General information
Type of the document Letter
SenderMartinů, Bohuslav
Sender (corporation)
Sender‘s locationNew York, NY
Note on Sender‘s location[New York]
Send date23.02.1956
RecipientŠafránek, Miloš
Recipient (corporation)
LanguageCzech
AcquiredCBM
Owner of the sourceCentrum Bohuslava Martinů v Poličce
Former call number at IBM2000/PBM Kmš 832
Call number at IBMŠafM 1956-02-23
Content and physical description
Diplomatic transcription of the letter

[New York] Febr. 23. 56.



 



Drahy Milosi.



PPosledni novinka je, že jsem zase dostal nové vyznamenáni a tak bych chtěl kdybys to mohl dostat nějak do francouzských novin a by se o tom dozvědeli A sice byly moje Fantaisies symphonique[1] vyvoleny za nejlapši orchestralni dilo za rok 1955. Porota jsou jak asi víš všichni kritikové hudebí a jmenují se The New York Music Critics Circle. Vždy jednou za rok se vyvolí jedno dilo.[2] Ja jsem udělal record protože to je už druhá cena z to­hoto slavného sdrůženi, která mi byla ve čtyr letech udělena, což se stává velmi zřídka. A sice za Veselohru na moste jako nejlepši operu v 1951.[3]



Ty Fantasie byly objednány Charles Munchem a provedeny poprve v Bostonu V prosinci 54. a pak v Carnegie Hall v N. Y. january 12. 1955 při přilezitosti 75 jubilea Bostonského orchestru.[4] Tak tady máš všechna data.



Tento měsic byly provedeny v Praze,[5] to snad máš zprávy. Tak snad se nějáky ten hudebni spolek u vas tam dovtípí ackoliv myslim ze by to bylo nejlepši se Chrles. Jenom aby o tom aspon věděli. Ne?



Nemam od tebe novinky asi jste tam zapadli vlastenci pod sněhem.[6] Ale stejně bych rád vědel zdali došly správně ty věci, Sonatina pro klarinet,pro trompetu a zda­li jsi už ven trochu s te situace „to jest’ zdali jsi dostal od Leduku ty prachy.[7] Baliček s mymi myšlenkami z mladí snad došel též a jsou tam asi doublety tak je pošli do Poličky.[8] Tam si stěžuji že jsi dosud nepsal. Jinak jsem se dal do opery a to ti napišu to byl velký porod protože jsem musel změnit svuj názor,o tom ti povim.[9] To místo V Říme na Academy american mi bylo zase nabidnutotak jsem to ovšem přijal[10] čimž budu dopisovat operu v Římě. Do Evropy přijedem začátkem kvetna.[11] Tak napiš něco o sobě hlavně dostal-li Leduc ty dve sonatiny.



Mnoho zdravim tvuj



Bohuš



 


Total number of leaves1
Number of pages bearing text1
Fixationtypewriting, handwritten signature
Letter

Preview only available at the Institute.

Digitisation
Quality of digitisationProfessional
Location as subject
Boston, Massachusetts
Polička
Prague
Person as subject
Corporation as subject
Composition as subject
« previous
ID 2707 (entry 1 / 0)
next »