General information
Type of the document Letter
SenderMartinů, Bohuslav
Sender (corporation)
Sender‘s locationPrague
Send date09.02.1936
RecipientŠafránek, Miloš
Recipient (corporation)
LanguageCzech
AcquiredCBM
Owner of the sourceCentrum Bohuslava Martinů v Poličce
Former call number at IBM2000/PBM Kmš 729
Call number at IBMŠafM 1936-02-09
Content and physical description
Diplomatic transcription of the letter

Praha 9./2. 1936.



 



Milý příteli,



 



tak se konečně dostávám k jakémusi dopisu, po těch všech útrapach v divadle. Premiera dopadla báječně co se týče příjetí, těsně před začátkem přišel p. prezident s paní[1] a v pause jsem byl zavolán k němu do lože.[2] Myslím že se mu to moc líbilo, zůstali oba až do konce, vyptával se mě jak jsem ty texty našel a zkrátka jsem měl pořádnou trému před ním, ale byl moc milý. Byl tam současně také m. Frank v loži, a sešel se mnou potom až ke mě do lože dolu aby poznal moji maminku[3] a gratuloval ji. Pak tam byl také m. Krofta[4] a vůbec takřka celé zahraničí.[5] To si dovedete představit co to bylo v divadle za poplach, za scénou od těch nejnižších až do těch špiček na ty to zvláště působilo. Taky na moji posici zde to mělo ohromný učinek, zvláště pří­tomnost presidenta a bylo to skutečně od něho moc hezké. Dr. Schieszl byl rovněž s celou rodinou a mluvili s maminkou.[6] Mme Germaine byla s námi v naši loži, myslím že byla trochu ztracena v celé té naši familii.[7] Maminka to se rozumí byla ohromně šťastna. O premieře Vám řeknu svoje mínění v Paříži je to dlouhá historie poměrně to dopadlo dobře. Na konservatoři se [† úplně pro †] všem [věta] a tak myslím, (ku svému žalu [†] moc dobře a že to taky dopadne dobře [†] dlouhá historie kterou Vám vylíčím také v Paříži [†] se Zweigem[8] a počkám zde naň na středeční [†] a pak pojedu zpět. Mme Germaine se také daří dobře [†] také dosti, [†] a zítra ji uslyším v koncertě. Byl jsem [†].



 



Myslím že zde bude míti velký úspěch, ten Debussy je moc hezký, jak to dělá Zweig a Mozarta hraje jistě velmi hezky a se Zemlinským to bude krásné.[9] Talicha jsem dosud neviděl ale říká se že je už zde. Čeká ho tu velká práce a nevím nemáli z toho strach. Mě se také stýská po Charlottě, měl jsem na ni zlost že nešla na koncert. Zde se pokud vím neobjevila žádná zpráva o Tritonu a také jsem to nechytil radiem. Měl jsem z toho radost že to tak dopadlo a jak jste snad objevili toho Vivaldiho v II. větě.[10]



Přijedu zpět v pátek a tak bych Vás v sobotu ráno vyhl[edal] na legaci a povím Vám všechny novinky o obou koncertech Mme Germaine.



Srdečně Vás zdravím a těším se na shledanou a na Paříž.



Váš



B. Martinů



 


Total number of leaves1
Number of pages bearing text2
Fixationhandwriting
Letter

Preview only available at the Institute.

Digitisation
Quality of digitisationProfessional
Location as subject
Paris
Person as subject
Corporation as subject
Composition as subject
« previous
ID 2614 (entry 1 / 0)
next »