General information
Type of the document Letter
SenderMartinů, Bohuslav
Sender (corporation)
Sender‘s locationSchönenberg - Pratteln
Note on Sender‘s location[Schönenberg]
Send date04.04.1958
RecipientŠafránek, Miloš
Recipient (corporation)
LanguageCzech
AcquiredCBM
Owner of the sourceCentrum Bohuslava Martinů v Poličce
Former call number at IBM2000/PBM Kmš 870
Call number at IBMŠafM 1958-04-04
Content and physical description
Diplomatic transcription of the letter

[Schönenberg, Pratteln] April 4. 1958.



 



Mily Milosi.[1]



Postaven byf před úkol závažný vysoce nadepsáni proslova knihy,zadumal jsem se hluboce uvážif okolnosti všechny okolo stojici a po svém životě bývalém se rozhlednuf ‚jsem shledal že úkol tento velký jest a zavážnosti plné obsahuvši,zalekl jsem se a uchýlif se ku slohu bib­lickému,prozkoumati jsem se jal ‚jak bych z této pasti temné a hluboké vyváznouti mohl bych svému zdraví na těle ubližiti se vyhnul. Dloubavše do problemu toho vysokého jsem objevil že jsem nic neobjevil ja­kym zpusobem lstivým a zákeřným bych se nebezpeči vyhnul čili nenajda nic co by duši moji potěšilo,znovu jsem se zahloubal do propasti problému tohoto, nevidaného a pichlavých ostnů plného. Nenašedše východiska žádného samotného a podivavši se na to z úhlu jiného shledal jsem že to jest úplný chyták na ptáky neboť stvořivši něco sama o sobě, státi by se mohlo snadně,že bych tvrdil opáčnosti na stránce prvotní  což ty sám bys vyvraceti a zle potírati byl nucen a povinen na stránkách ostatních knihy celé, čímž jakási mohutná konfuse by mohla vzniknouti v duších uzavřenych čtenářstva celého,kteři usoudivšice že jeden neb druhý na omylu jsa,shledali že jsme oba velicí omylové v otázce tak vážné a nekompromisni. A jda do sebe sama samotného, prozkoumaf detaily všechny druhu všelikého, k náhledu jsem dospěl že tato možnost tady jesti,anižto já neznám obsahový obsah knihy tvoji mohl bych zakopnouti o detail nějaký divný,což pri povaze moji samé je možnosti blízko.Čili v jiných slovech vyjádřeno byvši,počkám až mi něco vhodného napadnouti ráčí, což i možnost toho jest dle způsoba života mého samotného a že dne jednoho přiznivého muj mozek bude osvícen náhle a ne­očekávaně nápadem skoro geniálnim a nebo blízko této možnosti. Čili neřikej hop až přeskočíš,dí stará moudrost lidstva nastřádaná po staleti minulá,byvši názoruf poněkud reakcionařských uchopil jsem se idei této slavné jako stébla se tonoucí zachytá a spokojenost se navrativši do dúše moji byl jsem spokojen.Anižto jelikoz pospichati třeba neni, myslím vyčkáme času jako husa klasu. Toto prírodni přirovnani vyjadřuje muj důševni stav take a rostouc ze starých moudrostí se mi zdá,že vyhovuje všem požadavkům problému toho složitého a nebývalého.



 



A aj lide přišli ze zemí dalekých a neznamých a poklonili se hluboce moudrosti této řkouce: budme vdečni starým Če­chům kteři vytvořili život svuj a zakladě pevném.



 



Byf překvapen take tvrzeni tvého že jinou knihu v jazyku nám známem českém vydati hodláš,[2] byl jsem se zamyslil v jakém jazyku dosavadni kniha byla vytvo­řena a :pocítif radost z radosti tvoji nad výkonem vykonaným byl jsem spokojen s osudem vlastním svým a okouz­len jsa úvahamy harmonickymi aj i jinýmy zkou­mal jsem znovu svědomi svoje zdali vše co ty řikati se jmeš je události pravdivou a pýchu nad sebou samým jsem pocitil. zkoumaf dále zdali bych svojí filosofií to vše nepokazil odložil jsem vychodisko otázky této na dobu pozdějši a slunce vyšlo veliké na nebi. lide se klaněli a hlasite zpivajice si prozpěvovali než do domovu svych tiše odešli. Amen.



Tvuj



Bohouš



 


Total number of leaves1
Number of pages bearing text2
Fixationtypewriting, handwritten signature
Letter

Preview only available at the Institute.

Digitisation
Quality of digitisationProfessional
Location as subject
Basel
« previous
ID 2748 (entry 1 / 0)
next »