General information
Type of the document Letter
SenderMartinů, Bohuslav
Sender (corporation)
Sender‘s locationNice
Note on Sender‘s location[Nice]
Send date03.06.1954
RecipientMartinů, rodina v Poličce
Recipient (corporation)
Recipient‘s locationPolička
Note on Recipient‘s location[Polička]
LanguageCzech
AcquiredCopy from CBM, Polička
Owner of the sourceCentrum Bohuslava Martinů v Poličce
Owner‘s call numberPBM Kr 458
Call number at IBMMar 1954-06-03
Content and physical description
Diplomatic transcription of the letter

[Nice] Jun 3. [19]54.



Drazí:



 



Dlouho jsem se nedostal k psaní, spěhám teď abych dokončil operu[1] než začnou prázdniny a vedra, pak se těžko pracuje. Tak abych byl hotov aby se mohla případně nabídnouti divadlům pro příští saisonu.[2] Měl jsem velkou radost z toho obrazu od Zrzavého,[3] ten jsem si vždy přál míti, škoda že jsme ho nemohli dostat pro tu moji anglickou biografii od Šafránka,[4] tenkráte to bylo nemožné, to bylo ve válce a ani o Vás jsem moc nevěděl. Musím mu také napsat a poděkovat. Jsem zvědav zdali Nezval nezapomene.[5] Vydali v Praze moc pěkný katalog z mých vydaných věcí, dobře to udělali jenomže mimo ČSR to nebude moc platné. Napište si jestli Vám ho neposlali, třeba náš přítel[6] to zařídí. Požádejte aby poslali jeden výtisk pí. Ježkové,[7] 304 Eost 71“St á N.Y. bude ho ráda vidět. Jistě také vydali Ježkův katalog. S Hostovským[8] se znám dobře, vidíme se často v N.Y. a on by se moc zajímal ale on má takové podivné názory na život, nevím zdali má pochopení pro operu. Má zde velké úspěchy několik knih vyšlo v překladě a u dobrých nakladatelů a jistě je zajímavý, je to trochu jako Kafka[9] který teď je zde v modě ač u nás ho málo znají. Překvapila mne zpráva o úmrtí pí. Nebeské tak už jsou oba na pravdě Boží, vzpomínám když jsem u nich bydlel v Paříži.[10] Našemu příteli jsem dosud neodepsal zanedbávám celou korrespondenci ale i tak ji mám hodně. On mi už psal, že byl u Vás a jak rádi byste nás uviděli, vždyť my také. Doufejme že se situace přece brzo utváří lépe a že se budeme moci domu podívat. Obtíž je že jsem tak znáný a že mne mají tak rádi u nás že by si mne tam nechali.[11] Ale já stejně myslím že to na konec tak dopadne, co se mám stále potloukati po světě, léta nám všem přibývají a všechno už není tak lehké jako to bývalo když jsme byli mladší, konečně my nejsme žádná vyjimka to je úděl nás všech a každý touží na stará léta býti doma. Charli[12] by jela do ČSR ihned ale okamžik ještě není vhodný: byli bychom si to všichni přáli. J. Novák[13] mi také psal lituje že nemám telefon[14] a bude hráti ty tance, [15] má radost že



konečně zase ode mne něco uslyší, je to hodný hoch. Také Iša Krejčí už psal a poslal klav. výtah jeho opery ale to jsem vám už asi psal.[16] S Prahou se stále tahám, teď zase myslí když vydali ty Serenady[17] že bůhví co neprovedli a katalog tak zase myslí že je vše v pořádku. Měli by poslat jeden katalog a Boosy – Hawles.[18] Že teď nedostávají už peníze za provedení to je proto že už jim to tam neposílají nýbrž to jde na můj účet do N. Y.[19] a jak se ve světě hodně hrají je důkaz že vloni jsem si zaplatil z tantiem celý dluh u mého nakladatele a dělalo to přees tři tisíce dolarů, tak si můžete představit co to muselo býti za spoustu provedení než se utvářela z těch malých tantiem taková suma, zde by to dělalo milion franků. Také jsem dostal dopis zdali prý se Nezval nezastyděl když jsme mluvili o tom že mne nesmí hráti u nás, a on se opravdu zastyděl tak vidíte že si mne ještě lidé váží. Tak jsem Vám to všechno popsal. Charlie napíše příště, necítí se dobře.



Mnoho Vás všechny zdravíme.



Váš Boh.



Napište Žalmanové[20] aby mi neposílala dopisy na p. Sachra,[21] to mne staví do nepříjemné situace, jako bych se k němu chtěl pozvat.



 


Total number of leaves2
Number of pages bearing text2
FixationTypescript transcription
Letter

Preview only available at the Institute.

Digitisation
Quality of digitisationProfessional
Digitized atBohuslav Martinů Centre
Person as subject
Composition as subject
« previous
ID 1278 (entry 1 / 0)
next »