové a pak to dopadne jinak, nevim zdali by to nebylo lepši to už nechat Milošovi[10], když o tom vi, vždyt by to nemusel sám vozit ale zăridit na legaci aby to poslali, ostatně také od něho teď nemám zpráv a tak nevim zdali na to nezapomněl, také teď nevim adresu te sochařky, miloš ji zná. Karel Novák[11] mi teď už dlouho nepsal a tak nevim co dělá. Co se týče toho napjeti mezi Zouh. a básnikem[12] tedy samozřejme Bures je trochu v rozpacich, já mu to ostatně napsal, že se mi to nelibilo jak si to ihned v praze rozdělili. Doma žadné sbory nejou, oni vědí že já nejsem sborový skladatel a že jsem pro to málo psal a ted najednou dělaji jako by nikdo jiný pro sbory nepsal. Pani Ježkova měla radost z věnovani té romance.[13] Tak se divám zda li jsem něco zase nezapomnel abychom to vše s tim starým rokem vyřidili. karlovi[14] do prahy jsem psal. S rukou je to stále stejné a beru nějake pilulky ale nezdá se že by to pomáhalo, ještě musim dopsat tu operu[15] a pak si ji necham odpočnout. jsem rád že jste dostali podobenku a snad i ten Film vám Š. poslal, doufám že jsem všem odepsal a ještě to zkontroluji aby se zase někdo necitil dotčen. Ted co svátků týče myslim že budeme doma, sice nas zvali Vaňkovi[16] ale teď se zase Charlie[17] nastudila a tak nebudeme asi moci jit z domu, hlavně že počasi je mlhavé a ošklivé, aspoň se pujdeme podivat do akademie tam už to ozdobují a budou tam asi všichni studenti. Ani do města se teď nedostaneme, stále prši a tak ani dárky nemáme a zustanem na štědrý večer doma.



 



.musime se podivat abychom našli nějakého kapra ačkoliv zde jsou jen mořské ryby v New Yorku bychom byli měli aspon vánočku, tam ji v české čtvrti dělaji a dobrou ale zde se takové věci nenajdou. tak jsme ani moc ven nemohli chodit, jen doufáme že charlie kašel a chřipka brzo přejde, hlavně nesmi chodit ven. Tak ten nový rok už je skoro zde ale take se zdá že nebude moc radostný, vše je to pomichané ve světě a lide lžou ani se při tom nezardi, tak z toho moc dobrého nemůže vzniknout. napište jak vy jste ztrávili vánoce a co vám děda mraz nadělil, my zde máme ještě Mikuláše po starém zvyku a je to tu pěkné, přišli pastýři z hor a vyhrávaji na dudy a po celém měste je plno stromků ozdobených a celé piramidy stromků na prodej, to vite zde je to slavnostni, kostely jsou plné a zvony ani nepřestanou zvonit, kde kdo se chystá do vatikanu, se podivat na papeže, to bude všude velka paráda.



měl jsem hodne korrespondence k svátkum a jistě jsem polovinu ještě zapomnel. Ruda F.[18] měl přijet v těchto dnech do evropy ale nemáme od něho zprávu zdali jel do yugoslavie nebo kam jel. pani Kovalova[19] mi poslala knihu jejiho chotě o Mozartovi[20], je pěkná. Ty disky jsem dosud nedostal a take nevim co je s vydánim studánek[21] zdali už to vyšlo nebo ne a na disky si asi počkám, jsou to v praze padouři.



charlie napiše přište také měla hodně psani to vite celé rodině a mnoho věci za mne musela vyřidit a tak ted odpočivá, je mrzutá zě nemuže z domu. ackoliv je tu pěkně prěce jenom to omrzi stále ležet doma. ješte vam oba posilame přani do nového roku a mnoho na vás myslime. srdecně váš Bohouš


Věcné poznámky k DP

[1] 22. 12. 1956. Od října 1956 nastoupil BM na American Academy in Roma a zůstal tu po celý školní rok 1956/1957 jako „composer in residence“ – konzultant mladých amerických skladatelů stipendistů.



[2] Marie Martinů (1882-1959), sestra BM, pobývala v nemocnici.



[3] Geneviève Munchová, roz. Maury (1886-1956), manželka Charlese Muncha (1891-1968), francouzského dirigenta, v letech 1949-1962 ředitele Boston Symphony Orchestra.



[4] Zdeněk Zouhar (1927-2011), český hudební skladatel, pedagog a muzikolog. V letech 1953-1956 sbormistr brněnského pěveckého sdružení OPUS.



[5] Karel Šebánek (1903-1980), nakladatel, blízký spolupracovník a přítel BM.



[6] Alén Diviš (1900-1956), český malíř a ilustrátor, přítel BM.



[7] Božena Berkovcová.



[8] Předválečná busta BM od Iriny Codreanu-King (1897-1985), rumunské sochařky.



[9] Karel Šebánek.



[10] Miloš Šafránek (1894-1982) blízký spolupracovník a přítel BM.



[11] Karel Novák (1902-1968), houslista České filharmonie (bratra houslisty Stanislava Nováka).



[12] Míněn Miloslav Bureš (1909-1968), novinář, básník a prozaik z Poličky, autor textů kantát BM Otvírání studánek, H 354; Legenda z dýmu bramborové nati, H 360; Romance z Pampelišek, H 364 a Mikeš z hor, H 375.



[13] Kantátu Legenda z dýmu bramborové nati, H 360, BM komponoval mezi 5. a 14. 11. 1956 a věnoval ji Frances Ježkové (1900-1986), vdově po Jaroslavu Ježkovi (Zouhar – edice).



[14] Karel Klimeš starší (1873-1931), nevlastní bratr BM. Vyučil se typografem u tiskařů Popelků v Poličce. Později se trvale usadil v Praze.



[15] Na první verzi opery Řecké pašije, H 372, pracoval BM od 20. 2. 1956 do 8. 1. 1957.



[16] Rodina Vladimíra Vaňka (1895-1965), československého diplomata a spisovatele.



[17] Charlotte Martinů (1894-1978), manželka BM.



[18] Rudolf Firkušný (1912-1994), český klavírista a přítel BM.



[19] Manželka Karla Kovala (1896-1956), českého spisovatele, novináře a překladatele.



[20] Koval, Karel. Mozart v Praze: Hudební kronika let 1787-1791. Praha: Svobodné slovo-Melantrich, 1956.



[21] Kantáta Otvírání studánek, H 354. Tiskem byla kantáta vydána ve Státním nakladatelství krásné literatury, hudby a umění ve spolupráci s pražským exportním nakladatelstvím Artia již v roce 1956 a to hned ve dvou verzích pro tuzemský trh a pro export (srov. se Zouhar – edice).


Celkový počet listů1
Počet popsaných stránek2
FixaceStrojopis a rukopisný podpis
Dopis

Náhled k dispozici pouze prezenčně v Institutu.

Digitalizace
Kvalita digitalizaceProfi
Digitalizováno v instituciCentrum Bohuslava Martinů
Lokace jako předmět
Brno
Jugoslávie
New York, NY
Praha
Vatikán
Osoba jako předmět
Korporace jako předmět
Skladba jako předmět
« předchozí
ID 1369 (záznam 1 / 0)
další »