General information
Type of the document Letter
SenderMartinů, Bohuslav
Sender (corporation)
Sender‘s locationManomet, Massachusetts
Note on Sender‘s location[Manomet]
Send date25.08.1942
RecipientŠafránek, Miloš
Recipient (corporation)
LanguageCzech
AcquiredCBM
Owner of the sourceCentrum Bohuslava Martinů v Poličce
Former call number at IBM2000/PBM Kmš 770
Call number at IBMŠafM 1942-08-25
Content and physical description
Diplomatic transcription of the letter

[Manomet] 25. Aug 1942.



 



Milý příteli,



 



tak konečně jsem schopen napsati zase dopis to víte jak to asi vypadalo v Berkshire ten poslední týden s velkými manifestacemi[1], reliefy a dlouhou Šostakov. symfonii[2] a mým klavírním kvartetem[3], který měl báječný úspěch ale nebylo to vůbec anoncováno tak tam byla sice spousta lidí ale žádný kritik[4]. Pokoušel jsem se se Sinfonietou[5] ale oni vystupovali jenom studenti, jak v orchestru tak i solisti a v chamber music jen studenti. Kous.[6] byl rozhodnut hrát Concerto grosso[7] a tak se nedalo nic dělat.



Jinak to vše dopadlo dobře, moji žáci byli nadšeni a Kous. také a já také ale byl jsem pořádně unaven. Ostat­ní detaily Vám povím až po návratu. Teď jsem v Mans­metu, máme takovou camping cottaga[8] a já pospíchám se symfonii abych to všechno dokončil[9]. Měli jsme tu trouble[10] považovali nás za Naci náš vlast­ní [probistion][11] a ani Ondříčkovi[12] nechtěli uvě­řit, jenomže byl pořádně nalitý. Je zde překrásně ale noci uplně mrazivé. Já jsem po tom Berkshiru tak nějak zlenivěl že jsem nebyl schopen ani kartku napsat, teď se teprve začínám zase civilizovat. Také to dělalo to podnebí, a ty mlhy a vlhko v Tanglewoodu že člověka všechno omrzelo a já jsem toho měl trochu mnoho se školou a se symfonii. Budu s tím teď už brzo hotov, musím dělat celkovou revisi což vezme několik dní. O nic jiného se nestarám. Udělal jsem si skizy pro tu komposici na Lidice[13], co mě o to žádali z Londýna, (telefonoval mi dr. Papánek)[14] ale nic se mi to nelíbí, musím to předělat mně se tento genre[15] nedaří.



Co Vy stále děláte? Nechte o sobě také vědět a co je nového. Máte zprávy od Reinera? Nechtěl jsem psát o par­tituru aby neřekl že jsem mu ji vzal.[16] Byl u nás Ruda[17] (v Tanglewoodu ) několik dní. Napište mi brzo. Chtěl bych Vám poslati nějaké detaily k tomu článku, jak jsem Vám slíbil ale jsem takový nesvůj a nemohu se k ničemu pořádně koncentrovati, ani k té symfonii. Myslím že se zdržíme do 15. Sept. a bude li hezky tak do 1. října protože jsem si dosud vlastně prázdnin neužil a měl bych vlastně mnoho práce. Pište mi. Manomet. Mass. chodím si na poštu a chodíte li na konsulát řekněte dr N.[18] aby mi poslali chec sem, já mu ale napíšu sám, abychom neobcházeli uřední výkon. Oba Vás mnoho pozdravujeme a těšíme se brzo na pár řádků od Vás. Mnoho pozdravů Germaine[19].



                               Srdečně Váš B. Martinů



 


Total number of leaves1
Number of pages bearing text2
Fixationhandwriting
Letter

Preview only available at the Institute.

Digitisation
Quality of digitisationProfessional
Location as subject
Berkshire
London
Manomet, Massachusetts
Tanglewood, Massachusetts
Person as subject
Corporation as subject
Composition as subject
« previous
ID 2653 (entry 1 / 0)
next »