Základní informace
Typ dokumentu Dopis
OdesílatelMartinů, Bohuslav
Odesílatel (korporace)
Poznámka k lokaci odeslání[Nice]
Datum odeslání04.06.1955
PříjemceŠebánek, Karel
Příjemce (korporace)Český hudební fond
Poznámka k lokaci přijetí[Praha]
JazykČeština
Původ, datum získáníkopie z CBM Polička, pozůstalost K. Šebánka
Vlastník prameneCentrum Bohuslava Martinů v Poličce
Předchozí vlastníkŠebánek, Karel
Signatura současného vlastníkaPBM Kkš 1017
Stará signatura v IBM56/LVI/124
Signatura v IBMŠeb 1955-06-04
Obsah a fyzický popis
Stručný obsahLondýnská autorská společnost žádá na ASCAP doplatek pro OSA za roku 1952. Bohuslav Martinů chce od Karla Šebánka v OSA prověřit, zda skutečně žádali tento doplatek. Má podezření, že někdo v Londýně "čachruje".
Poslal KŠ sbory?
Diplomatický přepis dopisu

Obálka [NICE R.P ALPES-MARITIMES/13H15/6-6/1955]



 



June 4. 55.



Milý Karle,



Myslím že se otravuješ s tím rozdáváním peněz z Hud. fondu[1] a tak bych ti chtěl přidat něco pro zahřáti a sice tě povýšiti na generálního detektiva Holmese. Je tu takový případ. Londýnska autorská společnost (S R. M. ?)[2] náhle psala do Ascap v N.Y., že prý OSA žádála ještě za doplatek z roku 1952., čili 150 dollarů a jestli prý neprotestuji. Já jsem samozřejmě protestoval, ale protože jsem myslel že to vše už musí býti vyrovnáno, jsme už v 1955. a poněvadž jsem podezřívavý tak bych si to raději chtěl ověřit, jestli to skutečně je tak jak to píši. Mohl bys se diskretně zeptat v OSE co je na tom pravdy a zdali skutečně žádali do Londýna za doplatky z 1952 a kdo je tam tak horlivý a pečlivý, to jest v roce když mi uvolnili přístup do Ascap? Rád bych věděl jestli někdo v Londýně nečachruje tak bych to chtěl míti potvrzeno. Můžeš se na to nevině přeptat? Ovšem muselo by to býti sicher. Já 150 dollarů tež potřebuji a divím se že si někdo po třech letech ještě vzpoměl na doplatky a rovněž bych rád, jestli to opravdu OSA žádala aby to přišlo na moje konto, z kterého stejně nic nemám. Tak se pokus.[3]



Nazdar! Poslal jsi sbory?[4] Tvůj Bohuš


Věcné poznámky k DP

[1] V roce 1953 státem zřízený Český hudební fond byl charakterizován následovně: […] poskytuje skladatelům a hud. vědcům tvůrčí stipendia a cestovní příspěvky, přispívá k rozvoji mladých umělců udělováním stud. stipendií, vypisováním objednávek na nová díla […]. V odůvodněných případech, zvl. v zájmu usnadnění tvůrčí práce, poskytuje t. bezúročné půjčky a zálohy na budoucí autorské honoráře.“ (Černušák–Štědroň –Nováček, 1963, s. 217).



[2] Nad závorkou tužkou rukou B. Martinů dopsáno „P.R.S“.



[3] Martinů píše svému „Sherlocku Holmesovi“ o víc jak měsíc později, že se už o tuto záležitost nemusí starat a zároveň ruší jeho jmenování významným detektivem. Hned jej ale jmenuje Herculem Poirotem, detektivem z příběhů Agathy Christie (srov. CBM, PBM Kkš 1019). 



[4] Přijetí zásilky s ruskými sbory potvrzuje Martinů hned v následujícím dopise (CBM, PBM Kkš 1018).


Celkový počet listů1
Počet popsaných stránek1
Fixacerukopis, podpis (Martinů)
Dopis

Náhled k dispozici pouze prezenčně v Institutu.

Digitalizace
Kvalita digitalizaceProfi
Lokace jako předmět
Londýn
New York, NY
Korporace jako předmět
« předchozí
ID 4311 (záznam 1 / 0)
další »
-Rev-