General information
Type of the document Letter
SenderMartinů, Bohuslav
Sender (corporation)
Sender‘s locationRome
Note on Sender‘s location[Rome]
Send date14.11.1956
RecipientMartinů, rodina v Poličce
Recipient (corporation)
Recipient‘s locationPolička
Note on Recipient‘s location[Polička]
LanguageCzech
AcquiredCopy from CBM, Polička
Owner of the sourceCentrum Bohuslava Martinů v Poličce
Owner‘s call numberPBM Kr 545
Call number at IBMMar 1956-11-14
Content and physical description
Diplomatic transcription of the letter

[Řím] Nov. 14. 56.[1]



Drazi:



Dopis jsme dostali a odpovidám ihned o poslednich novinkách. Začlo tu hodně pršet a divoký vitr fouká od moře, tak jsme rádi jen že se na to koukáme z okna. Kdybychom se mohli koukat z okna i na jiné věci které se ději bylo by to lepši. Dokončil jsem třeti akt opery a dám si teď trochu volno je to hodně unavující práce.[2] Redaktor z New York Times mi psal a žádal mne o informace ohledně opery, videňsky dirigent von Karajan[3] to tam dal do novin že to chce provést a tak se ptá jaké jsou možnosti to provest ve Státech. Ty jsou ovšem malé protože tam je jenom jedna velká opera v N.Y. A take i Karajanem to jisté neni protože to chce miti jak jsem vám už psal Zurich pro premieru a tam bych mohl dostat nějaký ty švycarské franky.[4] Take mi psal ten redaktor co je na tom pravdy že pry mne náš government láká domu a že mne ted prohlašuji za nejlapšiho žijiciho skladatele a zdali se chci vratit.[5] Odpovědel jsem mu opatrně protože se nikdy nevi jak journalisti si to upravi pro svoji potřebu, tak jsem napsal že vlada mne vlastňe officielne nezvala, což je také pravda, ale že jsem vždy dostal pozváni od Filharmonie[6], jejiž jsem byl členem a že na tom nic divneho neni jestli mne hraji protože moje hudba je česká, to se nedá schovat, ne?



Georg Szell[7] bude dávat v Clevelandu ty Fresky co se hraly v Salzburko[8] a take to bude hrat v New York, koncem, ledna. Charles Munch[9] asi se bude zlobit on je myslim chtěl davat ale nepospišil si. Byl u mne dirigent z jižni Afriky z johanessburku a take si sebou odnesl partituru.



Myslim že se teď dám do té věci pro Cleveland pro přišti saisonu[10], co si objednali abych se trochu dostal na jine myslenky než na operu.



Ted co se tyče jak jsem vam psal o E.F.B.[11], nemějte starosti na to vubec pospichat nebudu to bude muset dlouho čekat a asi se nedočká. Já mám také informace možná vice než vy máte. Napsal jsem mu v tom smyslu a také že se divim prŏc ti mladi skladatele nenapišou pro něho opery, když je tak potřebuje. Tak to už je v minulosti z toho nic nebude.



Naopak jsem zase dokončil tu Romanci z bramborovych nati[12], udělal jsem to s harmonikou, musim nechat udělat kopie a dal bych to tomu sboru Kuhnovu v Praze, ti pry dělali Studanky báječně[13] a jezdi hodně po světě, dostali prvni cenu v Pariži. Co se te žárlivosti tyče to si musi všichni vyžárlit doma, ja nemohu všechny obsloužit a ostantě se mi mnoho věci nelibi které se teď ději a ja nejsem docela rozhodnut že i tu Romanci[14] tam ted pošlu, vy asi mužete tušit proč. V Brne smišeny sbor není[15] a tak zbývá jenom ten Kuhnuv sbor. Studánky mi slibili ale neposlali to zase vezme asi roky než/dostanou povoleni a nebo to nekdo si vezme za dúvod aby se podival ven za mnou, doufam že je poslou alespon vám. Tu Romanci jsem věnoval pani Ježkové, ona je taková bodra Moravanka a tak bude miti radost a radosti je ted ve světě moc málo.



Charlotte[16] děkuje za pozdravy a vzpominky a take brzo zase napiše sama. Šebanek[17] mi psal a řiká že to jsou mladi janci v Praze s tim telefonovanim do Rima a ze maji dosti věcí ku zpívaní doma tak že to maji zpivati a nechat mne na pokoji, coz má uplně alespon jednou pravdu. Jinak se chváli jako obyčejňe co véšechno udělal ale to už myslim neni tak docela pravda. Take se chystá do Řima, budu zde miti celou republiku jestli jim to povoli, o čemz pochybuji S tim P. Berkovcem to je uplná záhada, ja myslim že mi nepsal, protože neni duvodu aby jenom jeho dopisy se ztrácely když všechny ostatni dostávám správně. Doufam ze mi Karel take napiše po svém návratu co viděl ve svetě.



Zouharovi[18] jsem žádný obrázek Fresek neposlal to je někde vyslidil, ja vam je budu hledet najit. O tu podobenku Kadlecovi[19] urgujte Sebanka, poslal jsem mu jim v baličku s notami.



Zde byly na dušičky velké slavnosti, to si dovedete představit, šli jsme se podivat zase do Vatikanu ale papeže jsme nevideli ani jsme se do Katedraly nedostali co tam bylo lidi; Koncert z prahy jsme chytli, to jsem vam uz psal. Slyšeli jsme take to co se hrálo v Benatkach. Chtěl jsem vám poslat dlouhy članek česky o tom provedeni, moc pěkny ale pak jsem najednou našel na druhé straně něco co by asi dělalo zlou krev.



Jestli pak dostává p. Primar stále ty vědecké revue byly předplaceny na par mesicu.



Tak uz nic jineho nevim a mate cteni na tri vecery. Bohouš


Total number of leaves1
Number of pages bearing text1
FixationTypescript and handwritten signature
Letter

Preview only available at the Institute.

Digitisation
Quality of digitisationProfessional
Digitized atBohuslav Martinů Centre
Location as subject
Venice
Brno
Cleveland, Ohio
Zürich
Johannesburg
Prague
Salzburg
Vatican City
Person as subject
Corporation as subject
Composition as subject
« previous
ID 1365 (entry 1 / 0)
next »