General information
Type of the document Letter
SenderMartinů, Bohuslav
Sender (corporation)
Sender‘s locationRome
Note on Sender‘s locationROMA, 18 - 1, 1957, CENTO, FERROVIA
Send date17.01.1957
RecipientZouhar, Zdeněk
Recipient (corporation)
Recipient‘s locationBrno
LanguageCzech
Acquiredcopy from Vít Zouhar, 03/2014
Owner of the source- Soukromý vlastník, Private owner
Owner‘s call numberBM 19
Call number at IBMZou 1957-01-17
Content and physical description
Diplomatic transcription of the letter

Roma  Jan. 17. 57



Milý příteli :                                                                                    



 



Nic horšího jste si na mne nemohl vymyslet než tu historii, korrigovat moje komposice.[1] Ale náhodou jste zvolil okamžik kde mám trochu volno a s pomocí mojí ženy, jež je lépe informována o datách a tak dále doufám vám to opravené poslat brzo. Jak jsem se do toho díval tak se mi zdá, že těch mých starých hříchů je až moc, ale na štěstí se na ně nepamatuji, tedy v tom vám moc nepomohu.[2] Myslím že jim věnujete moc místa. Ostatní opravím doufám správně ačkoliv data asi ví lépe Šebánek než já.



Teď k té historii o velkém nátlaku na moji sborovou imaginaci.[3] Máte úplně pravdu že sbor to jest zpěv jde nejlépe a nejblíže k srdci a tak se nijak nezlobím, naopak jsem rád že je zájem pro moje sbory. Ale jak jsem vám už asi psal je zde důvod, proč jsem se více méně sborům vyhýbal a ten důvod je že se v nich necítím jist jako v orchestru chyba je že jsem nikdy  nezpíval ve sboru. A pak další chyba je že opravdu nemohu uspokojit všechny sbory u nás jichž nějak narostlo jako hub po dešti. A zde bych vás prosil o nějaké bližší informace. Napsal jsem teď zbojnické sborky[4] pro Pražské učitele[5] a je samozřejmé že teď budu muset něco udělat pro Brno a zde tápu v nejistotě.



Existují jistě ještě Moravští učitelé, kteří mi též už psali, kdo je dirigent[6]? Co to je sbor Moravan[7] s p. Telec[8], kterému jsem taky jak se zdá něco slíbil?[9] Existují ještě jiné sbory? Je u vás nějaký  smíšený sbor? A co je ten váš nový sbor[10]? Jak vidíte jsem v temnotách, napište mi něco o tom. Jen ještě prozatím nic officielně nikomu neslibujte. Poslal jsem do Prahy také tu Romanci[11], to budou dělat asi Kühnovci.[12] Existujeli nějaká malá sbírka zbojnických písní[13], mohl byste mi ji poslat? Ale malou, ne jako Bartoš[14]. Brzo vám pošlu opravené v listu.



Srdečně vás zdravím a vše krásné do Nového Roku přeji vám i vaší chotince.    



Váš



B. Martinů



 



 


Total number of leaves1
Number of pages bearing text1
Noteenvelope attached
Fixationtypescript, handwritten signature
Letter

Preview only available at the Institute.

Digitisation
Quality of digitisationProfessional
Location as subject
Brno
Prague
Rome
Person as subject
Corporation as subject
Composition as subject
« previous
ID 4700 (entry 1 / 0)
next »