General information
Type of the document Letter
SenderMartinů, Bohuslav
Sender (corporation)
Sender‘s locationNew York, NY
Note on Sender‘s location[New York]
Send date18.01.1956
RecipientMartinů, rodina v Poličce
Recipient (corporation)
Recipient‘s locationPolička
Note on Recipient‘s location[Polička]
LanguageCzech
AcquiredCopy from CBM, Polička
Owner of the sourceCentrum Bohuslava Martinů v Poličce
Owner‘s call numberPBM Kr 514
Call number at IBMMar 1956-01-18
Content and physical description
Diplomatic transcription of the letter

[New York] Leden 18. [19]56



Drazi;[1] Teprve včera jsme dostali od vás dopis, pošta teď jde nějak zvolna a to vite že jsme byli zvedavi jak to dopadlo se Studánkami v Poličce.[2] Jak vidim tak dobře a že to bylo slavnostni a tak jsem rád, že jste meli hezký večer, jediná škoda že jsme nebyli s vámi, no snad i to přijde brzo.[3] Z Brna dosud/nepsali asi odpočivaji ale stějně jim také napišu,[4] hned z dopisů je vidět jak rádi to zpivali. Také pro Bureše[5] jsem rád, možná že jej take moc lidi u nás neznalo a i v Praze se na neho budou jinak dívat. Musi to býti hodný člověk a má lásku k Vysočině. Teď už máme tež povoleni z Londýna a tak to budou moci vydat[6] a také ten film udělat, nevim co by bylo lepši zdali loutkové, myslim spíše děti, ale to necháme Trnkovi na rozhodnuti, to mi snad napíší.[7] Musela to býti sensace. Dopisy vám všechny pošlu,[8] poděkoval jsem mnohým na pohledech, ty vám jistě přijdou ukázat. Tak to máme za sebou, ted to asi bude v Praze a v Brně.[9] Šebánek[10] mi nepsal. Dostal jsem tež ty plakáty z Brna, jsou pěkné, zkrátka Brňáci se zase vyznamenali.[11] ted abych přešel k jiným věcem tedy ty lékařské časopisy už tam musi býti,[12] také jsem vám už o tom psal, ale to jste asi dostali teprve teď, i pí Ježkova[13] psala a tak už je to snad v pořádku, když ne tak napište a budeme to urgovat,  jsou předplacené. Ta Mme Eckhout[14] je známa Rudy Firkušného[15] a má mnoho známých v ČSR, tež byla na Festivalu a po roky už posílá baličky, je to moc hodná dáma a ráda píše, někdy na kolik stran, zná se dobře s Podhajskou[16] a stará se o hudebníky, jistě vam bude psati novinky, ma ráda Čechy. Snad už jste dostali dopis kde se ptám mám-li ty kritiky a dopisy a dokumenty poslat na vás přímo,[17] snad to bude nejjednodušši, je toho pěkný balik a jsem rád ze to dostanu z domu.[18] Dostal jsem zprávy z Řima a mám dojem že se zajímaji abych tam přisti zimu učil na té Academii, tak to by se nám pěkně hodilo, zase změnit trochu misto.[19] Na tu operu možna že zase dostanu nějaké dolary, ten Guggenheim Fondation se o to zajima.[20] Ted se mame dobře v novém byte[21] je tu krásně a klid. Zima je mirná, ještě jsem nevzal ani zimnik. Pi Ježkovou jsem videl v neděli a tak se divila ze časopisy dosud nedošly a tež vam asi psala. Rada by se podivala domu take.



Tak jeste se asi dozvite o Studánkach a tak mi napište, to vite že mne to těší. Charlie[22] napiše přiště, dnes máme hosty a tak musi chystat večeri.



Mnoho vas a všechny zname pozdravujeme vasi



Bohouš a Charlie



 



Milos je jezte v Pařiži[23] občas mi piše asi litoval že nemohl byti v Policce.



Tu smlouvu s Londynem už snad podepsali ale dosud jsem ji nevidel. Nemam mnoho zprav z Londyna a tak dosud nevim co se deje s Locandierou[24] ani se Julietou.[25] Letos jsme neprodloužili smlouvu s Londynem,[26] protože ted toho mají moc k tisku. Korrespondenci pomalu vyřizuji a tak snad na všechny dojde. Psal mi tez p. Nebuda a Baiza[27] a Micek Pospisilu[28] si vzpominá na staré časy. Ja take. Snad jste dostali uz dopis tak mate na co odpovidat. Kazantzakis[29] ten muj spisovatel vydal zase novy roman zde am ma ohromny uspech.[30] K opere se ted ned ostanu, coz mne mrzi[31] ale mam tolik jine prace ktera musi byti hotova,[32] ztratil jsem hodne casu s tim bytem a tak to ted dobiham. Pozdravy.     



 



 


Total number of leaves1
Number of pages bearing text1
FixationTypescript and handwritten signature
Letter

Preview only available at the Institute.

Digitisation
Quality of digitisationProfessional
Digitized atBohuslav Martinů Centre
Location as subject
Brno
London
Paris
Prague
Rome
Person as subject
Corporation as subject
Composition as subject
« previous
ID 1335 (entry 1 / 0)
next »