General information
Type of the document Letter
SenderMartinů, Bohuslav
Sender (corporation)
Sender‘s locationRome
Note on Sender‘s location[Rome]
Send date26.11.1956
RecipientMartinů, rodina v Poličce
Recipient (corporation)
Recipient‘s locationPolička
Note on Recipient‘s location[Polička]
LanguageCzech
AcquiredCopy from the Bohuslav Martinů Centre in Polička
Owner of the sourceCentrum Bohuslava Martinů v Poličce
Owner‘s call numberPBM Kr 546
Call number at IBMMar 1956-11-26
Content and physical description
Diplomatic transcription of the letter

[Řím] Nov. 26. 1956.[1]



Drazi:



Dopis došel a odepisuji ihned protože, jak se zdá vezme to teď čas než to dojde někde to asi leži, tak raději abyste měli od nás zprávy. Udělala se zima a u vás asi je snih, všude hlasi pod nulou, z Pariže také, zde se to jakž takž drži ale přece je chladno, no za chvili zase budeme před novymi Vánocemi. Charlotte[2] dnes take připisuje. Mařka[3] už asi je doma z nemocnice a tak až bude miti čas a náladu tak nám napište posledni novinky. Šeb.[4] mi poslal telegram že náš přitel malíř Diviš zemřel[5], hned jsem mu napsal aby mi dal vice zpráv ale dosud odpověd nemám.



Také Miloš[6] zdá se ještě prodloužil pobyt až po Vanocich a snad pry vám konečně psal. Ta busta co je zde v bronzu je od jedné rumunské sochařky[7] ale to je už davno před válkou co ji dělala, P. Sacher[8] si take jeden odlitek od ni koupil. Chtěl jsem ji už dávno poslat domu ale je težká. Co se těch dalšich portretu tyče nechci do toho zasahovat, měl jsem poslat te druhé sochařce foto z profilu ale žádné takové nemám, tu druhou protežuje asi Šeb a chudák Diviš, kdo vi co se stalo z jeho obrazy?



Vy jste jej asi neznali, je to starý žnámy už z Pariže a byl na čas v N.Y. Zde jsme měli sváte-k ve čtvrtek, americky zvyk poděkovani za celý rok, obyceĵně je na stole krocan, vždycky jsme byli na tento svátek u Rybky[9], tak asi vzpominal. Bude a nebo už je dedečkem, nemám ted od něho zpráv.



Tak Věrka[10] se bude vdávat, koho pak si bere, to bude miti Maruška[11] práce.



Ted asi s těmi zájezdy je konec a pochybuji, že se Honzik[12] i B.[13] dostanou za mnou, je to vše ve světě vzhuru nohama a už se v tom nikdo nevyzná. Snad se jim to podaři později na jaře, což se také lépe cestuje a snad se věci změní. Honzika bych rád viděl, mám ho rád. O tom B[14], jsem vam už psal že vubec pospichat nebudu neměl jsem vůbec v úmyslu něco pro něho dělat a divim se mnoho že si a jak si vůbec na mne vzpoměl,byl to takový mocipán a je asi dosud a když jsem býval ještě v Praze tak mne neznal, to byla celá ta parta okolo divadel, vyjma Honzla[15] se ke mne nikdo nehlasil a ted si vzpoměl což je mi divné, protože tam má těch komponistu mladých dost. Šeb, se trochu nějak zlobil ohledně toho p. Venhody[16] a take pise že mne maji nechat na pokoji, že tam maji jiných domacích věci dost ku zpivani, tak at je zpivaji. P. V. mi telefonoval. Ovšem všechny ty nové komposice ted asi zustanou pod pokličkou a i ta nová o těch bramborových natich[17], psal jsem vam o tom, asi zustane zde asi k velkému zármutku Bur.[18] a i toho Pražskeho sboru co zpival Studanky[19]. Je to sice hotovo a kdybych to byl dokončil před třemi týdny tak byste tam už kopii měli, ale teď se mi nezdá že doba je přihodná a ovšem každý mame svoje názory a tak asi s premierou budou muset počkati. Nemohu vam to napsati jak bych chtěl a sam toho hodně lituji, ale myslim ze bude lepe ted počkat.



Ve čtvrtek máme oběd na Academii bude tam také řiditel Francouzské Akademie[20] to čemu řikají Řimská cena, je to muj dobrý známy ode dávna a nevim proč jsem se už k němu nedostal, ale těšim se ns shledani. Dnes je zde ma koncert v Katedrale nějaký český varhanik, ktery žije v Norsku, tak si ho jdeme poslechnout, take tu byl balet z Bratislavi ale zvolili se špatný okamžik, to se vi, to neni jejich vina a tak byly nějake demonstrace, my jsme tam nešli a ani kritiky jsem neviděl. Napište zdali jste dostali už to foto od Šeb. Mám trampoty s pravou rukou asi je to únava, napsal jsem toho asi moc přes prázdniny a tak mi ruka děla stávku je to mrzurté protože ji stále potřebuji. Nebo je možná dobře abych si odpočnul. Dnes topime take v krbu, je zima ač je krasný slunečný den ale to Studio je tak velké že ani ústředni topeni nedostačuje. Poslouchali jsme zase z Torina celovy koncert[21] a zase tu Suitu pro housle co hráli v Benátkach. včera bylo provedeni Fantasii[22] v Baselu, tak čekáme na zprávy jak to dopadlo, pani Reber[23] nam jistě napiše. Od Sachru[24] teď zprávy nemáme, ale on už je asi zase v koncertni saisone tak má málo času. Od Firkušneho[25] take novinky nemáme asi je někde v Jižni Americe, snad přijede na jaro sem, jistě napiše.



Zde mám stále málo práce a tak se vidime jenom když je nějaká recepce, což je dost často. Z Zurichu mam zprávy tam stále počitaji s operou ale nějak se ošívají když maji něco platit, jako každý.[26] Pracuji na poslednim jednani které je nejtežši a jde to pomalu ale mam na to čas.[27]



Tak jsem vam to vše popsal budete miti čteni na několik dní, jinak nového neni nic a jestli jsem něco zapomnel tak napišu přište.



Mnoho vás oba zdravime a vzpominame



váš Bohouŝ.


Total number of leaves1
Number of pages bearing text1
FixationTypescript and handwritten signature
Letter

Preview only available at the Institute.

Digitisation
Quality of digitisationProfessional
Digitized atBohuslav Martinů Centre
Location as subject
Basel
Venice
Bratislava
Zürich
Paris
Prague
Torino
Person as subject
Corporation as subject
Composition as subject
« previous
ID 1366 (entry 1 / 0)
next »