General information
Type of the document Letter
SenderMartinů, Bohuslav
Sender (corporation)
Sender‘s locationSchönenberg - Pratteln
Send date22.04.1958
RecipientNovák, Karel
Recipient (corporation)
LanguageCzech
AcquiredCBM
Owner of the sourceCentrum Bohuslava Martinů v Poličce
Owner‘s call numberPBM Kkn 705
Former call number at IBM17/6
Call number at IBMNovK 1958-04-22
Content and physical description
Diplomatic transcription of the letter

[Schönenberg] Avril 22. 1958.[1]



Mily Karle[2]:



Dekuji ti za tvuj mily a informativni dopis a setkášli se s Korte[3] podekuj mu take. Mas pravdu tech zvesti o mem prijezdu bylo vzdy plno a byly mylne.[4] Ja bych ti samozrejme rad napsal o mnoha vecech ale byl by z toho prilis dlouhy dopis tak se omezim jen na to co delame zde v te svycarske koncine.



Ovsem z domu mam spatne zpravy o stavu meho bratra[5] a tak jsem v loni o vanocich kdy vsechno se nejak smiruje myslel ze bych se mel domu podivat, to vis jak je mi a vim jak nasi v Policce po mne touzi a i ja po nich. Ovsem my zijeme ve zmatenem svete a mnoho veci jez nas tesilo a vychovalo se poradne zmenilo az se z toho toci hlava. Ja jsem ted jak vis americkym obcanem, nahodou neni tato narodnost ve velke oblibe v Europe a take z ase Americane se divaji na Evropu skrz prsty a tak je z toho gulas ale ne moc chutny.



Ancerlovi[6] jsem psal ze je mi trochu lito ze Filharm.[7] nehraje Gilgameshe[8] a tedy ze se s nimi nesetkam. bylo to asi voleno jen z duvodu ze orchestr je mensi a jsem jist ze je to v dobrych rukou se Smetackem[9], pres to ze jsem slysel ze jedou na delsi cas do Italie, kde je zase minu, nemam stesti na setkani, snad jednou prece potkam Filharmonii s celym apparatem a s tebou nekde na zajezdu.[10]



Talichovi[11] vyrid moje nejuprimnejsi pozdravy a rekni mu take ze v nasem stáři mame byti spokojeni se vsim tak jak to prijde. vzpominame na vas se Charlottou[12] mnoho



Zpravy od nas mam a vidim jak nasi pratele jeden po druhem odchazi tam okdud navratu neni. Caso si myslim na Stanu[13], jak dlouho uz je to co neni mezi nami a jak by se mozna vse bylo utvarelo jinak kdyby byl zustal, kdoz vi?



Nemuze se rici ze prisel o mnoho na tomto svete pomjeho smrti nebot jak jsem jiz podotknul je to strava tezce stravitelna.



Dekuji za pozdravy Herbertce[14] at mne omluvi ze jsem jeste neodpovedel na jeji dopis, nekdy vaham psat ale pozdravuj ji srdecne ode mne i od Charlotty, at si nic nedela z toho ze je silnejsi nez obycejni lide, je to znamka autority a dobreho chovani, jenom docela moderni devcata jsou jako tyčky, nestoji to za nic.



Bud opatrny kdybys psal nasim a vubec nerikej nikomu o mem dopise mimo to ze pracuji jeste na opere kterou musim absolutne dokoncit co mozna nejdrive.[15] Jinak nepripisuji nic aby to nebylo jinak vykladano. Oba s Korte jste mne povzbudili a potesili ani nevim jak bych vam to presne vyjadril. Munch se tesi na Prahu a zda se ze hraje Fantasie[16] v Brne.[17] Napsal jsem pro neho novou vec Podobenstvi, Paraboles.[18] tak budete miti zase neco na repertoir az onto ohraje. Jsem ve velmi konfusni a smutne nalade to chapes a ani ti o tom psat nemusim.



Smrt Balatky[19] i kvapila[20] mne dojaly, je to svet ktery mizi a na konec my zmizneme s nim a pak bude vse rozreseno definitivne, ne?



Napis mi zase nejake novinky az budes mit cas, coz asi brzo nebude ted kdyz tam zacinate tu velkou drinu Festivalu[21] a take snad nejaky Congres, to bude v Praze parady a vy budete asi radi az bude po vsem, jo muzika je ted namahave remeslo kazdej je ted vzdelany ale musi se rici ze mnoho lidi potesi a privede na myslenky jine a lepsi, to se ji zase musi nechat.



tak si z toho kaleidoskopu vyber co je treba nebot mlceti je pry zlato, ted bychom rekli ze je to Uranium.



Basnik Nezval nas take opustil a ted sklada basne asi v ocistvi a uplne dle sveho.[22] Mel jsem jej rad pres to ze moc mluvil ale to se basnikum promine.



Ja i Charlotte ti posilame mnoho srdecnych pozdravu a vzpominek.



Tvuj



Bohouš



 


Total number of leaves1
Number of pages bearing text1
Fixationtypewriting, handwritten signature
Letter

Preview only available at the Institute.

Digitisation
Quality of digitisationProfessional
Digitized atBohuslav Martinu Center
Person as subject
Corporation as subject
Composition as subject
« previous
ID 1959 (entry 1 / 0)
next »