General information
Type of the document Letter
SenderMartinů, Bohuslav
Sender (corporation)
Sender‘s locationSchönenberg - Pratteln
Note on Sender‘s locationČeská republika
Send date10.02.1958
RecipientMartinů, rodina v Poličce
Recipient (corporation)
Recipient‘s locationPolička
Note on Recipient‘s locationČeská republika
LanguageCzech
AcquiredCopy from the Bohuslav Martinů Centre in Polička
Owner of the sourceCentrum Bohuslava Martinů v Poličce
Owner‘s call numberPBM Kr 589
Call number at IBMMar 1958-02-10
Content and physical description
Diplomatic transcription of the letter

[Schönenberg] Unor 10. 58.[1]



Drazi:



odpovidam na vas dopis z2 unora abyste meli nove zpravy. Dokoncil jsem ta Podobenstvi (Paraboles) pro Boston[2] a tak mam ted volnejsi cas. Musim nechat udelat kopie a poslat to Ch. Munchovi[3], je mi za ne jeste dluzen tisic dolaru. Byla to velka prace a dve vety jsem psal uz v Rime[4], je to pro velky orchestr a bude to provedeno pristi saisonu v Bostonu a v New Yorku a jiste take to provede v Parizi. Ted se dam do tech oprav v opere, coz bude take jeste velka prace, vsechno se to zdrzelo tou komplikaci v Zurichu.[5] Soucasne posilam novy balik dokumentu, vetsinou je asi mate, ty kritiky odsud poslu pozdeji Paul S.[6] s nimi odejel a vrati se tyto dny. Je v nich take hezka fotografie maminky kterou mi poslal p. Kovarik, prikladam i dopis. Tak to zase srovnej. Ted k vasemu dopisu, nesmite byti netrpelivi ohledne nasich planu to vite ze delam co je v moji moci ale psat o tom nechci, protoze je to vse ted kontrolovano, To neni jako to byvalo, dnes jsme vsichni mali jako trpaslici a vsechno je to zkomplikovano a my v tom nemame zadne slovo, vsak vite jak to ve svete ted je a tak jen nam verte ze udelame vse mozne. Prave ted musime dostat prodlouzeni nasich pasu, jinak bychom se nemohli hnout i odsud vyjma navratu do Statu ale myslime ze vse dobre dopadne a tak budte trpelivi, ja vam v dopise nemohu popsat jake jsou v tom obtize. Rekl jsem tomu panovi co prijel na Gilgamesh[7] ze jsou velke moznosti ze tento rok prijedu a to muzete sdelit i Karlu Novakovi[8] s podotknutim aby si to nechal pokud mozno pro sebe, to jest aby z toho neudelal hned velkou sensaci, vsak on bude vedet komu to rici.[9] To je vse co vam mohu napsat tak jen budte klidni a uzivejte te zimy opatrne, zda se ze se pocasi zlepsi, tak na sebe davejte pozor a teste se na shledani. Zaminka by byl ovsem Festival[10], ty dva velke Staty co o nas rozhoduji se dohodly o kulturni vymenu a tim se aspon tato situace polepsila v nas prospech. Tu Symfonii z Rima jsmetake neslyseli protoze to byl prave den premiery Gilgameshe, tentyz vecer. Vcera jsme slyseli Kvintett z Prahy. O provedeni v Radiu vam nemohu dat zpravy, to najdeme vzdy v tydenim rozhlase a to je uz pozde vam to sdelit, buduli neco vedet napred tak napisu.



Zadaji mne ted z Hamburgu o novou komposici pro Norddeutch Radio pro 1959 ale dosud nevim jake jsou podminky, to jest co za to chteji platit.



 



Zase jsem dostal nove basne k zhudebneni, na ktere ovsem nemam cas. Do Therapie chodim trikrat tydne a zda se ze to bude miti dobre vysledky.[11] Snih nam odesel a je skoro jako na jare, ale zdali to potrva to neni jeste jiste. Do Bruxellu urcite nepojedeme to bude velky bengal a mne to nezajima, Bruzell se chova hodne odmitave a skoro nic nehraji, tak at si poslechnou ten Festival sami. Pozdravte Marusku[12] poslal mi moc hezkou basnicku od nejake pani z Policky, dekuji a vyridte i moje pozdravy te dame Pani Vaverkove. moc mne to potesilo. Studanky[13] delaji vsude velky dojem a take na Kladne je zpivali posilam vam ty foto, Bures[14] ma asi co delat.



Ted musim harcovat do Spitalu.



Mnoho vas se Charlie[15] zdravime. A budte klidni.



Vas



Bohouŝ


Total number of leaves1
Number of pages bearing text2
FixationTypescript and handwritten signature
Letter

Preview only available at the Institute.

Digitisation
Quality of digitisationProfessional
Digitized atBohuslav Martinů Centre in Polička
Location as subject
Boston, Massachusetts
Brussels
Zürich
Hamburg
Kladno
New York, NY
Paris
Rome
USA
Person as subject
Corporation as subject
Composition as subject
« previous
ID 1414 (entry 1 / 0)
next »