General information
Type of the document Letter
SenderMartinů, Bohuslav
Sender (corporation)
Sender‘s locationNice
Note on Sender‘s location[Nice]
Send date29.09.1958
Send date note29.9.[1958]
RecipientMartinů, Marie
Recipient (corporation)
Recipient‘s locationPolička
Note on Recipient‘s location[Polička]
LanguageCzech
AcquiredCopy from the Bohuslav Martinů Centre in Polička
Owner of the sourceCentrum Bohuslava Martinů v Poličce
Owner‘s call numberPBM Kr 612
Call number at IBMMar 1958-09-29
Content and physical description
Diplomatic transcription of the letter

Zri



                                                                                                           [Nice] Zari éç 29.[1]



Milá Mařko[2]/



Odpovidam ihned na tvuj dopis. Stím Sextetem už nevim jak to bylo, to jsou už leta ale jsem spiše jist že jsem partituru Smetackovi[3] pujčil a n ne daroval, neměl jsem žádnou přičinu abych mu ji daroval ani myslim v té době jsme se moc neznali. Zaručit to ovšem nemohu myslim že bys měla napsat ješte tomu Klementovi ale v zasade myslim že bys na to měla zapomenout, ten Sextet neni zvláštní komposice je to stará vec a asi ne moc dobrá, jinak by ji byl SMetacek uz tenkrate provedl, tak si s tim deláš zbytečné starosti. Co se týče Musea tam bude dost jiných rukopisu, myslim že to je zase nápad Š.[4] Zkus to ještě dopsat Klementovi, já se jen obávam ze jakmile bys dostala partituru ze by ji Š. hned nechal opsat a rozmnožil a nechal ji hrát, což bych nerád viděl.



Od Jana[5] už zprávu mám, on chtěl abych byl kmotrem ale dopis jeho přišel az těd za mnou a je tedy pozdě, stejně myslim ze Jan neni tak zrovna dobře/zapśan a že by moje kmotrovstvi trěba mohlo škodit. O těch Benátkach nevim nic, napišu Vankovi[6] do Řima aby to vyzvedel kdo to zpival|Budu miti jinou mašinu tak snad nebudu dělat tolik chyb. Ty vystrižky mi posilaji, to zařidil Š[7]; já je stejně posiĺam vám. S tim jeho zajezdem do Pařiže to neni tak jisté, to vite že to neni lehke. Měli jsme navštěvu toho Pana z Haagu co je presidentem toho jejich sboru[8], jsou s pani v Antibes a jedeme tam na oběd ve cťvrtek.Take Pani Kazantzaki[9] mi psala, je v Athenach a take tam byly ted slavnosti k jeho umrti, uz je to rok. Budou mu delat take Museum a vsechny jeho knihy přesťěhuji, tak možná že pani přijede do Antibes maji tam jeste ten domek, poslu vam jeji dopis přilezitostně.



Fanous[10] ma asi dlouhou chvíli v nemocnici, kdyz tam jdete jen dvákrat tydne ale zase ma dobré ošetréni; poděkuj take za nás p. doktorovi



 



za jeho peci o Fanouse. Chápu že je seslablý; pobyt v nemocnici každého seslabí ale jsme rádi že se o neho tak staraji a ze i bolesti utišují. Vyřidte mu naše pozdravy až tam pujdete, škoda ze nemúze byti zde to by okřál, my tu mame úplne léto a slunce hřeje jako v cervenci, Charlie[11] chodi plavat do more každé ráno, mame plaž hned pod domem a ja jsem uz ceou tu dobu ani na sebe kabat nevzal, chodime zde vsichni jen na lehko; bez kravat a v sandalech, tak to jsou uplne prazdniny a podařené. Na terase odpoledne ani vydržet hórkem nemužeme. Ja ráno pracuji abych dokončil ty Pasije[12], je to velka práce a muj nakladatel[13] uz je netřelivy, ja take protozé mám již jiné plany. S tou Juliettou ve Wiesbadenu[14] se to potvrzuje, psal mi o tom take Paul Sacher[15], ale ja nedoufam ze to bude uz v lednu, spse pozdeji, ale aspoň se to pohnulo a těšime se na to, to je jedna z mých veci kterou bych jeste jednou rad uvidel.[16] V Londyne vysilaji moje kvarteta ale zde BBC tezko chytneme.



Tedy mnoho pozdravu Fanousovi, musi miti zdravi, vime ze na nas vzpomina a my take stale na nego myslime.



Mnoho vas pozdravujeme.



Ruka se hodne polepsila, asi take tim odpocinkem.[17]



Bohouš



 



Naps Seb.[18] pojedeli do Prize ze teta uz neni v Rue pierre Charron[19] uz se odstehovali do Vieux Moulin. Tak by mohl najit Mihalovici.[20] Bdeli premiera ve Wiesbadenu jiste nekdo z Dvadelni abence v Praze Ldia (LIDA) LIDIA)[21] tam pojede.


Total number of leaves1
Number of pages bearing text2
FixationTypescript and handwritten signature
Letter

Preview only available at the Institute.

Digitisation
Quality of digitisationProfessional
Digitized atBohuslav Martinů Centre
Location as subject
Antibes
Athens
Venice
Hague
London
Paris
Rome
Vieux-Moulin
Wiesbaden
Person as subject
Corporation as subject
Composition as subject
« previous
ID 1058 (entry 1 / 0)
next »