General information
Type of the document Letter
SenderMartinů, Bohuslav
Sender (corporation)
Note on Sender‘s location[Paris]
Send date17.01.1937
RecipientŠebánek, Karel
Recipient (corporation)
Note on Recipient‘s location[Prague?]
LanguageCzech
Acquiredcopy from K. Šebánek's estate, Bohuslav Martinů Centre in Polička
Owner of the sourceCentrum Bohuslava Martinů v Poličce
Former ownerŠebánek, Karel
Owner‘s call numberPBM Kkš 904
Former call number at IBM56/11
Call number at IBMŠeb 1937-01-17
Content and physical description
Diplomatic transcription of the letter

Neděle 17 ׀/I 1937.



 



Milý příteli,



            našel jsem Vaši adresu, nevím zdali ještě platí ale doufám že to dostanete. Nechci posilati dopis do Besedy[1]aby náhodou to nepřišlo někomu do ruky.



            Možná že už máte sám nějaké zprávy ohledně Mel. a myslím že to pro Vás vypadá dobře a pro mě také. Abyste byl „au courant“[2]přesně tedy Vám píšu co se až dosud sjednalo. Vše si ovšem samozřejmě nechte pro sebe.



            P. Šafránek poslal Š. návrh aby si zajistili moje dílo za měsíční honorář 2000 fr. (možná že jsem Vám to už psal.) Návrh byl doporučen i z jiných mocných míst a Š. se o to interesoval. Dal i příkaz aby se jednání se mnou provedlo. Načež  Samozřejmě by se jednalo hlavně o provoz v záhraničí. Ten sekretář (od Pazdírka) se o mě „informoval“ a sice u Urbánka[3]a v Matici a shledal že se moje díla špatně prodávají. Mezitím ale byl v Praze, jak jsem Vám psal p. Šafránek, který mluvil s Š[4]., poukázal na tuto nemožnou informaci a zkrátka Š. chce návrh provésti v můj prospěch. Při té příležitosti, jak jsme smluvili tady, znova doporučil Vás a sice podle posledního rozhovoru se Š. zabýval byste se jenom se mnou,tedy jakási agentura pro záhraničí i pro doma samozřejmě. Š. i toto přijal a umístil by Vás tedy pro tento účel ve spojení s agencí pro divadlo a výměnu se záhraničím zkrátka byste měl povolání zajímavé. Myslím že sám bude[5]nucen přijeti do Prahy vše dojednat[6]k do[7]podpisu smlouvy ale s Vámi asi chce jednati hned a proto mě sdělte vše co se děje, kdyby něco vázlo, (je tam tolik moudrých hlav) tedy abychom ihned přivedli vše do pořádku. Myslím že by Vás poslal Š. na nějaký čas do Paříže a zde bychom Vás už umístili kam by bylo třeba. Jedná se totiž o větší plán, kde bychom Vás hodně potřebovali, o tom Vám zatím ještě nemohu psáti, nic není dosud definítívní ale povedeli se to bude to skvělé.[8]Můžete tedy čekati pozvání do Mel. a prosím, nevíte o- tomhle co Vám píšu aby si nemysleli že je to nějaký komplot. Myslím že budete mluviti v můj pospěch a celá affaira jak to vypadá je na nejlepší cestě zdaru a jsem jist že nikdo u nás ani Mel. by tím nepřišel zkrátka.



 



            Kdybych se něco nového dozvěděl napíšu Vám. V Mel. můžete říci, což je ostatně pravda, že sledujete moje záhraniční provedení a.t.d.



 



Srdečně Vás zdravím



Váš



B. Martinů



 


Total number of leaves1
Number of pages bearing text2
Fixationhandwriting, signature (Martinů)
Letter

Preview only available at the Institute.

Digitisation
Quality of digitisationProfessional
Location as subject
Paris
Prague
Person as subject
Corporation as subject
« previous
ID 2101 (entry 1 / 0)
next »
-Rev-