General information
Type of the document Letter
SenderMartinů, Bohuslav
Sender (corporation)
Note on Sender‘s location[Paris]
Send date12.02.1939
RecipientŠebánek, Karel
Recipient (corporation)
Note on Recipient‘s location[Prague?]
LanguageCzech
Acquiredcopy from K. Šebánek's estate, Bohuslav Martinů Centre in Polička
Owner of the sourceCentrum Bohuslava Martinů v Poličce
Former ownerŠebánek, Karel
Owner‘s call numberPBM Kkš 909/1-2
Former call number at IBM56/16A
Call number at IBMŠeb 1939-02-12
Content and physical description
Diplomatic transcription of the letter

Dejte to do slovníku že dne 12/II 39 byly napsány B.M. 4 dopisy.[1]



Prosím dejte ty dopisy do obálek a dodejte Štěpánovi a Vymetalovi.[2],[3]



 



Neděle 12/ 2[4]1939.



Milý příteli,



nelekejte se, jsem to já a odepisuji ihned, to je překvapení co! Vy všichni mi píšete stejné dopisy.: přijedte přijedte ale bohužel si to všichni dohromady představujete jako bych zde si privatizíroval když se mi zachce tak si sednul do vlaku a jel si, ale situace je poněkud jiná, mám zde různá engažmá které nemohu jen tak opustit no a zkrátka přes to že bych chtěl přijet, dosud jsem se nemohl uvolnit a chystám si to abych se mohl odsud ulejt ovšem ne na dlouho až se bude určitěrozhodovat.[5]Ostatně dnes už doufám kde kdo ví že se vrátit chci a chápete že i kdybych přijel že nebudu pucovat kliky jako jeden pán no a.t.d. Tedy Vám oznamuji že moje žádost o místo na mistráku[6]je oficialně zadánouž od 31.I. a že min. školství je informováno, i ministr. Mimo to jsem už psal adresy a informoval všechny kteří mi mohou pomoci.[7]Rudovi jsem psal[8]a spojte se s ním aby akce byla vedena jedním směrem, dle zpráv které mám situace je velmi příznivá[9]Námitka že o to nestojím padá přece už tím že se o místo oficielně ucházím, v čem by moje osobní intervence mohla tohle zdůrazniti to dobře nevidím, a ostatně tam jistě přijdu ale chápete že když někdo uzavírá pobyt 15 let že to také něco je a mimo to dostávám velmi zajímavé nabídky z Ameriky. Tedy prosím Vás informujte toho dr. Rypla[10]všechny je navštívím jak se jenom trochu zde uvolním. Pro Vaňkovi[11]Vám zasílám to doporučení a znám se s ním velmi dobře, jděte tam ihned a vysvětlete mu také současně také jak jsem byl zaskočen při posledním obsazování a ostatní už mu píšu sám a žádám jej aby byl ve stálem spojení s Vámi abyste mi mohl dávati zprávy o tom co se děje. S Mel. mám velké nesnáze,[12]různé skladby vyjdou v Universálu London[13]a i ve Vídni, jsem pozván na festival v Baden-Baden na týdení pobyt, také nevím zdali budu moci, to je všechno moc hezká propaganda ale[14]… Universálka ve Vídni se interesuje i o klavírní výtahy a dokonce o Julietu, jinak co se týče propagandy, u nás mě sice zanedbávají ale jinde ne a budou hráti i tuto i příští saisonu několik možných sensací tak že se klidně obejdu i bez naší propagandy. Tak si nezoufejme, myslím že dnes už se nás mnoho lidí vidí že mě potřebují a budoupotřebovati mnohem více než já je. A tak Vám přeji a sobě také mnoho úspěchu v mojí propagaci u nás a až se vrátím tak to vezmeme do ruky jinak než až dosud. Smluvte se s Rudou a napište co se děje.



Srdečně Váš



B. Martinů



 



Napište mi adresu Vaňkovi a i Ryplovu a všech lidí kteří by měli vliv a i ty kteří si ztěžují že nejedu. Sdělte mi kdo zůstal na záhraničí (Jindra[15]at.d.) a jejich adresy.



 



Dopis Vaňkovi dejte laskavě do obálky a zalepte a jděte tam co nejdříve možno. Zeptejte se jej jak by bylo možno zprostředkovat zásilku partitury Juliety kurýrem!



Zdravím!



Prosím Vás dejte [16]dopis také Štěpánovi[17]Vymětalat mi také pomahá (adresa?)[18]



 


Total number of leaves1
Number of pages bearing text2
Fixationhandwriting, signature (Martinů)
AttachmentsTwo letters for M. Vymetal (from 12.2.1939) and V. Štěpán (from 12.2.1939) are attached to this letter. A letter for R. Vaněk, mentioned in this letter, isn't attached.
Letter

Preview only available at the Institute.

Digitisation
Quality of digitisationProfessional
Location as subject
Prague
Vienna
Person as subject
Corporation as subject
Composition as subject
« previous
ID 2426 (entry 1 / 0)
next »
-Rev-