General information
Type of the document Letter
SenderMartinů, Bohuslav
Sender (corporation)
Sender‘s locationNice
Note on Sender‘s location[Nice]
Send date29.10.1958
RecipientMartinů, Marie
Recipient (corporation)
Recipient‘s locationPolička
Note on Recipient‘s location[Polička]
LanguageCzech
AcquiredCopy from the Bohuslav Martinů Centre in Polička
Owner of the sourceCentrum Bohuslava Martinů v Poličce
Owner‘s call numberPBM Kr 616
Call number at IBMMar 1958-10-29
Content and physical description
Diplomatic transcription of the letter

[Nice] Oct. 29. 58.[1]



Mila Marko[2]:



Nasel jsem dva dopisy pri navratu[3] , je lepe kdyz nebudes posilat recomando, protoze to vzdy dostanu se zpozdenim; to jest musim proto na postu, kdyz mne listonos nenajde doma. Dekuji za podobenku. Jsem rad ze si uplne rozumime a ty s Maruskou[4] budete nejlepe vedet co je nejlepsi a hlavne ze to je pro okmazik vyresene a tak je dobre pockat az do jara; Co je jeste dulezitejsi abys ty se branila proti tem slzam o nichz vis ze nejou nic platne a jsem rad ze u Marusky jsou slzy zakazany.[5] Co se mne tyce nedelej si stale starosti o muj klid, ja za prve nemam cas byti neklidny a vim ode davna ze neklid nic nenapravi a ze jenom skodi tomu kdo je neklidny a to se vztahuje taky na tebe, tak na vsechno zapomen a poslouchej Marusku. Vsichni jsme prosli v tomto svete vselijakych trapeni i dulezitejsich tak jsme se taky necemu  naucili. Tak vsechny otazky o reseni nechame do jara. Jenom jeste jednu vec bych chtel pripomenout ze k vuli odkazu domecku si musime uvedomit ze jsem ted narodnosti americke a ze by tento fakt mohl menit situaci, vse u vas je ted jine nez jinde. Pak take neuvazujeme o domecku a co se s nim stane az se oba dva odebereme za tatinkem a maminkou, cemuz se nemuzeme vyhnout a nemusíš zase hned pro to zacit plakat. To je vlastne ten nejvet problem, protoze na nestesti ani ja ani Fanous[6] rodinu nemame. Ale i o tom lze premysleti pomalu.



Karelu[7] psal dlouhy dopis a tak mi vse popsal o vas o kamaradech atd. Co se tyce Rybky[8] on byl velmi dojat prijetim v domecku a tak o cem pise asi slysel od jinych, samozrejme ze ty jsi si mu nestezovala, mozna take z mych dopisu jemu; ackoliv to neni zadna tajnost ze s J.[9] neni lehko ziti. Na toho Klementa zapomente, to vite ze rukopis neda a ja to nepotrebuji to jsou vsechno Prazske intriky kdyz se lidi nemaji radi, zapomente na to. Ja s nima mam sam obtize, kdyz poslu neco do Prahy, druzi jsou vztekli proc jsem to nep



 



neposlal jim, porad ty same historie, pak se v Praze delaji pekni tim ze to rozdaji svym privrzencum a ja za to do stanu spicky z obou stran, nahodou mne to nerusi ve spanku.



Podekovani p. doktorovi jsem poslal.



U Sacheru[10] to bylo krasne; meli radost ze jsme prijeli a litovali ze se jeste vra cime do Nicy; Ale uz tam byla zima na kopcich; Jsou ted na tyden v Israelu, on tam ridi koncerty; V Zurichu jsme se stavili a ztravili jsme pekne odpoledne, pak nas odvezli autem az na Schonenberg. Pojedeme s nimi do Berlina koncem ledna na premieru klav. koncertu[11]. Koncert v Baselu byl moc pekny a tak jsme se tam sesli vsichni co zbyli z te kumpanie Ecole de Paris[12], tak jsme meli na co vzpominat. Zpet jsme leteli zase pres Genevu a cesta byla krasna, videli jsme cele Alpy, bylo jasno a slunecno. Zde je ovsem jeste teplo; jen v noci se ochladi.



Doufame ze pocasi vydrzi  pres listopad, kdyby zaclo byti zima tak se ovsem vratime drive do Baselu, tam nam pekne topi.



Prijel tam take zastupce Universalky a tak se vsichni tesi na Pasije[13], je o ne velky zajem, ja se s temi roztoulanymi prazdninami dost v praci zdrzel.



Tak mila Marko opust svuj asyl a jdi take mezi lidi, at se rozptylis a nebrec pri kazde soustrasti, vypuc si nejake knihy v knihovne a cti si a bud rada ze jsi u Marusky, psal Karel ze bys stejne musela ty J.[14] opatrovat kdybyste byli spolu v domku. Maruska mi psala o te pensi ale ja ovsem nemam poneti kolik je u nas potreba k zivotu. Doufam ze jste dostali uz vyrozumneni z Banky a tak to utrat ne abys to zase ty dala do Sporitelny, nemas na co setrit. O tech vecech co bys dala J. to je samozrejme vsak ti toho jeste pro tebe zustane dost.



Karel psal jak byl dojat svetnickou a ze ani nechtel odejit; chce na prazdni ny se podivat k vam. Z domecku se stane asi utulek na prazdniny, rpo zname a pribuzne a hosty, coz jz spravne.



Tak jsem ti doufam odpovedel na vsechny otazky a hlavne nemysli stale na muj klid, ja jsem dost zamestnan a nemam ani cas, jak jsem uz podotknul marit jej hloubanim a neklidem, coz i tobe doporucuji.



Dekuji ti za dopis a i Marusce a mnoho vas se Charlie[15] zdravime a na vas myslime. Tvuj



Bohouš



 



Jeste musim pripsat novinku ze nas tady vykradli co jsme byli pryc. Ale nemeli stesti, nasli jenom dva balicky cigaret a jednu kosili. Za to naproti ve vile nasli hodne sperku a ty je prozradily, ted jsou uz vz vezeni, nejka banda z Yugoslavie.


Total number of leaves1+1
Number of pages bearing text2+2
FixationTypescript transcription of the letter, copy of the typescript letter with handwritten signature
Letter

Preview only available at the Institute.

Digitisation
Quality of digitisationProfessional
Digitized atBohuslav Martinů Centre
Location as subject
Basel
Berlin
Zürich
Israel
Yugoslavia
Prague
Schönenberg - Pratteln
Geneva
Person as subject
Corporation as subject
Composition as subject
« previous
ID 1062 (entry 1 / 0)
next »